Ankara'nın geçtiğimiz aylarda gündeme getirdiği Suriye'nin kuzeyine yönelik olası operasyon gündemi devam ediyor.

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'da yer alan habere göre, Şam, "Türkiye'nin olası bir saldırısına karşı koymaya hazır olduğunu" açıkladı. Haberde, vurgulanan açıklamada, "Ordu ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı, Suriye Arap Ordusu'nun, Türkiye'nin Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarında olası herhangi bir saldırganlığına karşı koymaya tamamen hazır olduğunu teyit etti" ifadeleri yer aldı.

Askeri bir kaynağın SANA’ya yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin son iki gündür Suriye topraklarında uyguladığı provokasyonların ve farklı bölgelere ve bir dizi silahlı kuvvetlerimize ait noktalara yönelik saldırıların yoğunlaşmasıyla, ordumuzun bu ülkenin ve terör örgütlerinin olası her türlü saldırısına karşı koymaya hazır olduğunu teyit ediyoruz" denildi.

ESAD: KARŞILIK VERMEKTEN ÇEKİNMEYİZ

Türkiye'nin Suriye'ye yönelik olası operasyon gündemi devam ederken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad geçtiğimiz ay Russia Today'e verdiği röportajda, Türkiye'nin olası operasyonu için "Karşılık vermekten çekinmeyiz" demişti.

Esad, "Kuşkusuz işgal edilmiş her toprak zamanı gelince kurtarılacak" diye konuşmuştu.

HAMANEY ERDOĞAN'I UYARMIŞTI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan resmi temaslarda bulunmak, İran, Rusya ve Türkiye üçlü zirvesine katılmak için 19 Temmuz'da gittiği Tahran'da ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüşmüştü.

Yaklaşık 40 dakika süren görüşmede Hamaney'in Erdoğan'ı Suriye'ye yönelik olası operasyon için uyardığı ifade edilmişti.

Hamaney'in Erdoğan'ı Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik yapmayı planladığı olası operasyonun "zarar verici olacağı" konusunda uyardığı belirtilmişti.

ERDOĞAN'DAN SURİYE'YE OPERASYONU ÇIKIŞI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mayıs ayı sonunda yaptığı bir açıklamada, Suriye'nin kuzeyine yönelik, "30 kilometre derinliğindeki güvenlik koridorunu inşallah en kısa sürede tamamlayacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan şöyle devam etmişti: "Suriye sınırlarımız boyunca adım adım kurmakta olduğumuz 30 kilometre derinliğindeki güvenlik koridorunu inşallah en kısa sürede tamamlayacağız. Böylece çocuklarımızı kandırıp dağa götüren mekanizmayı tamamen ortadan kaldırmış olacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, öte yandan Azerbaycan ziyaretinden dönerken uçakta, Suriye'nin kuzeyine yönelik TSK'nın olası operasyonun sorulması üzerine "Her zaman söylediğim gibi, bir gece ansızın onların da tepelerine ineriz, inmeye de mecburuz. Biz şehitlerimizin bedelini bunlara ödetmeyecek miyiz?" demişti.

ABD: RUSYA SURİYE'Yİ RİSKE ATMAK İSTEMEZ

ABD'nin eski Türkiye ve Suriye Büyükelçisi James Jeffrey ise Rusya'nın da bölgedeki varlığını korumak istediğini “Rusya için Suriye büyük bir başarı, bunu riske atmak istemezler” sözleriyle özetlerken ABD'nin de kısa zamanda Suriye'den ayrılmak gibi bir niyeti olmadığını ifade etmişti.

RUSYA: MANTIKSIZ BİR ADIM

Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, bugün başlayacak ve iki gün sürecek Astana görüşmeleri öncesinde Türkiye'nin Suriye'ye yönelik olası operasyonunu değerlendirmişti.

Lavrentyev, sözkonusu operasyon için "Mantıksız bir adım" yorumunu yapmıştı. Lavrentyev açıklamalarının devamında İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik konusuna da değinerek "Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO'ya girmesine çekinceli yaklaşıyor diye Suriye’ye operasyon konusunda Türkiye ile pazarlık yapmıyoruz. Operasyona gözümüzü kapatmıyoruz. Rusya bölgedeki müttefiklerini satmaz" demişti.

Kaynak: halktv.com.tr