Rusya'nın evsahipliğindeki 2018 FIFA Dünya Kupası'nda İran'ın ilk maçı kazanıp grup lideri konumuna gelmesi, İran'da kadınlara stadyum yasağını sallıyor.

İran'ın bu gece İspanya ile oynayacağı maçı büyük ekranlardan izlemeleri için Tahran'daki Azadi Stadı'nın kapılarının erkeklerin yanısıra kadınlara da açılması bekleniyor.

2018 FIFA Dünya Kupası'nın B Grubu'nda bu gece 2100'de İran'ın dünya ve Avrupa futbolunun devi İspanya'nın karşısına çıkacağı maç için 1979 İslam Devrimi'nden beri bir ilkin gerçekleşmesi beklentisi doğdu.

Maçın parklar ve stadyumlarda büyük ekranlardan canlı yayımlanması kararına koşut olarak Tahran'daki 100 bin kişilik Azadi Stadı'nın kapıları da açılacak. Ancak sadece erkeklere değil, kadınlara da…

'STADLARDA AİLELER BİRLİKTE MAÇ İZLEYEBİLSİN'

Kadınların stadyumlara girip maç izlemeleri hakkı için uzun zamandır kampanya yürüten İranlı kadın milletvekili Tayibe Siyavuşi, Dünya Kupası için alınan kararın tüm politikanın değişmesinin yolunu açmasını temenni etti. 

ISNA haber ajansına konuşan Tayibe Siyavuşi, ''Bugün taraftarların kurallara uyduğunun gözlemlenmesinin ardından, aynı stadyumda pazartesi günü İran-Portekiz maçının da gösterilmesini ve ardından ailelerin Azadi'de maç izlemeye başlamasını umuyorum'' dedi.

Aşırı muhafazakar mollar kadınların stadlara girp maç izlemesine karşı çıkarken 2018 yılında hala bu yasağın devam ettirilmesine siyasetin diğer kesimlerinden tepkiler büyüyor.

Cuma günü İran'ın Fas'ın karşısına çıktığı ilk maçı için de açık havada büyük ekranlardan canlı yayım kararı alınmış, ama hakemin düdüğü çalmasına birkaç saat kala hazırlıklar iptal edilip sinemalardan gösterim duyurusu yapılmıştı.

Gelgelelim İran'ın maçın sonunda gol atıp galip gelmesinin ardından başını kadınların çektiği on binlerce İranlının sokaklara dökülmesi, Tahran yönetimini bugünkü İspanya maçı için U dönüşü yapmak zorunda bıraktı.