Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır listesinden Meclis'e giren milletvekili Remziye Tosun, 2 Aralık 2015’te Sur ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan ağır çatışmaların birebir tanığı olan isimlerden biri.

Remziye Tosun, yaşananların sadece tanığı değil aynı zamanda mağdurlarından biri. O günden sonra yaşadıklarını kısaca hatırlatmak isteriz.

Çatışmalara ve ölümlere rağmen ilçeyi terk etmeyen Remziye Tosun, 4 çocuğuyla birlikte sığındığı bir evin bodrumundan çıkarıldıktan sonra 3 yaşındaki kızı Beritan ile birlikte tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

Uzun süre tutuklu yargılanan Tosun, 16 Mayıs 2017 tarihinde tahliye oldu. Tosun, cezaevinde kaldığı süre boyunca 3 çocuğu ise devlet korumasına alınarak kendisine gösterilmedi.

Cezaevinden çıktıktan sonra Sur halkının yaşadıklarını tüm dünyaya anlatmaya karar veren Tosun mücadelesini Meclis'te sürdürmeye karar verdi.

24 Haziran seçimleriyle birlikte Sur ilçesinde yaşanan yasak ve yıkımın tanıklarını, Sur halkının maruz kaldığı insan hakları ihlallerini Meclis’e taşımak için HDP’den aday olan Tosun, şimdi bunu gerçekleştirmek için Meclis’e gidiyor.

24 Haziran seçimlerinde Sur'da HDP yüzde 65.61 oy alırken, HDP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş diğer rakiplerine fark atarak yüzde 63.34 oy aldı.

Daha önceki seçimlerde de HDP’nin açık arayla birinci olduğu ilçede, yasak ve yıkım politikalarına bir kez daha 'Hayır' cevabı verildi.

‘SUR’DA YAŞANANLARI BİR BİR ANLATACAĞIM’

Hayatının son 20 yılını Sur ilçesinde geçiren ve son olarak ilan edilen yasakla birlikte ilçenin kendisinde farklı bir anlam taşıdığını dile getiren Remziye Tosun, yasak ve yıkım sırasında ağır insan hakları ihlallerine maruz kalan Sur halkının sesi olmak için mücadele edeceğini kaydetti. Çalışmalarına Meclis’te değil yerle bir edilen Sur ilçesinde başlayacağını ifade eden Tosun, “Sur’da yaşanan çatışmaları birebir yaşayan kadınlardan biriyim. Sur’da yaşananları bir bir anlatacağım. Özellikle mağdur edilen kadınların sesi olacağım” diye konuştu. 

'SUR HALKI AÇLIKLA TERBİYE ETMEYE CEVAP VERDİ’

Sur ilçesindeki yasaklar ve operasyonlar sırasında yıkılan tarihi yapıların hesabını da sormak için Meclis’e gideceğini dile getiren Tosun, her şeyden önce kadınların çığlığı olacağını söyledi. Sur’da yaşanan yasak ve yıkımı hatırlatan Tosun, “Sur’da yaşanan çatışmalar sonucunda ağır bir göç yaşandı. Seçmen sayısında ciddi bir düşüş olmasına rağmen yüzde 65 oranında oy aldık. Erdoğan’ın Sur’u yıktıktan sonra halkı açlıkla terbiye etmek istemine cevap verildi. Tüm baskılara rağmen Sur yaşanan yasak ve yıkıma karşılık verdi. Amed halkı gücünü gösterdi” şeklinde konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı