KKTC Futbol Milli Takımı, FIFA’ya bağlı olmayan ülkelerin futbol turnuvası Viva World Cup 2012'ye katılıyor.

 

FIFI Wild Kupası (FIFI Wild Cup) dünyada Birleşmiş Milletler tarafından tanınmadığından dolayı herhangi bir futbol organizasyonunda yer alamayan ülkelerin millî futbol takımları arasında FIFI (Uluslararası Bağımsız Futbol Kulüpleri Federasyonu) tarafından organize edilen bir futbol turnuvası.

 

2006 yılında Almanya'nın Hamburg kentinde yapılan son FIFI Wild Cup'ta şampiyonluğu Zanzibar'ı penaltılarla 4-1 mağlup eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kazanmıştı.

 

2012 yılında 5-10 Haziran tarihleri arasında yapılacak turnuvanın ismi ise Kürdistan 2012 ve yeri de Federal Kürdistan Bölgesi’nin Erbil kenti.

 

Turnuvanın orjinal ismi ise Kurdistan 5th Viva World Cup (Kürdistan 5. Viva Dünya Kupası) ve tabii ki ev sahibi ekip de Kürdistan ismi ile turnuvaya katılacak.

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti FIFA’ya aday ülkeler arasında 3. grupta yer alıyor. Ancak FIFA'ya bağlı ülkelerin takımlarıyla maç yapamıyor. Bu nedenle siyasi belirsizliği olan ülkelerin turnuvası Viva World Cup'a katılıyor.

 

Viva World Cup 2012'de yarışacak ülkeler arasında Tibet, Padanya, Wallonya, Zanzibar, Papua, Çeçenistan, Oksitanya, Romani gibi 12 takım yer alacak.

 

 

Bir süredir Kuzey Kıbrıs’ta herkes ne yapılacağını tartışıyordu ve kafalar karışıktı. Milli Takım Teknik Direktörü Fırat Canova ‘artık dünyaya açılmamız lazım’ diyerek turnuvaya katılmama yönündeki önerilerden rahatsızlığını dile getiriyordu.

 

Ve sonuçta Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Türkiye’yle de istişare altında turnuvaya katılma kararı aldı. Ancak çözümü Türkiye’nin yaptığını yapmakta buldular. Onlar da turnuvaya katılacaklar ama Kürdistan’a Kürdistan demeden. Turnuva ‘Kuzey Irak’ta, adı da 5’inci Viva Dünya Kupası.

 

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Sertoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Elçiliği’nin herhangi bir sakınca olmadığını belirttiğini, sporun olduğu yerde siyaset olmaması gerektiğini söyledi.

 

Ne diyelim, bu da bir ilerlemedir… Bakalım turnuvada Kürdistan-KKTC eşleşmesi olacak mı? Olursa sahaların daha da yeşilleneceğini şimdiden söyleyebiliriz. İyi oynayan kazansın…

 

Demokrat Haber / Gıbrıs