Suriye ordusu, Hama eyaletinde bulunan Masyaf kenti yakınlarında bir askeri üsse İsrail tarafından füze saldırısı düzenlendiğini ve iki askerin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Suriye ordusu yaptığı açıklamada, "İsrail savaş uçakları sabah 02.42'de Lübnan hava sahası üzerinden bir dizi füze fırlattı ve Masyaf yakınlarındaki bir ordu tesisimizi hedef aldı. Bunun sonucunda maddi zarar meydana geldi ve olay yerindeki iki askeri personel hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı.

Açıklamada İsrail, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) "çökmüş olan moralini düzeltmeye çalışmakla" suçlandı ve "bölgedeki güvenlik ve istikrara yönelik bu tür düşmanca eylemlerin tehlikeli yansımaları olacağı" konusunda uyarıldı.

ABD, Beşar Esad rejiminin bu tesiste kimyasal silah geliştirdiğini öne sürüyor. İsrail basını da hedefin Suriye rejimi tarafından kimyasal silah geliştirmek için kullanılan bir bilimsel araştırma merkezi olduğunu belirtti.

Suriye ordusundan yapılan açıklamada ise bilimsel araştırma merkezinden bahsedilmedi.

Ancak İsrail ordusu saldırıyla ilgili açıklama yapmayı reddetti. Bir ordu sözcüsü, operasyonel konularda açıklama yapamayacağını belirterek, soruları yanıtsız bıraktı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise, İsrail roketlerinin Bilim Çalışmaları ve Araştırma Merkezi'ni (SSRC) ve karadan karaya roketlerin tutulduğu yakınlardaki askeri kampı vurduğunu söyledi.

Bir Batılı istihbarat servisi BBC'ye Mayıs ayında yaptığı açıklamada, SSRC'nin Masyaf, Dummar ve Barzeh'deki üç kolunda kimyasal mühimmat üretildiğini ve bunun 2013'te imzalanan kimyasal silahların yok edilmesi anlaşmasının ihlali olduğunu söylemişti.

2013 yılında ABD ve Rusya arasında yapılan anlaşma çerçevesinde Suriye kimyasal silah cephaneliğini imha etmeyi kabul etmişti.

SSRC, Suriye hükümeti tarafından bir sivil araştırma merkezi olarak tanımlanıyor.

İsrail Suriye'deki gelişmeleri tetikte izliyor. Suriye rejimine destek veren iki ana unsur olan İran'ın ve onun Lübnan'daki müttefiki Hizbullah'ın güçlenmesi ve sivillere yönelik belli aralıklara süren kimyasal saldırı haberleri nedeniyle.

Bu yüzden bu son saldırı iddiası sadece Hizbullah ve Şam'a değil, Suriye hükümetinin diğer bir hayati müttefiki Rusya'ya da açık bir mesaj veriyor.

İsrail Hizbullah'a gelişmiş silahların ulaştırılmasını engellemek için uzun zamandır bir hava opersayonları yürütüyordu.

Şimdi bu hava harekatı konusunda daha açık konuşuyor, eski İsrail Hava Gücü komutanı son beş yıl içinde 100 hava saldırısı gerçekleştirdiklerini belirtiyor.

İsrail, İran'ın Lübnan ve Suriye'de Hizbullah için füze yapım tesisleri inşa ettiğini söylerken, mesaj daha da açık olamaz.

İsrail askeri istihbaratının eski başkanı: Hassas güdümlü füzeler geliştiriliyor

İsrail askeri istihbaratının eski başkanı Amos Yadlin, Twitter'dan yaptığı açıklamada Perşembe günü Masyaf'a düzenlenen saldırının "rutin olmadığını" ve "Başka şeylerin yanında hassas güdümlü füzelerin geliştirilmesi ve üretilmesi için kullanılan, Suriye'nin askeri-bilim merkezinin hedef alındığını" söyledi.

"Masyaf'taki fabrika binlerce Suriyeli sivili öldüren kimyasal silahları ve varil bombalarını üretiyor" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu geçen yıl, Hizbullah'a gelişmiş silahların ulaştırılmasını engellemek için Suriye'yi onlarca kez vurduklarını kabul etmişti.

İran tarafından desteklenen Lübnan merkezli Şii bir örgüt olan Hizbullah, son altı yıldır Beşar Esad'a destek için Suriye'ye binlerce savaşçı göndermişti.

Netanyahu geçen ay İran'ın hassas güdümlü füze üretimi için Suriye ve Lübnan'da tesisler inşa ettiğini ve bunun "İsrail'i yok etme amacının bir parçası olduğunu" söylemişti. Netanyahu "İsrail'in bunu kabul edemeyeceğini" de kaydetmişti.

Masyaf, Suriye'nin müttefiki Rusya'nın donanma üssünün bulunduğu kıyı kenti Tartus'a yaklaşık 60 kilometre mesafede bulunuyor.

Suriye ordusunun Masyaf'ın kuzeyinde eğitim kampı ve Bilimsel Çalışma ve Araştırma Merkezi'nin bir kolunu içeren bir askeri tesisi bulunuyor.

ABD, Suriye rejimini, Bilimsel Çalışma ve Araştırma Merkezi'nde Han Şeyhun kasabasındaki saldırıda kullanıldığı öne sürülen sarin gazını geliştirmekle suçluyor.

Birleşmiş Milletler savaş suçları araştırmacıları dün Han Şeyhun saldırısının Suriye ordusuna ait savaş jetleri tarafından gerçekleştirildiğine dair ellerinde detaylı kanıtlar olduğunu açıklamıştı.

Suriye hükümeti ise Han Şeyhun'da kimyasal silah kullandıkları iddiasının gerçeği yansıtmadığını savunuyor.

(Kaynak: BBC Türkçe)