Suriye Enformasyon Bakanı Omran az-Zubi, ülke yönetiminin Cenevre-2 uluslararası konferansa önkoşulsuz olarak katılacağını açıkladı.

Irish Times gazetesine demeç veren Zubi, konferansın Suriye’deki krizin politik yollarla çözülmesi için gereken koşulları oluşturacağı umudunu dile getirdi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geçiş döneminde de rolüne devam etmesi gerektiğini ifade eden bakan, onun anayasa gereği devlet başkanı olduğunu ve hükümetin tutumunu belirlediğini vurguladı.

Cenevre’de anlaşmaya varılması durumunda geçiş hükümetinin karşılıklı onaylanan muhalefet ve hükümet temsilcilerinden oluşacağını belirten Zubi, bölgenin bazı ülkelerini ve muhalefetin bir kısmını Suriye’de politik çözümü baltalamak, hükümeti zayıflatmak ve izole etmek girişimi ile suçladı.

SMDK: SİYASİ ÇÖZÜM, AYDA BİLE OLSA GİTMEYE HAZIRIZ

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Hukuk Komitesi Üyesi Hişam Merve, Suriye'nin içinde bulunduğu krizden çıkması için siyasi bir çözüm arayışında olduklarını belirterek, "Siyasi çözüm, ayda bile olsa gitmeye hazırız" dedi.

AA muhabirine konuşan Merve, SMDK'nın siyasi çözümden yana olduğuna işaret ederek, "Suriye'nin içinde bulunduğu krizden çıkması için siyasi bir çözüm arayışındayız. Siyasi çözüm, ayda bile olsa gitmeye hazırız" diye konuştu.

Cenevre-2 Konferansı'nın zayıf da olsa bir umut taşıdığını ifade eden Merve, Rusya ve İran'ın bu toplantıyı Esad yönetimine zaman kazandırmak istediğini öne sürdü.

İçinde bulunulan şartlarda herhangi bir çözüme ulaşılmasının uzak bir ihtimal olduğunu savunan Merve, siyasi çözüm için de şu anda uygun bir atmosfer bulunmadığını kaydetti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Cenevre-2 Konferansı'nın tarihinin belirlenmesinin memnuniyetle karşılandığını ve konferansın, “Suriye halkının meşru talep ve beklentilerinin karşılanmasıyla sonuçlanmasının temenni edildiğini” bildirdi.

Gümrükçü, "Suriye'de 3 yıla yakın bir süredir devam eden ve 120 binden fazla Suriyelinin hayatına mal olan ihtilafa siyasi bir çözüm bulunmasına yönelik girişimler çerçevesinde, İkinci Cenevre Konferansı'nın 22 Ocak 2014 tarihinde düzenleneceğinin açıklanmasını memnuniyetle karşılıyoruz" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gümrükçü, şunları kaydetti: "İkinci Cenevre Konferansı'nın, 30 Haziran 2012 tarihli Cenevre Bildirisi ile ortaya konulan siyasi dönüşüm anlayışının, 22 Ekim 2013 tarihli Londra Bildirisi'nde açıklık getirilen parametreler temelinde hayata geçirilmesine imkan sağlamasını; rejimin süregiden şiddet politikalarını sona erdirerek, Suriye halkının meşru talep ve beklentilerinin karşılanması sonucunu doğurmasını temenni ediyoruz.

Türkiye, Birinci Cenevre Konferansı'nda olduğu üzere, İkinci Cenevre Konferansı süreciyle ilgili olarak da bu girişimin arzu edilen siyasi çözümü ortaya çıkarmasını teminen gerek konferans öncesindeki sürede gerek konferans sırasında her türlü katkıyı sağlamaya devam edecektir." (Yurt)