İstanbul 2020 Olimpiyatları için Tokyo ve Madrid'le birlikte aday kent oldu.

 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) Kanada'nın Quebec kentinde devam eden yıllık toplantısında İstanbul'un da talip olduğu 2020 olimpiyatlarının aday kentleri kararlaştırıldı.

 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC'nin yıllık toplantısı, Kanada'nın Quebec kentinde dün gece resmen başladı.

 

Quebec City Kongre Merkezi'nde gerçekleşen açılış gecesine, 70 ülkeden 800'ün üzerinde kuruluşu temsilen 1800'e yakın kişi katıldı. Geceye, son aylardaki öğrenci protestoları nedeniyle bir hayli sıkıntılı günler yaşayan Quebec Eyaleti Başbakanı Jean Charest, eyalet bakanları ve milletvekilleri de katıldı.

 

Gecede konuşan Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC'nin başkanı Jacques Rogge, Londra Olimpiyatlarına 66 gün kaldığını hatırlatarak, yoğun bir tempo ile çalışan tüm IOC mensuplarına teşekkür etti. Quebec Başbakanı Jean Charest de, IOC'yi gelecekte yeni bir olimpiyat için eyaletinde ağırlamak istediğini söyledi.

 

OLİMPİYAT ADAYLARI

IOC'nin toplantısında, 2020 olimpiyat adaylarının kesinleşeceği oturumlarda Türkiye, İstanbul için tam kadro Kanada'ya geldi. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın yanı sıra, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener ile komite üyeleri, İstanbul için çaba harcadı.

 

IOC, İstanbul ile aday adayı olan Doha, Madrid, Bakü ve Tokyo'dan ikisini eledi. 2020 Olimpiyatları için İstanbul, Tokyo ve Madrid'le birlikte aday kent oldu.

 

Kesin adaylığı açıklanan şehirlerin resmi adaylık süreci başladı ve 2020 olimpiyatlarını düzenleyecek kent, 7 Eylül 2013'de Arjantin'de açıklanacak.