Arat Saadetyan / Demokrat Haber

Taraftar Hakları Dayanışması Dernek Girişimi’nin çağrısıyla Kadıköy’de Altıyol Boğa’da bir araya gelen taraftar grupları passoligi ve e-bilet sistemini protesto etmek amacıyla Kadıköy Meydanı’na yürüdü.

Kadıköy Altıyol Boğa’da buluşan, aralarında TekYumruk, SolAçık, Beleştepe, Kızılaslan başta olmak üzere birçok taraftar grubunun bulunduğu kalabalık, “Tribünler Sokakta” ana pankartının arkasında toplandı. Yürüyüş sırasında “Passolig bahane milyon dolarlar şahane”, “AKP elini futboldan çek”, “Aktif Bank'a müşteri olmayacağız. Passolige hayır”, "Kravatlılar değil atkılılar kazanacak", "Yasaklara karşı, omuz omuza" “Faşşo Lige hayır” “Susma haykır E-bilet’e hayır” sloganlarını atarak Kadıköy sahiline yürüdü ve basın açıklaması yaptı.

PASSOLİG BAHANE MİLYON DOLARLAR ŞAHANE

Açıklamalarında futbolda şiddetin asıl kaynağının spor düzeninin yürütücüleri olduğunu, şiddet bahane edilerek passolig ve e-bilet sistemiyle futbol severler üzerinden yeni bir rant kapısı açıldığını bu sistemle futbol severlerin Passolig’in altyapısını sağlayan Aktifbank’ın müşterisi yapılmaya çalışıldığı vurgulandı.

Bu sitemle taraftarların fişlendiği, futbol severlerin müşteri olarak görüldüğü ve makul taraftar profili yaratılmak istendiğini belirtildi. Futbolda yasakçı bir zihniyetin oluşturulduğunu söyleyen taraftar grupları önce deplasmanların ardından pankartların ve davulların yasaklandığını e-bilet ve passoligle son noktaya gelindiğini, tribünlerdeki taraftar kültürünün ve muhalif dilin yok edilmek istendiğini, sadece para harcayan müşteri odaklı bir taraftar profili amaçlandığı vurguladılar.

“YAN YANA GELEMEZ” DENENLER YAN YANAYDI

Birçok taraftar grubunun yan yana gelerek gerçekleştirdiği eylemin, "Yan yana gelemezler” diyen futbolun yönetenlerine de bir cevap olduğu söylendi.

Açıklamanın ardından “aldım, verdim, ben seni yendim” ile başlayan bir maç gerçekleştirildi. Kale ve golün olmadığı E-biletsiz maçta “futbol aşkının başladığı sokaklara geri dönüş” çağrısı da yapıldı. Alkışlar ve sloganlarla eylem sona erdi.

Taraftarların yaptıkları açıklamanın tam metni şöyleydi:

TRİBÜNLER SAHAYA İNİYOR

"Her türlü suçun sorumlusu gösterilen, potansiyel suç örgütü olarak lanse edilen oysa sesinden ve mizahından başka sermayesi olmayan bizler, yaratılan bu düzende spor düzeninin yürütücülerinden daha büyük suç ve suç örgütü olmadığını haykırmak için taraftar olma sevdamızın başladığı yere yani sokaklara geri dönüyoruz.

Dokuz adımlık kalelerimizde, üç kornerin bir penaltı ettiği, kendi kurallarımız ve renklerimizle geliyoruz.

Kadıköy Meydanı'na yürüyerek yapacağımız çift kale maçla, meşale, torpil, bayrak ve pankartların serbest olduğu turnuvamızı başlatıyoruz. Artık Türkiye'nin tüm meydanlarına kalelerimizi kuruyor, tribünleri sahaya indiriyoruz. FaŞŞolig'in olmadığı her yeri tribün yapıyoruz.

Zannetmeyin ki stadyumları size bırakıyoruz, haklı olduğumuz davayı kazandığımızda yeniden yerimizi alacağız. İyi tribün her zaman maç kazandırır. Tribünler bizimse bu maç da bizimdir."