Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) IŞİD’in yenilgisini ilan etmesinin ardından ABD’nin çekilme kararı konusundaki belirsizlik sürerken, Suriyeli Kürtler ile Şam yönetimi arasındaki karşılıklı açıklamalar da devam ediyor.

Son olarak, Rojava’daki Kürt yönetiminin Moskova temsilcisi Reşad Bênav’dan DSG hakkında dikkat çekici bir açıklama geldi.

İKİ SENARYO ÖNERİSİ

Bênav, Suriye yönetiminin kendilerini belirli bir oranda siyasi otonomi tanıması karşılığında DSG’nin Suriye ordusuna katılacağını söyledi.

Bloomberg News ile bir söyleşi yapan Bênav, ‘Suriye’de merkezi kontrolü sürdürmek yerine tüm halkların haklarını garanti eden yeni bir anayasa üzerinde uzlaşılması halinde, DSG’nin Beşar Esad’ın ordusuna dahil olabileceğini’ söyledi.

Bênav, Suriye hükümetinin kendilerine saldırması senaryosunda ise karşılık vereceklerini ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın çekilme kararı ve IŞİD’in kontrol ettiği topraklardan temizlenmesi sonrasında, Suriye’de gözler Şam’daki merkezi yönetim ile ülke topraklarının yaklaşık üçte birini fiilen kontrol eden Kürtler arasındaki temaslara çevrildi.

Şam yönetiminden son olarak, ‘ya savaş ya uzlaşma’ ültimatomu gelmiş, Kürtler ise IŞİD’in yenilgisinin ilan edildiği törende diyalog çağrısı yapmış ve özerklik talebini yinelemişti.