İHD ve Kayıp Yakınlarının “Kayıplar Bulunsun Failler yargılansın” sloganı ile düzenlediği oturma eyleminin 215.’si gerçekleştirildi.  Üzerinde kayıp resimlerinin bulunduğu dev pankart açılırken, kayıp yakınları kaybolan yakınlarının resimlerini ellerinde taşıdı.

Eyleme İHD Yönetici ve üyeleri, MEYA-DER yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve Newroz kutlamalarına katılmak için Diyarbakır’a gelen farklı ülkelerden insan hakları aktivistleri katıldı.

Eylem öncesi bir konuşmada bulunan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici “Diyalog ve müzakerenin geçte olsa başlaması önemlidir. Türkiye kamuoyunun ve hükümetin bu sürecin ruhuna uygun hareket etmesi gerekir “ dedi.

'CEZAEVLERİNDE TUTUKLULARA İŞKENCE YAPILIYOR'

Bilici eylem alanına gelemeden önce derneğe onlarca tutuklu yakınının başvuruda bulunduğunu, cezaevlerinde işkence yapıldığı şikayetlerini ilettiklerini belirterek “Adalet bakanlığına sesleniyoruz; cezaevlerinde ihlallere devam ediliyor. Cezaevlerinde ihlaller devam ediliyor. Biz buraya gelirken, derneğimize onlarca aile gelip cezaevlerinde işkence yapılıyor şikayetinde bulundu. Tutuklulara işkence yapılıyor.  Biz bunu kabul etmiyoruz. Biz buradan herkese çağrıda bulunuyoruz.  Hükümetiyle, bürokratlarıyla herkesin bu sürecin ruhuna uygun hareket etmesi gerekir. Muhataplar görüşüyor, süreç sağlıklı bire şekilde işliyor. Bakanlar bürokratlar buna uygun hareket etmek zorundadırlar. Güvenlik güçleri keyfi davranamaz, askeri ve siyasi operasyonlar yapamaz. Bu toplumun sürece olan güvenini zedeler, azaltır” dedi.

'GÜVENLİK GÜÇLERİNİZE İNSAN HAKLARI TEMELİNDE NASIL HAREKET ETMELERİ GEREKTİĞİNİ ANLATIN'

Sürece hassas davranılması gerektiği konusunda Başbakana da bir çağrıda bulunan Bilici “Başbakana sesleniyoruz; bütün bakanlarınıza genelgeler gönderip, sürece uygun hareket etmelerini isteyin.  Güvenlik güçlerine, insan hakları temelinde nasıl hareket etmeleri gerektiğini anlatın” dedi.

SÜREÇ, KAYIPLARIN BULUNMASIYLA SAMİMİYET GÖSTERGESİ TAŞIYACAK

Yıllardır kayıpların bulunması için mücadele ettiklerini söyleyen Bilici, başlatılan sürecin kayıpların bulunması ile daha samimiyet göstergesi taşıyacağına vurguda bulunarak “Biz kayıp yakınları olarak bu süreci destekliyoruz. Bu süreç doğru ve sağlıklı ilerlerse,  onurlu bir barışı ve kardeşliği getirir. İnsan haklarına dayalı bir yaşamı getirir. Herkes kendi kimliği ve kültürüyle, kendi inancıyla yaşamaya başlar. Biz yıllardır bu alanda kayıplarımızı arıyoruz. Ve faillerinin bulunmasının  istiyoruz. Samimiyetin göstergelerinden birisi de budur. Kayıpların bulunması faillerin yargılanması sürece olan inancımızı ve güvenimizi arttırır” dedi.

Bilicinin konuşmasının ardından 1994 yılında Şırnak Uludere ve Dargeçit ilçelerinde gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan amca çocukları Zeki Diril ve İlyas Diril’in hikayeleri paylaşıldı. Okunan hikayenin ardından kayıp Zeki Diril ve İlyas Diril’in anısına 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. (ANF)