Kullanıcılar tarafından gerçek zamanlı ve kesintisiz olarak erişilebilen, verilerin depolandığı bilgisayar sistemlerine sunucu denir. Server olarak da bilinen sunucular; sürekli olarak internet bağlantısına, soğutma sistemlerine, güvenlik önlemlerine ve kesintisiz bir elektriğe sahip merkezlerde barındırılır. Böylelikle istemciler her koşulda sunucu ile bağlantı kurabilirler. Sunucular sadece depo işlevine göre bilgisayar sistemlerinden ibaret değillerdir. Bu cihazların sunucu olarak işlev gösterebilmeleri için belirli yazılımlar kullanılmaktadır. Söz konusu yazılımlar, sunucunun kullanım amacına göre değişiklik gösterir. Her sunucu türünün, kullanım amacını uygulamasını sağlayan farklı bir yazılımı mevcuttur.
Geniş bir veri tabanı olan web siteleri, güçlü bir RAM gerektiren aplikasyonlar, online oyun uygulamalarının barındırılması ve bu gibi birçok durum için gerekli niteliklere sahip bir sunucuya ihtiyaç duyulur. Ancak istenilen sonucu alabilmek için doğru sunucu tipi kullanılmalıdır. Sunucu kiralamadan önce ne tür bir sunucuya ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz.
Sunucu Türleri Nelerdir?
Farklı sunucu türleri, farklı kullanım biçimlerine sahiptir. Sunucular, verilerin depolanması ve iletilmesi için kullanılabilmektedir. Bunun dışında web sitelerinin, online oyunların ve çeşitli uygulamaların barındırılması ile paylaşımını da sağlamaktadırlar. Yaygın olarak kullanılan belli başlı sunucu türleri vardır.
● Uygulama sunucusu
● Web sunucusu
● Oyun sunucusu
● Dosya sunucusu
● Veri tabanı sunucusu
● İletişim sunucusu
● Ev sunucusu
● DNS sunucusu
Sunucu türleri söz konusu olduğunda sıklıkla karşılaşılan belirli sunucu çeşitlerini yukarıdaki listede görebilirsiniz. Bu sunucuların her birinin farklı bir çalışma şekli ve kullanım amacı vardır. Uygulama sunucularının kullanım amacı çeşitli uygulama ve yazılımların çalıştırılmasıdır. Web sunucuları ise tahmin edilebileceği üzere web sitelerinin ve verilerinin barındırılması amacıyla kullanılır. Dosya sunucusu veya bir diğer ismi ile FTP sunucusu, dosyaların depolanması ve istemciler tarafından gerçek zamanlı olarak erişilmesi için kullanılmaktadır. Veri tabanı sunucularının kullanım alanları arasında verilerin bir ağ üzerinde depolanması ve yönetilmesi yer alır. Sunucuların bu gibi ve daha fazla kullanım amacı vardır. İstek ve ihtiyaçlarınıza yönelik başvurabileceğiniz birden fazla sunucu kiralama çözümü mevcuttur.
Sunucu türlerini detaylı olarak analiz etmek için linke tıklayabilirsiniz: https://www.natro.com/sunucu-kiralama
XCloud Server
Cloud server hizmeti denildiğinde hem donanım hem de yazılım açısından istemcilerine esnek ve yüksek performanslı bir arayüz sunan XCloud Server öne çıkmaktadır. XCloud Server, kişisel ihtiyaçlar kadar kurumsal amaçlara da hizmet edecek özelliklere sahiptir. Üzerinde yüksek performanslı uygulamalar ve büyük miktarlarda veriler barındırılabilir. Yeni nesil bir bulut sunucusu olan XCloud Server, kullanıcılarının ihtiyaçlarına yönelik farklı paketler sunmaktadır. İhtiyaç duyulan bileşenlere karar verildikten sonra uygun XCloud çözümü seçilebilmektedir. Bulut sunucu sistemine geçiş yapmadan önce yapılandırma tercihlerinizi belirleyerek otomatik olarak yapılan kurulumu başlatabilirsiniz. XCloud üzerindeki uygulamalar, sunucunuza özel optimize edilir ve sunucudan daha iyi verim almanız sağlanır. Ayrıca sunucunuzu yönetmenizi de kolay hale getirmektedirler. XCloud, Türkçe bir arayüze sahiptir. Bu sayede kullanıcılar yönetim paneli üzerinde işlem yaparken sade ve anlaşılır bir konsol ile karşılaşırlar. Bu da kullanıcının sunucu üzerindeki yönetim verimini belli bir düzeyde artırır.
XServer Eco
XServer Eco, XServer’in yeniden yapılandırılması ile geçiş yapılan bir modeldir. Uygun fiyat seçeneklerinin yanı sıra donanımsal gücü ve kullanıcı dostu yapısı ile etkili bir çözüm olarak karşınıza çıkmaktadır. Yüksek performansa ihtiyaç duyduğunuz işlemler için size 6 farklı seçenek arasından tercih yapma imkanı sunmaktadır. Gerekli RAM, CPU ve SSD disk seçeneklerini tercihlerinize göre kişiselleştirerek istediğiniz sunucu paketine yönelebilirsiniz. XServer sunucu kiralama hizmetinin size getirdiği özelliklerden bir diğeri ise panel üzerindeki belirli işlemleri remote olarak yapabiliyor olmanızdır. Ayrıca ücretsiz bir kuruluma ve ihtiyaç halinde garanti hizmetine de erişilebilir. XServer’in herhangi bir riske karşı yaptığı yedeklemeler sayesinde beklenmedik veri kaybı yaşanmamaktadır. Yeni nesil XServer eco sunucular ile bulut server oluşumunun fark yaratan avantajlarından sizler de faydalanabilirsiniz.
