Suriye'de iç savaş 4. yılını bitirirken ülkenin eczacıları, doktorları, mühendisleri, hukukçuları diplomalarını satışa çıkardı!

Savaş nedeniyle yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalan üniversite mezunları sosyal medyada reklamını yaptıkları diplomalarını satıyor

Lübnan'dan yayın yapan El Ahbar'dan Firas el-Hakkar'ın haberine göre, sosyal medya sitelerinde, yeni bir 'ürün'ün reklamları yayımlanıyor: Üniversite diplomaları.

2014 yılına ait mühendislik, hukuk, iktisat, Arap edebiyatı, tıp ve eczacılık diplomaları, çeşitli nedenlerle eğitimini tamamlayamamış öğrencilere "mezun olma" fırsatı tanırken, diplomalarını satanlar içinse kazanç kapası haline gelmiş.

Diplomaların satışa çıkartıldığı sitenin kurucularından Ebul-Yaman, diploma ticaretine nasıl başladığını şöyle anlatıyor: "Savaş yüzünden Halep'i terk ettim. Savaşın bir ya da iki sene biteceğini ve eve döneceğimi sanıyordum. Fakat daha süreceğini fark ettiğim zaman, Avrupa'ya iltica etmeyi düşünmeye başladım. Bu, çok paraya ihtiyacım olduğu anlamına geliyordu ve aklıma bir fikir geldi."

Avrupa'ya iltica etmek için 10 bin dolara ihtiyaç var. Ebul-Yaman, bu kazançlı alışverişin yasadışı ya da gayrı ahlaki olduğunu düşünmüyor, çünkü ona göre diplomalar yurtdışında da kullanılabiliyor.

Haberde, alışverişin çoğunlukla Türkiye sınırında yapıldığı kaydediliyor. Yeni ticaretin "gözde" metası ise, Halep Üniversitesi diplomaları. Alışverişin yapıldığı internet sitesinde, Avrupa'daki, özellikle de İskandinavya'daki Suriyelilere satılan diplomaların fotoğrafları görülebiliyor. Mülteci Suriyeliler, satın aldıkları diploma sayesinde daha kolay oturma izni elde edebiliyorlar.

Ebul-Yaman, çok sayıda öğrencinin savaş nedeniyle okulunu bitiremediğini ve Avupa'ya kaçtığını belirtiyor. Yaman'a göre, diploma satın alan bu Suriyeliler, diplomaları işte kullanmak için değil, oturma izni sürecini hızlandırmak için değerlendiriyorlar.

Diplomaların fiyatı, disiplinden disipline değişiyor. Fiyat aralığı, 1500 dolar ile 2500 dolar arasında. İkinci öğretim diplomaları ise 600 dolar civarında seyrediyor.

Diploma satın alan ve ismini açıklamak istemeyen bir genç ise, alışverişin gerekçesini, "tek dersinin kalması, ancak savaş nedeniyle okulunu tamamlayamaması" olarak gösteriyor. Bu genç, umutsuzluğun askerlik görevini yapmamak için ülkeden çıkmasından başka bir ülkede mülteci olarak yaşamaya kadar devam ettiğini söylüyor.

Ancak öğrenciler, herkesin diploma satın alamayacağını söylüyor. Şartlar şunlar: Eğitiminin son senesinde bulunduğunu ve savaş nedeniyle okulunu bitiremediğini kanıtlamak.

El Ahbar muhabirinin bildirdiğine göre, Suriyeli gençler arasında çok yaygınlaşan bu uygulama, WhatsApp mesajları yoluyla bile yapılabiliyor. Dikkat çekici olan nokta ise, bu WhatsApp tüccarlarının telefon numarasının Türkiye'deki operatörlere ait olması.

Gazeteye konuşan Abdülrahman el-Alul isimli bir avukat, diploma satışının suç olduğunu, evrakta sahtecilik suçunun 7 ila 15 yıl arasında hapisle cezalandırıldığını söyledi.