Suriye'den Cenevre 2 konferansı öncesi Katar’ın finanse ettiği bir firma tarafından hazırlanan rapor ve yayınlanan fotoğraflara ilişkin ilk açıklama geldi.

Suriye'nin resmi haber ajansı Sana'ya göre açıklama Suriye Adalet Bakanlığı'ndan geldi.

Bakanlık Esad rejiminin tutuklulara işkence yaptığı ve gözaltındayken öldürdüğü iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti,  zamanlamanın gerçek amacın farklı olduğunu ortaya koyduğu ileri sürüldü.

Suriye Adalet Bakanlığı Carter-Ruck isimli İngiliz avukatlar ofisinin hazırlamış olduğu raporu bütün ayrıntılarıyla yalanladı.

Raporu profesyonellikten ve tarafsızlıktan uzak şeklinde nitelendiren Bakanlık; adı geçen ofisin, Suriye'deki krizin başlangıcından itibaren Suriye Arap Cumhuriyeti’ne düşmanca politikalar izleyen taraflarla (şirketin Katar tarafından finanse edildiği bildirilmişti) bağlantısının kamuoyu tarafından bilindiğini ifade etti.

“SURİYE VATANDAŞLARI VE ASKERLERİ DE VAR”

Raporun kimliği belirli olmayan kişilerin fotoğraflarından ibaret olduğunu belirten Bakanlık; fotoğraflarda kimliği tespit edilen bazı şahısların askeri teftiş noktalarına saldırmaları sırasında meydana gelen çatışmalarda ölen yabancı uyruklu teröristler ve silahlı terör grupları tarafından kaçırılarak işkenceyle katledilen vatandaşları ya da askerleri olduğunu açıkladı.

“ÇATIŞMALARDA ÖLENLERİN FOTOĞRAFLARINI ÇEKMEKLE GÖREVLİ”

Raporda yayınlanan fotoğrafların, Suriye mahkemeleri tarafından yargılanmak üzere aranan ve yurt dışına kaçmış bir firari tarafından adı geçen ofise verildiğine dikkat çeken Bakanlık; fotoğrafları teslim eden şahsın daha öncesinde devlet kurumlarında çatışmalarda ölenlerin fotoğraflarını çekmekle görevli olduğuna işaret ederek çatışmalarda ölen teröristlerin, tutuklu kişiler olduğunun iddia edildiğini savundu.

“RAPORUN AMACI SİYASİ”

Yargı ve soruşturma alanında çalışan her insanın bu fotoğrafların sahte olduğunu ve Suriye’deki hükümlü ve tutuklularla bir ilgisi olmadığını rahatlıkla anlayabileceğini açıklayan Suriye Adalet Bakanlığı; söz konusu fotoğrafların uzun zamandır raporu hazırlayan ofisin elinde bulunduğunu ve bu fotoğrafların yayınlanmasının zamanlamasının raporun siyasi amacını ortaya koyduğunu belirtti.

“SURİYE CEZAEVLERİ ZİYARET EDİLDİ”

Suriye’deki cezaevlerinin yargı kurumları tarafından düzenli olarak denetlendiğine dikkat çeken Bakanlık; Suriye’de mahkemelerin dünyada bilinen en yüksek adalet standartlarına uygun ve aleni bir şekilde yapıldığını ayrıca Suriye’de yaşanan kriz süresince Kızılhaç Örgütünün Suriye Cezaevlerini birkaç kere ziyaret ettiğini savundu.