Eski Dünya Satranç Şampiyonu Garri Kasparov Dünya Satranç Federasyon Başkanlığı için şimdiki Başkan Kirsan İlyumzinov'la girdiği mücadeleyi kaybetti.

Başkanlık seçimi Norveç'in Tromso kentindeki 2014 Satranç Olimpiyatları'nda yapıldı.

İki adayın katıldığı yarışta, daha önce uzaylılar tarafından kaçırıldığını söyleyen Rus işadamı İlyumzinov 110, Kasparov 61 oy aldı. Dört oy geçersiz sayıldı.

51 yaşındaki Kasparov, koyu bir Putin muhalifi. 19 yıldır bu görevi yürüten İlyumzinov ise Rus liderine yakınlığıyla biliniyor. Bazıları İlyumzinov'u "Putin'in kuklası" olmakla suçluyor.

Seçimlere hile karıştırıldığını savunan Kasparov, İlyumzinov'u federasyon başkanlığına "istismar" ve "adam kayırmacılığın" egemen olduğunu savunuyor.

52 yaşındaki İlyumzinov daha önce yaptığı açıklamalarda kendisiyle telepati yoluyla iletişime geçen uzaylılar tarafından kaçırıldığını ve dev bir uzay gemisine götürüldüğünü iddia etmişti.

İlyumzinov'un başkanlığına karşı çıkanlar, bu tür gayri ciddi açıklamalar nedeniyle satrancın çoık sayıda sponsoru kaybettiğini ifade ediyor.

Kirsan İlyumzinov, önceki yıllarda da Saddam Hüseyin ve Muammer Kaddafi gibi liderlerle görüşerek federasyonun imajına zarar vermekle suçlanmıştı.

Kısa zaman önce New York Times'a bir mülakat veren İlyumzinov, "Satranç siyasetin ötesindedir. Tam da bu yüzden Kasparov çok tehlikeli bir kişi. Bu nedenle ona karşı mücadele etmeliyiz. Kasparov satranç dünyasının korktuğu şeyi yapıyor: Satrancı siyasete alet ediyor" dedi. (BBC Türkçe)