1995’teki Srebrenitza katliamından kurtulanların, katliamın Türkiye ile Hollanda arasındaki referendum etkinlileri nedeniyle başlayan diplomatik krizle gündeme getirilmesinden rahatsız olduğu belirtiliyor.

Salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hollandalılar’ı Srebrenitza katliamı nedeniyle suçlamıştı.

Amerika’nın Sesi’nin Bosna medyasına dayandırdığı habere göre, çocuğu ve eşi 1995 yılında Srebrenitza’da katledilen 8 bin Müslüman arasında olan Hajra Catiç, “Öldürülen evlatlarımızın kemikleri üzerinden siyaset yapmak günah” diyerek tepki gösterdi.

Catiç, “Çocuklarımız öldürülürken ne Hollandalı ne de Türk askerleri onları korumak için oradaydı” dedi.

Katliamdan kurtulan diğer bazı kişiler de benzeri görüşleri dile getirdi. Bu kişiler arasında savaş döneminde Srebrenitza’da binbaşılık yapan Cemil Durakoviç ve Bosna parlamentosu üyesi Sadık Ahmetoviç de vardı.

Bosna Hersek’te BM kontrolünde güvenli bölge ilan edilen Srebrenitza’ya kaçan 8 bin Müslüman erkek ve çocuk 11 Temmuz 1995’de zorla götürüldü ve 11 gün boyunca Bosnalı Sırp liderlerin emriyle katledildi.

Daha sonra uluslararası yargıya taşınan bu savaş suçunda, Hollanda hükümeti katledilen Boşnak erkeklerin ailelerine tazminat ödemeye mahkum edildi. Katliamın yapıldığı dönemde Srebrenitza'daki BM'ye ait güvenli bölge Hollandalı barış gücü kuvvetlerinin gözetimindeydi.

AB LİDERLERİNDEN HOLLANDA’YA DESTEK

Avrupa Birliği liderinden Erdoğan’ın Nazi benzetmesi karşısında Hollanda’ya destek açıklamaları gelmeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda’yı “Nazi kalıntıları” olarak nitelemişti.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı açıklamada, “Rotterdam’da biri faşizm görüyorsa gerçeklikten kopmuş demektir,” dedi.

Tusk, “hepimiz Hollanda ile dayanışma gösteriyoruz” dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker de “Bugünkü hükümetlerle Nazi benzetmesi yapılmasını asla kabul etmem,” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü hükümetin Türk politikacıların kampanya için ülkeye gelmelerini yasaklama hakkını saklı tuttuğunu, bunun son seçenek olacağını söyledi.

Peter Altmaier’in yorumları Türkiye’nin Almanya ve Hollanda ile yaşadığı gerilimin ardından geldi.