Standard Chartered analistlerine göre Bitcoin önümüzdeki yıl daha da düşebilir.

Dünyanın ilk ve en büyük kripto para birimi, "kripto balonunun" patlamasının 2023 yılı boyunca etkileri olacağından, bankacılık grubu tarafından hayal edilen bir senaryoda 5.000 dolara kadar düşebilir.

Cryptotrading'e göre, bitcoin fiyatı şu anda 17 000 dolar.

Bankanın küresel araştırma müdürü Eric Robertsen, "Getiriler teknoloji hisseleriyle birlikte düşüyor ve Bitcoin satışları yavaşlasa da, hasar tamamlandı," diye yazıyor.

Bu tahmin, Standard Chartered'ın analistlerin piyasaların gözden kaçırdığına ya da düşük fiyatlandırdığına inandığı yıllık sürprizler listesinin bir parçası olarak yapıldı.

Önümüzdeki yıl için olası diğer sürprizler arasında petrol fiyatlarında düşüş, ABD Başkanı Joe Biden'ın görevden alınması ve gıda fiyatlarında çöküş yer alıyor.

Şu anda sekizinci baskısını yapan liste, yüksek olasılıklı olayları tahmin etmek için değil, şu anda piyasa konsensüsünün bir parçası olmayan, gerçekleşme şansı sıfır olmayan durumları dikkate almak için hazırlanmıştır.

Rapora göre, daha fazla kripto firması ve borsası nakit sıkıntısı çekerse, yatırımcıların kripto varlıklarına olan güveni çökebilir ve insanları klasik güvenli liman olan altına geri gönderebilir.

Bu senaryonun bir parçası olarak altın %30 oranında yükselebilir. Mart ayındaki en yüksek seviyesinden %20 düşerek 2022'de çok az ilgi gören değerli metal, kripto güvenindeki düşüşten faydalanabilir.

Eylül 2022'de kripto para piyasası kapitalizasyonu 1 trilyonun altına düştü.

Standard Chartered ayrıca teknoloji hisselerinde, bu yıl birçok şirket tarafından alınan darbeyi bile aşan daha geniş bir gerileme olasılığını belirledi.

Nasdaq 100'deki şirketlerin değerleri 2022 yılı boyunca yaklaşık %25 oranında azaldı, ancak analistler bunu erken dönemdeki dot-com çöküşünde görülen daha büyük düşüşle karşılaştırdı ve daha fazla düşecek yer olduğunu öne sürdü.

Araştırmacılar, böyle bir düşüşün kripto sektöründeki sıkıntılarla ilgili olabileceğini yazdı.

"Belki de dijital varlıklar sektöründeki daralmayı yansıtan yeni nesil teknoloji şirketleri, 2023 yılında iflaslarda bir artış görüyor" dediler.

Bu arada, erken aşamadaki şirketlerin finansman maliyetleri arttıkça ve likidite daraldıkça fon bulmaları zorlaşabilir.

Standard Chartered'ın görüşü, Bitcoin'e ilişkin tek aşağı yönlü bakış açısı değil. Deneyimli yatırımcı Mark Mobius geçen hafta CNBC'ye yaptığı açıklamada, artan faiz oranları ve ABD Merkez Bankası'nın daha sıkı para politikası nedeniyle bitcoin'in 2023'te 10.000 dolara düşeceğini düşündüğünü söyledi.

Bununla birlikte, hala bitcoin konusunda yükselişte olanlar var. Risk Sermayedarı Tim Draper Cumartesi günü CNBC'ye yaptığı açıklamada, bitcoin'in gelecek yıl 250.000 dolara ulaşabileceğini düşündüğünü söyledi.

Aralık ayı için Bitcoin (BTC) fiyat tahmini

Bir varlık ne kadar kıt olursa, o kadar değerli olma eğilimindedir. Kullanılabilecek toplam bitcoin miktarı 21.000.000 ile sınırlandırılmıştır, bu da arzın sınırlı olduğu anlamına gelir.

Yeni bitcoinler, bir bitcoin madencisi tarafından blok zincirine yeni bir doğrulanmış işlem bloğu eklendiğinde basılır (daha fazlasını buradan okuyun). Ödül olarak, madencilere bir miktar yeni basılmış bitcoin hediye edilir.

Son 12 yılda 19.000.000'dan fazla BTC basıldı ve yaklaşık 2.000.000 BTC'nin daha çıkarılması gerekiyor. Bununla birlikte, kazılmamış BTC arzı toplam BTC arzının %10'undan fazlasını temsil etse de, bu 21.000.000 sınırına 14 ay (12 yılın %10'u) içinde ulaşılacağı anlamına gelmiyor.

Bunun nedeni, yeni bitcoin basımının zaman içinde yavaşlayan sabit bir oranda belirlenmiş olmasıdır. Bitcoin başladığında, madencilere blok zincirine bir işlem bloğu eklemeleri için verilen ödül 50BTC idi. Dört yıl sonra bu ödül yarıya indirilerek 25'e düşürüldü ve ödül her dört yılda bir yarıya inmeye devam ediyor.

Ödülün 2024 yılı sonunda 1,56BTC olması bekleniyor, bu da 21.000.000 bitcoin'in tamamının basılmasının onlarca yıl alacağı anlamına geliyor. Dolayısıyla, orta vadede bitcoin kıtlığı yaşanmayacaktır.

Bununla birlikte, yarılanma mekanizması, gelecekte talep artarsa fiyatları yükseltebilecek arz üzerinde etkili bir kısıtlama getirmektedir.