2016 yılından bu yana restorasyonu devam eden Sümela Manastırı’nın tekrar ziyarete açıklaması için gazeteci aktivist Türkan Balaban, Kültür ve Turizm bakanlığına gönderilmek üzere Change.org sitesinde imza kampanyası başlattı.

Sümela Manastırı’nın restorasyon çalışmalarına dair görüntülerin yayınlanmadığının anımsatıldığı imza metninde, define iddialarına da yer verildi.

Gazeteci aktivist Türkan Balaban imza çağrısında, “Üç yıllık bu restorasyon çalışmalarının ne şekilde yürütüldüğüne dair yetkililerin geniş açıklaması bulunmadığı gibi, basında herhangi bir görüntü ya da fotoğraf da yer almıyor.Maalesef ulusal basında yer alan “Sümela Manastırı’nda define söylentisi” gibi haberler de kamuoyunu olumsuz etkiliyor.Bu önemli tarihi mekanın restorasyon çalışmalarının hangi durumda olduğunu ve ne zaman ziyaretçilere açılacağını kamuoyuna görsel görüntülerle birlikte açıklamanızı bekliyoruz” dedi.

İmza metninde şu ifadeler yer aldı:

“Sümela Manastırı ne zaman açılacak?

Türkiye’nin önemli tarihi, turistik ve inanç mekanlarından olan, yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği Trabzon’un Maçka ilçesinde Karadağ eteklerindeki Sümela Manastırı ne zaman ziyaretçilere açılacak?

Halk arasında “Meryem Ana Manastırı” olarak da bilinen Sümela Manastırı’nda 2016 yılından beri restorasyon yani yenileme çalışmaları yürütülüyor.

Üç yıllık bu restorasyon çalışmalarının ne şekilde yürütüldüğüne dair yetkililerin geniş açıklaması bulunmadığı gibi, basında herhangi bir görüntü ya da fotoğraf da yer almıyor.

Maalesef ulusal basında yer alan “Sümela Manastırı’nda define söylentisi” gibi haberler de kamuoyunu olumsuz etkiliyor.

Bu önemli tarihi mekanın restorasyon çalışmalarının hangi durumda olduğunu ve ne zaman ziyaretçilere açılacağını kamuoyuna görsel görüntülerle birlikte açıklamanızı bekliyoruz”