Kürt, Arap, Türkmen, Süryani, Ermeni, Çeçen diğer halklar Rojava’da ‘Suriye krizinin çözümü için hep beraber’ şiarıyla yaptıkları toplantının ardından Demokratik Suriye Meclisi’ni kurdu.

HSD’nin siyasi temsiliyetini yapacak olan Meclis, federal ve demokratik Suriye’nin inşası için çalışacak.

‘Meclisimiz tüm Suriye’nin umudu olacak’ diyen delegeler, ‘Bütün Ortadoğu’ya örnek olacak bir sistem inşa edebiliriz’ dedi

Suriye ve Rojava’daki çok sayıda muhalif kesimin Rojava Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) öncülüğünde Dêrik’te düzenlediği Demokratik Suriye Kongresi’nde meclisleşme kararı alındı.

Rojava ve Suriye’deki çok sayıda siyasi parti, halk ve inanç temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, insan hakları örgütleri, dernekler, emek örgütleri, kadın ve gençlik kurumlarından 103 delegenin katılımıyla Suriye krizinin çözümü için yapılan kongrenin ikinci gününde “Suriye krizinin çözümü için hep beraber” şiarıyla meclisleşme kararı alındı.

Meclisin, Demokratik Suriye Güçleri’nin (HSD) siyasi temsilcisi olacağı öğrenildi.

42 KİŞİLİK MECLİS

Basına kapalı gerçekleşen kongrenin ikinci gününde yapılan kapsamlı tartışmaların ardından meclisin isminin Demokratik Suriye Meclisi olacağı kararlaştırıldı.

Meclisin üye sayısı da 42 olarak belirlendi. Alınan bilgiye göre, 42 kişilik mecliste; Demokratik Özerklik Yönetimi’nden 13, Arap ve Kürt aşiretlerden 1’er kişi, Siyasi Danışma Kurulu’ndan 3, Buğday Dalgası Hareketi’nden 2, Onur ve Haklar Antlaşması’ndan 1, Suriye Demokratik Ulusal Koalisyonu’ndan 1, Şehba (Ezaz, Cerablûs, Bab ve Minbîc) Meclisi’nden 1, Türkmen, Asuri, Arap, Süryani, Êzidîlerden 1, gençlik kotasından 1, Suriye Demokratik Modernite Partisi’nden 1, Sosyalist Demokratik Baas Partisi’nden 1, Cebel Arap’tan 1, Suriye Ulusal Kütlesi’nden 1, bağımsızlardan 5 üye olacak.

DEMOKRATİK FEDARAL SURİYE

Suriye muhalefenin Suriye toprakları üzerinde yaptığı ilk kongre olma özelliğini taşıyan Demokratik Suriye Kongresi’nde yapılan tartışmalar; Suriye krizini aşmak için daha çok demokratik federal Suriye üzerinde yoğunlaştı. Gazetemiz baskıya girdiği saatlerde meclisleşme kararının alındığı kongrenin sonuç bildirgesi okunuyordu.

KONGRE DELEGELERİ

103 delegenin katıldığı Demokratik Suriye Meclisi kongresine, 8 muhalif Arap siyasi parti ve örgütü, 21 Kürt muhalif parti ve örgütü ile Süryani, Türkmen, Ermeni, Êzidîler ile Suriyeli kadın ve gençlik temsilcleri katıldı

ARAP ÖRGÜTLERİ

Suriye Ulusal Demokratik Uzlaşı Hareketi, Arap Ulusal Konseyi, Suriye Demokratik Modernite Partisi Başkan sözcüsü, Suriye Demokratik Modernite Partisi üyesi, Heyet El-Tensîq, Sosyalist Demokratik Baas Partisi, Buğday Dalgası Hareketi / Kahire Kongresi Diyalog Komitesi, Onur ve Haklar Antlaşması Topluluğu.

KÜRT ÖRGÜTLERİ

Demokratik  Birlik Partisi (PYD), Kürdistan Liberal Partisi, Kürdistan Özgürlük Partisi, Suriye Kürtleri Demokratik Birlik Partisi (Yekîtî), Kürdistan Komünist Partisi, Suriye Demokratik Barış Partisi, Kürt Wîfaq Partisi, Suriye Kürtleri Sol Partisi, Demokratik Sol Partisi, Kürdistan Emekçiler Partisi, Suriye Kürtleri Demokrat Partisi (Suriye), Suriye Kürdistani Demokrat Partisi, Kürdistan Yeşiller Partisi, Suriye Demokrasi Grubu, Suriye Kürtleri İlerici Demokrat Partisi, Özgür Ulusal Birliği, Dönüşüm Hareketi, Yenilenme Hareketi, Suriye Kürleri Ulusal Topluluğu, Reform Hareketi, Hasekê İç Barış Komitesi.

ASÛRİ- SÜRYANİ ÖRGÜTLERİ

Demokrat Asuri Partisi, Süryani Birlik Partisi, Süryani Kadın Birliği, Süryani Kültür Derneği, Süryani Şehit Aileleri Temsilcileri.

TÜRKMEN, ERMENİ VE SÜRYANİLER

*Girê Spî, Sirrîn, Cerablûs ve Şêxler temsilcileri, Girê Spî Halk Toplulukları Temsilcileri, Serkîs Kîforkiyan (Ermeni şahsiyet), Huda Melkon (Süryani ve bağımsız şahsiyet), Girê Spî Öz Yönetimi, Fermandar Elî Heco (Cerablus temsilcisi), Xelîl Welo Şêxo (Şêxler temsilcisi), Reşo Seîd Elî (Sirîn temsilcisi), Ayid Hesen (Girê Spî Halkı Topluluklar temsilcisi).

KADIN ÖRGÜTLERİ

Arap Kadınları Bürosu, Genç Kadın Hareketi, Suriye Kadın İnisiyatifi, Yekîtiya Star, Kadın Koordinasyonu, Rojava Özgür Kadın Merkezi, Sara Kadın Örgütü.

DİĞER KURUM VE ÖRGÜTLER

Suriye Kürt Yazarlar Birliği, Şehit Aileleri Kurumu, Mala Êzîdiyan, Avrîn Derneği, Demokratik Gençlik Birliği, El-Şehba Bölgesi temsilcileri, Halep’in kuzey köyleri, onlarca Arap ve Kürt Aşiret temsilcisi, yazar, işveren ve kanaat önderi. (Özgür Gündem)