Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü komşu Suriye'de, ölü sayısının 1602'ye yükseldiği açıklandı.

Suriye devlet ajansı SANA, hükümet kontrolündeki Halep, Lazkiye, Hama, İdlib ve Tartus'ta en az 812 kişinin öldüğünü ve 1449 kişinin yaralandığını söyledi.

'ÖLÜ SAYISINDA DRAMATİK BİR ARTIŞ BEKLENİYOR'

İdlib'de yardım örgütü olarak faaliyet gösteren El Kaide bağlantılı Beyaz Miğferler ise silahlı grupların kontrolündeki bölgelerde 790 kişinin öldüğünü, 2 bin 200 kişinin yaralandığını duyurdu.

Beyaz Miğferler'den yapılan açıklamada ölü sayısında 'dramatik bir artış' beklendiği aktarıldı.

CEZAEVİNDE İSYAN: EN AZ 20 IŞİD ÜYESİ KAÇMIŞ OLABİLİR

Öte yandan Suriye'nin kuzeyinde yer alan bir cezaevinde, depremin ardından isyan çıktığı ve en az 20 IŞİD üyesinin kaçtığı ileri sürüldü.

Türkiye'nin desteklediği silahlı grupların kontrolündeki Afrin'in Rajo kasabasında bulunan cezaevinde, 2 bin mahkumun tutulduğu ve bunların yaklaşık 1300'ünün IŞİD üyesi olduğu belirtildi.

AFP'ye konuşan cezaevi yetkilisi, "Depremden etkilenen Rajo'da mahkumlar isyan çıkarmaya başladı ve hapishanenin bazı kısımlarını kontrol altına aldı. IŞİD militanı olduklarına inanılan yaklaşık 20 mahkum kaçtı" dedi. İsmi açıklanmayan kaynak, depremin ardından bölgede düzinelerce artçı sarsıntının meydana geldiğini ve cezaevinin zarar gördüğünü aktardı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise cezaevinde isyan çıktığını doğruladı ancak mahkumların kaçmasına ilişkin bir bilgi paylaşılmadı.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, halihazırda 4.1 milyon kişinin insani yardımlara bağlı yaşadığı Suriye’de deprem nedeniyle altyapılar zarar görürken, yerinden edilen kişilerin sayısının artacağında endişe ediliyor.