Suriye’deki silahlı gruplara destek vermek için bu ülkeye giden 19 Fransız askerinin Türkiye sınırında Suriye güvenlik güçleri tarafından yakalandığı iddia edildi.

 

Söz konusu iddiayı gündeme getiren Fransız gazeteci ve yazar Thierry Meyssan yönetimindeki Voltaire internet sitesi.

 

Thierry Meyssan, daha önce Suriye televizyonuna yaptığı açıklamada 12 Fransız askerinin Suriye güvenlik güçleri tarafından tutuklandığını açıklamıştı.

 

Voltaire sitesi, Fransa’nın Tunus’ta yapılan toplantıdan bir gün önce Suriye büyükelçisini Şam’a gönderdiğini hatırlatarak, Fransa’nın Suriyeli yetkililerle tutuklu askerlerin serbest bırakılması için müzakereler başlattığını, Birleşik Arap Emirlikleri ile Umman Sultanı’nın da Fransız askerlerin serbest bırakılması için arabuluculuk yaptığını öne sürdü.

 

Haberlere göre Suriye’de yakalanan Fransız askerlerine uygulanacak yargı sürecinin Paris’in Suriye’ye gönderdiği bu askerlerle ilgili resmi açıklamasına göre şekilleneceği belirtilirken Paris’in askerleri resmi görevle gönderdiğini açıklaması halinde bu askerler için savaş esiri muamelesi yapılacağı, aksi takdirde de “Suriye’ye yasadışı yollarla girmiş yabancı” muamelesi göreceği bildiriliyor.

 

Öte yandan Suriye’nin Fransa’da yapılacak seçimler öncesinde 19 Fransız askerini tutukladığını açıklayacağı ileri sürüldü.

 

SINIRDA OPERASYON HAZIRLIĞI

Bu arada El Menar televizyonuna demeç veren Uluslar arası Arap Gurbetçileri Örgütü Siyaset ve Uluslar arası İlişkiler Dairesi Başkanı Muhammed Dirar Cammu, Suriye ordusunun çok yakında Türkiye sınırında silahlı gruplara yönelik geniş çaplı operasyon başlatacağını söyledi.

 

OBAMA’YA SURİYE PLANI

Bu arada ABD Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan operasyon planının Başkan Barack Obama’ya sunulduğu öne sürüldü. CNN’in haberine göre, Özgür Suriye Ordusu’nu silahlandırmaktan kaçındığı iddia edilen ABD hazırlanan harekat planını Obama tarafından kabul edilmedi ve ABD Başkanı “insani koridor kurulması çalışmalarına ağırlık verilmesini istedi”. “Ancak bu çabalar sonuç vermezse müdahale yeniden masaya gelebilir” denildi.

 

Operasyon planında, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırındaki Tarkuş’tan İdlib, Hama ve Humus’u da kapsayacak şekilde bir ‘güvenli alan’ oluşturulması planlıyor.

 

‘‘Sadece hava kuvvetleri müdahale edecek. Kara kuvvetleri çatışmalara girmeyecek‘‘ denilen plana göre askeri harekata Amerikan, Türk, Fransız, İtalyan ve İngiliz uçakları katılacak. Bu uçaklar İncirlik, Diyarbakır ve Kıbrıs’taki Limasol üslerini kullanacak. (ANF)