Yerine kayyım atanan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Cemal Özdemir’e 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından 21 Aralık 2019’da görevden alındıktan sonra yerine kayyım atanan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Cemal Özdemir hakkında, "örgüt üyesi olmak", "örgüt propagandası yapmak", "nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alınması taşınması bulundurulması" ve "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme" iddiasıyla Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması görüldü.

Özdemir’in katılmadığı duruşmada, avukatları Mehmet Öner ve Şilan Çelik hazır bulundu.

SAVCI CEZA İSTEDİ

İddia makamı önceki celsede esas hakkında verdiği mütalaasını tekrarlayarak, Özdemir’in 2012 ve 2019 yılları arasında katıldığı 22 eylem ve etkinlik, MEYA-DER üyeliği ve “Azad Fargin dosyası” üzerinde bulunan dokümanla “Örgüt üyesi olmak”, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarda ise “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 9 yıl ile 22 buçuk yıl arasında değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Savcı ayrıca, "Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme" suçlamasından Özdemir’in beraatini istedi.

GİZLİ TANIK DİNLENİLMEDİ

Savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yapan Özdemir’in avukatları, tanık koruma kapsamından çıkarılan gizli tanığın mahkemece dinlenilmeden ve tartışılmamış delillerin mütalaada yer almasına tepki gösterdi.

Mütalaaya konu edilen örgütsel dokümanın mahkemece dosya arasına konulmak üzere istenmemesine dikkat çeken avukatlar, bu nedenle örgütsel olduğu ileri sürülen dokümanın delil olarak kabul edilmemesi gerektiğini savundu.

MEYA-DER üyeliği suçlamasına da değinen avukatlar, müvekkillerinin dernek üyesi olmasının örgüt üyeliğini göstergesi olamayacağının altını çizdi.

Mütalaada yer alan 15 eylem ve etkinliğin siyasi parti çalışmaları olduğuna işaret eden avukatlar, mütalaanın tevsi tahkikat taleplerinin alınmadan verildiğini kaydetti. Avukatlar, müvekkilleri Özdemir’in beraatını istedi.

ÖZDEMİR’E 8 YIL 9 AY CEZA

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Özdemir’e “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7 yıl 6 ay, “Örgüt propagandası” suçlamasıyla da 1 yıl 3 ay hapis cezası vererek, "Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme" suçundan ise beraatına karar verdi.

Yurtdışına çıkış yasağı tedbirinin devamına karar veren mahkeme, imza atma şeklindeki adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını kararlaştırdı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı