Yargıtay Başkanı Ali Alkan, katıldığı bir toplantı sonrası basın mensuplarını şike davası dosyasına ilişkin sorularını yanıtladı.

Akşam'da yer alan habere göre, şike davası dosyasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı aşamasından geçerek ilgili dairede incelendiğini hatırlatan Alkan, “Fakat daire yapmış olduğu inceleme sonucunda bazı usule ilişkin eksiklikler tespit etti ve dosyayı mahalli mahkemeye iade etmişti. Mahalle mahkeme bu eksiklikleri tamamlayarak dosyayı tekrar mahkemeye gönderdi. Cumhuriyet Başsavcılığımızda gerekli incelemeler tamamlandıktan sonra en kısa zamanda ilgili dairesinde görüşülmeye başlanacaktı.

SIRASI GELDİĞİ İÇİN...

Zaten ilgili daire iade etmeden dosyayı gündeme almıştı. Bu nedenle herhangi bir zaman dilimi belirlemek söz konusu olamaz ama daire daha önce sırası geldiği için bu dosyayı daha önce ele alacağını düşünüyorum. Bu kondu takdir ilgili daire başkanı ve heyetindedir. Dosyanın yılbaşından önce çıkacağını tahmin ediyoruz. Ama tabii bu kesin değildir. Böyle bir süre belirlemesi söz konusu olamaz” dedi.

Yargıda şeffaflığın esas olması gerektiğini söyleyen Alkan, “Şeffaflık keyfiliği önler. Kamunun denetlemesini sağlar. Biz yargı bağımsızlığından keyfilik hiçbir zaman anlamıyoruz. Denetlenmesi için keyfi hareketlerin önlenmesi için mutlaka şeffaf olması lazım, hesap verilebilir olması lazım. Vatandaşın da yargıdan emin olması güvenilir olması lazım. Dosyanın hacimli olması şeffaflığı ortadan kaldırılması gibi bir sonuç doğurmaz. Ama biraz zaman alır. İlgililer yasada öngörülen şekli ile prosedürü yerine getirmek suretiyle ilgililer diyorum altını çizerek dosyanın örneklerini alabilirler. Nitekim ilgililer buna erişmişlerdir ama şeffaflıkta bazı kısıtlamalar da olabilir. Kamu güvenliği olabilir. Kişinin özel hayatına ait sıkıntılar doğabilir. Bunları önlemek için mahkemenin takdirinde gizlilik kararı alınabilir” diye konuştu.

Alkan, duruşmada alınan gizlilik kararının davanın taraflarından bilgi saklanması anlamına gelmeyeceğini belirterek, şike davası dosyasında şeffaflığın ihlal edildiğini düşünmediğini söyledi.

93 SANIK HAKKINDA

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 93 sanık hakkında İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen kararı inceleyen Yargıtay, "usul eksikliği var" diyerek dosyayı yerel mahkemeye geri göndermişti.Eksiklikleri giderilen dosya, yeniden Yargıtay'a iletilmişti.Dava dosyayla ilgili kararı, Yargıtay 5. Ceza Dairesi verecek.