Suriye'nin yeniden inşası sürecinde Kürtlere rol verilip verilmeyeceği tartışılırken, sahada faaliyet gösteren ve savaşan bazı Kürt gruplar, ABD ve Rusya koruması altında olduklarını düşünüyor.

Ahval’in Asharq al-Awsat gazetesine dayandırdığı haberine göre, ABD Savunma Bakanı James Mattis'in, İran'ın teşviğiyle Suriye hükümetinden gelebilecek her türlü saldırıya karşı, Washington'ın Kürt-Arap Suriye Demokratik Güçleri'ni koruyacağına yönelik açıklamasını, Halk Koruma Birlikleri (YPG) Kumandanı Sipan Hemo memnuniyetle karşıladı.

Hemo'ya göre, IŞİD'in doğu Suriye'deki yenilgisinin ardından askeri zaferlerden ABD liderliğindeki koalisyon ve Rusya tarafından siyasi olarak tanınma sürecine geçildi.

Rus yetkililer, Hemo'yu Moskova'daki ziyareti sırasında, Soçi'deki Suriye ulusal diyalog kongresine Kürt özyönetiminin de çağrılacağı, böylece yavaş yavaş federal Suriye'nin kuruluşunun gerçekleşeceği konusunda bilgilendirdi.

Hemo'nun ziyareti Rusya Savunma Bakanı Sergey Shoygu'nun IŞİD'e karşı zaferi kutlamak için daveti üzerine gerçekleşti.

Çoğunluğu Halk Koruma Birlikleri'nden oluşan Suriye Demokratik Güçleri, iki ulusal koalisyon arasında bir denge kurmayı başardı.

Önce, ABD yönetimindeki koalisyonun desteğiyle, Fırat'ın doğusundaki bölgeleri IŞİD'den özgürleştirdi. Daha sonra, Deyrizor'da Rus ordusuyla birlikte karma harekat komisyonu oluşturdu.

Gazeteye göre, Astana süreci ve Soçi'deki kongrenin hazırlığıyla görevlendirilen Rus generaller kongreye kuzey Suriye'deki öz yönetimin çağrılmasını güvence altına aldı. Bu durum Halk koruma Birlikleri'ne ya da Demokratik Birlik Partisi'ne yakın herhangi bir partinin kongredeki varlığına karşı olan Ankara'yı rahatsız edecek.

Kaynaklar, “Ruslar, Soçi'de başarı sağlamak için Türkiye ile stratejik bir işbirliği içinde. Bu nedenle de özyönetimlere resmi davet göndermeyecek ama çağıracak” diyor.

Washington içinse Mattis şöyle diyor: “Çoğunlukla doğu Suriye'de bulunan ABD liderliğindeki koalisyonun kontrolündeki bölgelerle batı Suriye'yi kontrol altında tutan Suriye ve Rus müttefikleri arasında bir sınır hattı var. Bu çizgiyi geçmek bir hata olacaktır.”

Kaynak: Ahval