Uluslararası bir spor yarışmasının organizatörleri, Kasım ayının başında Hırvatistan’da sınır dışı edildikten sonra mülteci kampına götürülen iki masa tenisi oyuncusunun ülkelerine iade edilmesini istiyor. Kasım ayının başında Üniversitelerarası Dünya Şampiyonası’na katılmak için Hırvatistan’a giden Abia Uchenna Alexandro ve Eboh Kenneth Chinedu isimli iki sporcu, ‘belgelerinin olmadığı’ gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Nijerya’da Owerri Federal Teknoloji Üniversitesi öğrencileri, ikisi de 18 yaşında olan Abia Uchenna Alexandro ve Eboh Kenneth Chinedu, 12 Kasım’da Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’e geldi ve oradan masa tenisi turnuvasının düzenlendiği Pula kentine gitti. Şehirden ayrılmadan önceki gece, Hırvatistan’ın başkentinde yürüyüş yaparken, kimlik belgeleri isteyen iki polis memuru tarafından durduruldular.

Chinedu, Bosna’dan bir web sayfasına, “Onlara kim olduğumuzu ve belgelerimizin pansiyonda olduğunu açıklamaya çalıştık, ancak bizi bir karakola götürdüler. Söylediklerimize aldırış etmediler” dedi. Polisler, Alexandro ve Chinedu’yu birkaç göçmen ile birlikte Bosna Hersek sınırına götürdü. Bir grup göçmen ile birlikte Bosna Hersek sınırına götürülen Alexandro ve Chinedu, polis yetkililerinin insanları ormanın içinden geçerek Bosna’ya girmeye zorladığını ifade etti. Chinedu, “Ormana girmeyi reddettim. Daha sonra polis, eğer gitmezsem ateş edeceğini söyledi” dedi.

Alexandro ve Chinedu, Bosna’ya sürüldü ve -2 derece soğukta, binlerce insanın yemeksiz ve susuz çadırlarda yaşamaya çalıştığı Velika Kladuša’da bir kampa götürüldü. İki öğrenci burada geçirdikleri süre boyunca durumu yetkililere anlatmaya çalıştı. Ancak Kasım ayının sonunda, kampta çalışan gönüllülerin şampiyonayı organize eden yetkililer ile iletişime geçmesinin ardından Alexandro ve Chinedu’nun kampta tutulduğu ortaya çıktı.

Organizatörlerden Alberto Tanghetti, “Bana Nijerya’dan iki öğrencinin Hırvat polisi tarafından Bosna’ya götürüldüğünü söylediler. Bana fotoğraflarını ve isimlerini göndermelerini istedim. Daha sonra belgelerini doğruladık. İşin daha ilginç olan tarafı ise kimsenin onlara inanmamış olması. Hırvatistan’a yasal olarak girdiklerini doğrulamak için kaldıkları pansiyona eşlik etmek yeterli olurdu” dedi.

Hırvatistan İçişleri Bakanlığı, Alexandro ve Chinedu’nun ülkeye yasal yollarla girdiğini onayladı ancak öğrencilerin ülkede izinsiz olarak kalmaya çalıştıklarını iddia etti.