Suriye hükümeti, Suriyeli Kürtler ile müzakerelerden sonuç alamamasının ve Türkiye ile ABD arasındaki güvenli bölge anlaşmasının ardından söylemini sertleştiriyor. Suriye Dışişleri Bakanlığı dün gece geç saatlerde Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ne bir mektup yazarak, Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) ‘ayrılıkçı terörist milisler’ olarak niteledi. Mektupta, “Koalisyon ortaklarımızın desteğiyle SDG’yi kontrolü altında tuttuğu bölgelerden çıkaracağız” denildi.

Mektupta SDG, ‘ABD ve İsrail’in komploları ile paralel hareket etmekle’, ‘ABD’den askeri, mali ve siyasi destek almakla’ suçlandı. Şam yönetimi, ‘SDG’nin Suriye halkına karşı kurulan uluslararası koalisyonun suçlarına katılması sonrası sivilleri kaçırdığı, işkence ettiği, öldürdüğü ve yerinden ettiği’ suçlamalarını da yöneltti. Mektupta, SDG’nin kontrolündeki her bir kilometre karenin geri alınacağı tehdidi de yer aldı.

Mektubun, Ankara’da yapılacak Rusya-Türkiye-İran zirvesinden hemen önce gönderilmesi dikkat çekti. Uzmanlar ise Suriye yönetiminin SDG hakkında ilk kez böylesine sert ifadeler kullandığı yorumu yaptı.

SDG DİYALOG ÇAĞRISI YAPTI

SDG ise Suriye hükümetinin mektubuna tepki gösterdi. SDG açıklamasında, hükümetin kendilerine ‘sahte suçlamalar’ yönelttiği ve ‘halkını terörizmden korumakta başarısız olduğu’ belirtildi. SDG, IŞİD’le savaşta 11 bin üyesinin öldüğünü ve 24 bininin yaralandığını hatırlattı. Açıklamada, Suriye yönetimine diyalog çağrısı yapıldı.