İskoçya'da 65 yaşındaki Brian McCormack suda çözünen ıslak mendil buluşuyla konuşuluyor. 15 yaşında okulu bırakmak zorunda kaldığını söyleyen McCormack'ın icatları, çevre kuruluşları ve akademisyenlerin ilgisini çekti.

Emekli maden işçisi olan McCormack, evde bağırsak kanseri testi için dışkı örneği alırken yaşadığı zorluklardan ilham aldığını ve buluşunun tuvaletten makyaj temizliğine pek çok alanda kullanılabileceğini belirtti. McCormack, "Laboratuvarım" dediği mutfağında ev temizlik ürünleriyle altı yıl önce başladığı çalışmalarının planladığı gibi gitmemesine, hatta mikrodalga fırınını patlatmasına rağmen yılmadığını söyledi. 

"Çevre dostu bir ürün geliştirmek kolay olmadı" diyen Brian McCormack, kimya bilgisi olmadığı için ABD'nin Ohio eyaletinde bir çözünebilir kağıt şirketine gittiğini ve kendi tasarım patentiyle, klozete atılabilen dışkı örneği alma kiti geliştirdiğini ifade etti.

PATENT HAKKINI ALDI

Bu ürüne İsveç Hükümeti ilgi göstermiş. Ancak İngiltere'deki Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) pahalı olduğunu söyleyerek McCormack'ı geri çevirmiş. McCormack, karşısına çıkan engellere rağmen şimdi neredeyse anında suda çözünen bir dizi ürünün patent hakkına sahip.

Bunlar için İngiltere ve başka ülkelerden çok sayıda kozmetik ve sağlık ürünleri şirketiyle anlaşmalar imzalamış. İskoçya Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın direktörü Lang Banks, "Plastik içeren ıslak mendillere karşı gerçek anlamda sürdürülebilir alternatifler geliştirebilecek olanları büyük bir küresel iş fırsatı bekliyor" dedi. 

Banks şöyle devam etti: "Tek kullanımlık ıslak mendiller çevre için bir felaket. Bunlar okyanuslarımızı kirletiyor, deniz canlılarına zarar veriyor. Bu yüzden gereksiz tek kullanımlık plastiklerden ve plastik içeren ürünlerden kurtulmalıyız."

'UZAYDA KULLANILABİLİR'

Edinburgh Üniversitesi'nden deniz bilimci Lea-Anne Henry, suda çözünen ıslak mendilleri "ilginç bir konsept" diye tanımlıyor ancak bazı çekinceleri olduğunu belirtiyor. Henry, "Suda çözündükten sonra ürüne ne olduğu belli değil. Tuvalete attığımız mendil çözünebilir ve gözümüzün önünden kaybolabilir. Ama bu ürün mikro ya da nano parçacıklara bölünürse, bunlar nehirlerimiz ve denizlerimizde son bulabilir" dedi.

Brian McCormack, ıslak mendillerinin uzayda da kullanılmasını umduğunu belirterek şöyle diyor: "Uluslararası Uzay İstasyonu'nda özellikle kişisel bakım için binlerce ıslak mendil kullanılıyor. Bu atıkların her yedi-sekiz haftada bir istasyondan alınması gerekiyor."

Kaynak: BBC Türkçe