Suriye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşşar el Caferi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) “insani ateşkes” kapsayan 2401 sayılı kararı için açıklamada bulundu.

Kararın Afrin’i de kapsaması gerektiğini söyleyen El Ceffari, Doğu Guta’daki silahlı güçlerin gelişigüzel füze ve havan roketleri saldırıları nedeniyle ciddi bir sorun yaşadıklarını söyledi.

Doğu Guta’da ‘ılımlı muhalifler’ adı verilen güçlerin Suriye tarafından “terörist” olarak nitelendirildiğini ve bu güçlerin Şam’da Kızılay Binasını 10 füzeyle hedef aldıklarını; bu saldırılarda aralarında bir doktorun bulunduğu birçok kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

‘BM'NİN 13 KARARI UYGULANMAYI BEKLİYOR’

Ceffari, BM’nin daha önce Suriye’ye ilişkin “terörle mücadele” için 13 karar aldığını ve hepsinin “ciddi biçimde hayata geçirilmeyi” beklediğini belirtti.

El Caferi, bugün Rusya Dışişleri Bakanlığının BMGK kararına yönelik açıklamasında belirttiği, ateşkes çabalarını da doğruladı:

“Suriye hükümeti Suriye’de kan akıtılmasına son vermeye katkı sağlayacak her girişim ve öneriye açıktır. Bu kapsamda Suriye’nin Doğu Guta’da bulunan silahlı grupları silahlarını teslim etmeye ve af kararından faydalanmaya davet ettik. Siviller için güvenli çıkış koridorları da temin ettik. Her fırsatta sivillere insani yardım konvoyları gönderdik.

‘ASTANA ANLAŞMASI IŞİD VE NUSRA CEPHESİ'NİN AYRILMASINI GEREKTİRİYOR’

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Caferi; Astana Anlaşmasının Suriye’de tüm silahlı grupları IŞİD ve Nusra Cephesinden ayrılmaya zorunlu kıldığını, anlaşmanın ihlali halinde Suriye hükümetinin uygun gördüğü şekilde karşılık verme hakkını da garantilediğinin altını çizdi. Ve Suriye’nin topraklarını ve halkını savunmada egemen ve meşru hakkını kullandığını vurguladı.

‘BMGK KARARI, IŞİD VE NUSRA CEPHESİNİ KAPSAMIYOR, AFRİN’DE UYGULANMALI’

BMGK’nin onayladığı 2401 sayılı kararının IŞİD ve Nusra Cephesine karşı askeri operasyonları kapsamadığına vurgu yapan Caferi; kararın Afrin Bölgesi, Golan toprakları ve ABD güçlerinin bulunduğu bölgeler dahil olmak üzere Suriye’nin tamamında uygulanması gerektiğini vurguladı.

El Caferi ABD, Fransa ve İngiltere hükümetlerini Suriye’yi parçalama ve yönetimi güç ile devirme amaçlı plan ve stratejilerine son vermeleri çağrısı yaptı.

Kaynak: Bianet