Dedicated Server
Dedicated Server denildiğinde mevcut sunucu kaynaklarının kullanıcıya ait olması söz konusudur. Sunucu kiralama tercihinizi Dedicated Server’dan yana yapmanız halinde fiziksel bir serverin büyük kaynakları ile size atanacağını bilmelisiniz. Sunucunuz tercih ettiğiniz donanım ve yazılımlara göre hazırlanır ve veri merkezinde fiziksel olarak depolanmaya başlar. Sunucunuzun yönetimi için size gerekli yetkiler ve erişimler verilir. Sunucuyu kiralarken RAM, CPU ve SSD tercihinizi yaparsınız. Ardından istemiş olduğunuz donanımlar sunucu kasasına bağlanır. Sunucu kasanıza gerekli parçalar takıldıktan sonra internet bağlantısı aktif edilir ve erişiminize açılır. Böylelikle sunucuya internet üzerinden erişim sağlayarak istediğiniz şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz. Dedicated Server, sunucusunu kendisinden başka istemciler ile ortak olarak kullanmak istemeyen kişi veya kurumlarca tercih edilebilir. Bu sayede sunucuda herhangi bir yoğunluk olmayacağı gibi yavaşlık ve benzeri sorunlar deneyimleme riski elenmiş olur.
Dedicated Server kullanıcısı iseniz sunucunuza istediğiniz miktarda kaynak ekleme erişiminiz vardır. Bu avantaj yeni geçiş yapacak olan kullanıcılar için de geçerlidir. Paylaşımsız bir sunucu kullanmanın diğer bir avantajı ise sahip olduğunuz sunucunun bütün RAM, işlemci ve diskini sadece sizin kullanıyor olmanızdır. Bu sayede işlemleriniz sırasında yüksek performans almanız mümkün kılınmaktadır. Web sitesi yöneticileri için de Dedicated Server çözümünü tercih etmek mantıklı olacaktır. Çünkü paylaşımlı sunucular kullanıldığı takdirde, bir web sitesinin trafiği arttıkça kullanıcılar yavaş ve kullanımı zor bir site ile karşılaşacaklar. Ancak Dedicated Server kullanıcıları sitelerinde akan trafiğe bağlı olarak böyle sorunlar ile karşılaşmazlar. Tüm bu artı yönlerinin yanı sıra bu tip serverların normalden biraz daha maliyetli olduğunu bilmekte fayda var. Ayrıca Dedicated Server tercih edecek olan kullanıcılar karmaşık bir arayüz ile karşılaşabilirler. Daha önce bir sunucu yönetme deneyiminiz olmadı ise işi bilen kişilerden yardım almayı gözden geçirmelisiniz. Dedicated Server için birden fazla seçenek mevcuttur. Bu seçenekler arasından kişisel veya kurumsal işleriniz için en uygun olanı bir uzmanın yardımı ile belirleyebilirsiniz. Eğer kritik kararların verildiği ve önemli işlemlerin gerçekleştirildiği bir site için sunucu kiralama hizmeti kullanacaksanız, sizin için en uygun sunucu çözümü Dedicated Server olacaktır.
Xtreme Server
Yüksek performans tanımını zirveye çeken nitelikler ile Xtreme Server, kurumsal işlemler için esnek seçenekler sunmaktadır. Son teknoloji donanımlar kullanan Xtreme Server, size üstün bir sunucu deneyimi vermektedir. 1536 GB RAM sağladığı için yüksek miktarda kaynaklara ihtiyaç duyan kullanıcıların tercih edebileceği bir sunucu kiralama hizmetidir. Dedicated Server kullanıcıları gibi Xtreme Server kullanıcıları için de paylaşımsız sunucu kaynakları mevcuttur. Xtreme Server’ın farkı ise daha yüksek RAM, işlemci ve disk kapasitesine sahip olmasıdır.
Sunucu Kiralama Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Sunucu kiralama için araştırma yaptığınızda, karşınıza dikkat etmeniz gereken pek çok önemli nokta çıkabilir. Sunucu kiralarken veya kiraladıktan sonra herhangi bir sorun yaşamamak için aşağıdaki maddelere dikkat etmelisiniz. Gelin, bu maddelerin neler olduğunu öğrenelim!
● Paylaşımsız bir sunucu kiralayacak olan kullanıcılar, tüm kaynakların kendisine ait olduğuna emin olmalıdır.
● Sunucu verilerinin depolanmasında herhangi bir güvenlik açığı olmamasına dikkat etmekte fayda vardır.
● Kesintisiz erişim için yedek güç kaynağı ve sürekli internet erişimi verildiğini kontrol etmelisiniz.
● Sunucunun internet hızının size belirtildiği kadar yüksek olması da önemli detaylardan biridir.
● Sunucunun disk alanının ve bant genişliğinin ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek olması mühimdir.
● Sunucuyu kendiniz yönetmeyi planlıyorsanız popüler kontrol panellerine dair önceden araştırma yapmanızda yarar vardır.
Sorunsuz bir şekilde sunucu kiralamak istiyorsanız, alanında uzman ekibe sahip olan Natro’yu tercih edebilirsiniz. Hemen Natro’yu ziyaret edin ve avantajlı sunucu fırsatlarını kaçırmayın!