Suriye'de İslamcı örgüt Ahrar el-Şam'ın liderlerinin katıldığı toplantıya yönelik düzenlenen bombalı saldırıda örgütün lideriyle birlikte en az 28 kişi öldü.

Suriye devlet televizyonu olayı son dakika gelişmesi olarak duyurdu ve örgütün lideri Hasan Abbud'un da öldürüldüğünü belirtti.

Saldırı, ülkenin kuzeyindeki İdlib kentine bağlı Ram Hamdan'da meydana geldi. Ahrar el-Şam yedi grup tarafından oluşturulan İslami Cephe'nin üyelerinden biri.

Ahrar el-Şam Şubat ayında IŞİD'i kendisine yönelik, bazı üyelerinin ölümüne neden olan bir saldırı düzenlemekle suçlamıştı.

Ahrar el-Şam, Suriye'deki Beşar Esad yönetimine karşı silahlı isyancı grupların en büyüklerinden biri.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi'nden Rami Abdulrahman, toplantıya örgütün yaklaşık 50 liderinin katıldığını söyledi.

Toplantının örgüt liderlerinden birinin evinde gerçekleştirildiği belirtiliyor. 

Örgütün tam adı Ahrar el-Şam el-İslamiye Hareketi (Şam Özgür Halkları İslami Hareketi). Örgüt, 2011 sonlarında İdlib'de kurulmuştu.
Ocak ayında Ahrar el-Şam’ın liderlerinden Abu Halid el-Suri bir intihar saldırısında öldürülmüştü.

Yaklaşık 20 bin silahlı militandan oluşan Ahrar-u Şam, İdlib, Hama ve Halep’te güçlü.  Suriye'de 2013 sonunda oluşturulan İslam Cephesi içindeki en geniş Selefi grup olma özelliğini taşıyor. 

Aralık 2012'de 11 farklı silahlı gurubu aynı çatı altında birleştiren İslam Cephesi'ne katıldılar. Kasım 2013'ten itibaren IŞİD'le aralarında çatışmalar başladı. IŞİD, Ahrar-u Şam'ın komutanının kafasını kesti. IŞİD daha sonra Ahrar-u Şam komutanını 'Iraklı bir Şii' zannediklerini iddia ettmişt.

23 Şubat 2014 günü de örgütün liderlerinden Ebu Halid el Suri IŞİD tarafından öldürülmüştü.