MURAT KUSEYRİ - STOCKHOLM / ANF

FİFA’nın Brezilya’da düzenleyeceği Dünya Kupası’na yönelik protesto gösterileri bir birini izlerken, Bağımsız Futbol Federasyonları Birliği (Conifa) tarafından örgütlenen alternatif Dünya Kupası Turnuvası’nın dün akşam saatlerinde İsveç’in Östersund ilindeki Stor Meydanı’nında yapılan açılışına halkların kardeşliği ve dayanışması damgasını vurdu.

Östersund’da FİFA’nın düzenlediği Dünya Şampiyonluklarının sponsorluğunu kapmak için yarışan Nike ve Adidas gibi uluslararası spor tekelleri yok. Müsabakaların yapılacağı stadyumda yaşamını yitiren işçiler de yok. Kendi olanaklarıyla Dünya Şampiyonası düzenleyen ezilen dünya haklarının etkinliğinde barış ve dayanışma rüzgarları esiyor.

SAMİ, KÜRT, ERMENİ, TAMİL, ASURİ BAYRAKLARI YAN YANA DALGALANDI

Şampiyonluk için yarışacak 12 takımın oyuncuları formalarıyla ve ellerinde temsil ettikleri halkların bayraklarını taşıyarak bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Sami, Kürt, Ermeni, Tamil, Asuri-Süryani bayraklarının yan yana dalgalandığı gösteride omuz omuza yürüyen futbolcular barış, dayanışma ve kardeşlik mesajları verdiler.

Baskı altında tutulan ve devletleri olmayan halkların futbol takımlarının katıldığı Dünya Futbol Şampiyonası’nın açılışı üç resmi şarkının söylenmesiyle yapıldı. Şarkıların belirlenmesi için üç dalda yarışma düzenlendi. “Resmi Küresel Şarkı” kategorisinde Ermeni Sanatçının “I can hear your goals”, “Taraftarlar” kategorisinde Kürdistanlı Helin Aro’nun “Go!” ve “Halklar ve Bölgelerin Temsili” kategorisinde Samilerin resmi Dünya Kupası şarkısı “United in the Game” şarkıları şampiyonanın resmi şarkıları olarak belirlendi.

Helin Aro, İsveç Devlet Radyosu’ndaki söyleşisinde Facebook’ta İsveç’in Östersund ilinde azınlıkların ve devleti olmayan haklar için futbol turnuvası yapılacağı haberi gördüğünde gözlerine inanamadığını ve emin olabilmek için haberi tekrar okuduğunu söylüyor.

Ezilen haklar için böylesi bir sportif etkinliğin yapılmasının kendisini çok etkilediğini belirten Aro, müsabakaya katılacak olan 12 takımın taraftarları için ortak bir şarkı metni kaleme aldığını ifade ediyor.

SPOR VE KÜLTÜR BİR ARADA

Dört kıtadan 12 futbol takımının katılacağı turnuvaya ev sahipliği yapan İskandinavya’nın yerli haklı Samiler kültür ve geleneklerini, sorunlarını ve yaşam koşullarını tanıtmak amacıyla değişik kültürel etkinlikler düzenliyor.

1-8 Haziran tarihleri arasında futbol şampiyonasının devam ettiği günlerde Östersund’da düzenlenecek olan kültür festivalinin Proje Sorumlusu Jerker Bexelius, Laponya’nın değişik bölgelerinden Sami sanatçı ve aydınları davet ettiklerini, kültürel etkinliklerin yanı sıra bilimsel konferanslar düzenleyeceklerini, bu konferanslarda Samiler açısından vahşi hayvanların ve rüzgar santrallerinin ne anlama geldiği gibi konuları tartışacaklarını söylüyor.

Kültür ve sporun birlikte ele alınmasının halklar arasında kültürel anlayışın gelişmesine katkıda bulunacağına dikkat çeken Bexelius, festivale bir Kürt Folklor Grubu’nun katılacağını da söylüyor.

ŞAMPİNOYAYI 100 GAZETECİ İZLEYECEK

Conifa yetkilileri dünyanın değişik ülkelerinden 100 civarında gazetecinin şampinoyayı izlemek için başvuruda bulunduklarını açıkladılar. Conifa Başkanı turnuvaya dünyanın her tarafından ilgi olduğunu, Japonya’dan televizyon kanallarının, Alman ve İngiliz gazetecilerinin müsabakaları izleyeceklerini belirterek “Bir hafta boyunca tüm dünyanın gözü Östersund’da olacak” diyor.

Blind, müsabakaların internet ve tv kanalları aracılığıyla naklen yayınlanacağını ve milyonlarca insan tarafından izleneceğini ifade ediyor.

ASURİLER VE KÜRTLER SAMPİYONLUKTA İDDİALI

Bugün başlayacak olan şampiyonanın ilk maçı kupada iddialı olan Armamean Suryoye ile Kurdistan FA arasında yapılacak. 100 bini aşkın Asuri-Süryani ile 130 bin civarında Kürdün yaşadığı İsveç’te maçın kalabalık bir seyirci kitlesi tarafından izlenmesi bekleniyor.

Bir hafta devam edecek şampiyona süresince yapılacak 28 futbol maçında Aramean Suryoye, Ellan Vannin, Zanzibar, Sami, Abhazya, Quebec, Kürdistan, Darfur United, Padanya, Tamil Elam, Oksitanya ve Dağlık Karabağ takımları şampiyon olmak için yarışacak.