Suriye birlikleri Türkiye'nin gözlem noktalarının bulunduğu Serakib'e girdi. Savunma Bakanlığı, gözlem noktalarının görevlerine devam edeceğini duyurdu.

Suriye ordusunun 3 Şubat'ta TSK birliklerini hedef alması ve bir sivil ile 8 askerin açılan topçu ateşinde hayatını kaybetmesinin ardından İdlib'de tansiyon yükseldi. Türkiye'nin Şam'a yönelik İdlib'deki operasyonları durdurması çağrısına rağmen Suriye ordusunun ilerleyişini sürdürdüğü belirtiliyor. Bölgeden gelen son bilgilere göre Suriye askerleri, Türkiye'nin gözlem noktalarının bulunduğu Serakib bölgesine girdi.

TSK de Suriye ordusunun cihatçıları temizleyerek ilerlemesi nedeniyle teyakkuzda. Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada "İdlib’te yapılacak her türlü saldırıya misliyle karşılık verilecek" denildi. Ayrıca gözlem noktalarının görevlerine devam edeceği kaydedildi. 

TSK bir yandan da Suriye ordusuna karşı Suriye sınırına sevkiyat yapıyor. İdlib'deki gözlem noktalarına güçlendirme amaçlı takviye güç ve mühimmat gönderildiği belirtiliyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan haberde, "Türkiye'nin farklı birliklerinden takviye amaçlı gönderilen komando ve mühimmatı taşıyan askeri araçlar, Reyhanlı ilçesine ulaştı. Güvenlik önlemleri altında yaklaşık 150 araç, İdlib'deki gözlem noktalarına yönlendirildi" denildi.

Haberde, "Sevkiyatın İdlib'deki gözlem noktalarını güçlendirme maksatlı bölgeye ulaştırılacağı öğrenildi" ifadesi yer aldı. 

KENT TAMAMEN SURİYE ORDUSUNUN DENETİMİNDE

AP haber ajansı da Suriye devlet medyasına dayandırdığı haberinde Suriye ordu birliklerinin Serakib kentine girdiğini duyurdu. Suriye devlet televizyonu, Suriye birliklerinin kentte son kalan cihatçıları püskürtmek ve silahlarını yok etmek için operasyonlarına devam ettiğini aktardı. AP'nin haberinde Suriye ordusunun kenti ve kentteki dört TSK gözlem noktasını ele geçirdiği ifade ediliyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise kentin tamamen Suriye ordusunun kontrolüne geçmediğini açıkladı. Serakib, biri Şam'ı kuzeye bağlayan, diğeri de batı ve doğu bağlantısını sağlayan kritik önemdeki iki otoyol M4 ve M5‘in kesiştiği noktada yer alıyor.

Şam yönetiminin ciharçıların elindeki son bölge olan İdlib'de yoğunlaştırdığı operasyonlar nedeniyle sivil halk da bölgeyi terk ediyor. Türkiye ise yeni bir göç dalgasını tetikleyeceği gerekçesiyle operasyonlara karşı çıkıyor. İdlib'de Rusya ile yapılan anlaşma uyarınca bir çatışmasızlık bölgesi oluşturulmasına ve bölgede gözlem noktaları kurulmasına karar verilmişti. Türkiye'nin İdlib'deki gözlem noktaları da bu anlaşmaya dayanıyor.

Öte yandan İdlib'deki durumu görüşmek üzere yarın Rusya'dan bir heyet Ankara'ya gidecek.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe