Şam yönetimi, ABD, Fransa ve İngiltere'nin kendi iradelerini Suriye halkına dayatmaya çalıştığını ve El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi'ni desteklediği suçlamasında bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan Suriye Dışişleri Bakanlığı, "ABD, Fransa ve İngiltere, Suriye halkına kendi iradelerini dayatmak olan gerçek hedeflerini açığa vurdular" dedi.

Bakanlık, bu ülkeleri El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi'ne bağlı "terörist silahlı grupları" desteklemekle suçladı.

Suriye'nin bu tepkisi Batılı ülkelerin Suriye muhalefetine desteği arttırma girişimden sonrasına denk geldi.

Suriye muhalefetine yönelik olduğu belirtilen yardımlar bugüne kadar şeffaf bir şekilde yürütülmedi, silahların hangi gruplara gittiği ve nasıl denetlendiği bilinmiyor. Geçtiğimiz haftalarda Reuters'da yayınlanan bir habere göre 400 ton silah Batılıların temel ittifakı olan Türkiye üzerinden bu gruplara gönderildi. Suriye'de etkili olan gruplar ise El Kaide bağlantılı gruplar olarak biliniyor. Türkiye sınırında etkili olan ve konumlanan güçler de yine El Kaide bağlantılı gruplar.

Tel Abyad ve Til Xelef'ta (Tel Halaf) Türkiye'ye komşu olan El Kaide'liler Türkiye sınırları içerisinde de hareket halindeyken ve silah sevkiyatı yaparken görülüyor. Hafta sonu Til Ebyad'a Türkiye üzerinden en az iki top ve çok sayıda mühimmat geçerken, Serêkaniyê'ye de onlarca El Kaide'li Türkiye sınırı üzerinden girerken gözlemlendi. Türkiye, Kürtlere saldıran bu grupların rahat geçişi için tel örgüleri de kaldırdı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Başar El Esad'ın Suriye'yi yönetmek için tüm meşruiyetini kaybettiğini ve Batılı ülkelerin Suriye halkına kaos ve şiddetten çıkabilmeleri için elinden gelen tüm yardımları yapacağını söylemişti.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise gelecek hafta New York'ta Suriye Ulusal Koalisyonu etrafında uluslararası büyük bir toplantı organize edeceklerini açıkladı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, "Başar El Esad, Suriye halkının seçtiği meşru başkandır ve Suriye halkının istediği kadar da öyle kalacak. Başkan Esad kendi imtiyazlarını Suriye halkı tarafından onaylanan anayasaya uygun olarak icra ediyor" diye belirtti. (ANF)