El Kaide’nin Suriye kolu el Nusra Cephesi’nin öncülüğündeki cihatçı gruplar, İdlip kent merkezini ele geçirdi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Haklarını İzleme Örgütü Sözcüsü Rami Abdül Rahman, “Fetih Ordusu”nun hükümet binası ve askeri binalar dışında kentin çoğunluğunu ele geçirdiğini” belirtti.

Nusra Cephesi'nin son geçtiği fotoğraflarda ise hükümet binasının da düştüğü görüldü.

Suriye’nin kuzeyinde yer alan ve Türkiye ile sınır oluşturan İdlip’te kendisini “Fetih Ordusu” olarak adlandıran ve el Nusra Cephesi’nin liderliğinde kenti ele geçirmek için 4 gün önce operasyon başlatan gruplar, dün kentin kuzey ve batı bölümlerinde önemli ilerlemeler sağlamıştı.

Suriye ordusu ve Ulusal Savunma Birlikleri’ne bağlı güçlerin sabah saatlerinden itibaren hızla çekildiği aktarıldı. Saldırılarda 71 kişi yaşamını yitirirken Suriye ordusunun bölgeye takviye birlik gönderdiği ve hava saldırıları gerçekleştirdiği duyuruldu.

Nusra Cephesi son aylarda kentin kuzeyindeki Batı destekli gruplar Hazım Hareketi ve Suriye Devrimciler Cephesi'nin elindeki bölgeleri ele geçirmişti.

Örgüt Ekim 2014'te kent merkezine yönelik büyük bir operasyon başlatmış, hükümet binalarını kısa süreliğine ele geçirmiş, daha sonra çekilmek zorunda kalmıştı. Nusra, bu tarihten itibaren kentin kuzeyindeki varlığını güçlendirmiş ve şimdi "Fetih Operasyonu" adını verdiği saldırıya hazırlanmıştı.

İdlip, Rakka ile birlikte silahlı grupların eline geçen ikinci eyalet başkenti oldu. (Evrensel)