Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Suriye sınırları içindeki Türk toprağı olan Süleyman Şah Türbesi'ne saldırıp, devriye gezen Türk askerlerini rehin aldığı haberleri askeri kaynaklar tarafından yalanlandı.

26 Eylül’de Amerikan The Washington Post gazetesinde yayınlanan iddiaları yanıtlayan askeri kaynaklar, iddiaların tamamının “gerçek dışı ve asılsız” olduğunu ve halihazırda “Süleyman Şah Türbesi’ne dair bir sıkıntının bulunmadığını” söylediler.

Radikal'de yer alan habere göre 40 kilometre kadar Suriye içinde bulunsa da uluslararası anlaşmalara göre Türk toprağı sayılıyor ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sembolik bir kara gücüyle korunuyor.

Washington Post’un "Antik bir mezar Suriye'nin zalim iç savaşında nasıl fay hattı olur?" başlıklı haberinde, “Kürt güçleri IŞİD’e karşı direnmekte zorlanırken Süleyman Şah Türbesi’nin IŞİD militanlarınca kuşatıldığına ve nöbet tutan askerlerin esir alındığına inanılıyor” denildi.

Haberde, “Türkiye’nin ABD liderliğinde, Avrupalı ve Arap ortaklarıyla IŞİD’e yönelik operasyonlarda yer almaması dikkati çekmişti. Bu, önce Musul’da 49 Türk’ün rehin alınmasına bağlanmıştı. Rehinelerin serbest bırakılmasıyla, Türkiye’nin rolüyle ilgili spekülasyonlar Süleyman Şah Türbesi’ne yönelmiş durumda” denildi.