Karşıyaka–Göztepe maçındaki polisin tutumundan şikayetçi olan Göztepe taraftarlarının İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi'ne resmi başvurusu üzerine İHD, İzmir Atatürk Stadı'ndaki Göztepe-Akhisar Belediyespor maçına 5 kişilik bir gözlemci heyet gönderdi

 

Göztepe’nin maçlarını 2 maç sadece kadın ve çocukların izleyebilmesi cezasının sona erdiği dün oynanan Göztepe-Akhisar Belediyespor maçında, Göztepeli taraftarlar maçı İHD heyeti ile birlikte izlediler. Böylece Türkiye futbol tarihinde ilk kez bir futbol müsabakası esnasında yaşananlar, insan haklarına uygunluğu açısından insan hakları gözlemcileri tarafından izlendi. 5 kişilik bir gözlemci heyet, taraftarlar ile tribünde ve stadın çevresinde giriş ve çıkış kapılarında güvenlik güçlerinin uygulamalarını izlerken, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi gözlemcileri, insan hakları ihlallerinin yaşandığı her yerde olduklarını ve yapılan her başvuruya cevap verdiklerini belirttiler. Taraftarlar ise İHD’nin bu başvuruya olumlu yanıt vermesinden dolayı memnun olduklarını dile getirdiler. 

 

29 Ocak 2012 Pazar günü İzmir Atatürk Stadı’nda oynanan ve en önemli derbilerden biri olarak bilinen Karşıyaka-Göztepe maçında, Göztepeli taraftarın yaklaşık 7 saat stat içinde ablukaya alınması, buna yönelik itirazlara ise polisin orantısız güç kullanması uzun süre tartışılmıştı.

 

Göztepe taraftarları, İzmir derbisinde çıkan olaylarda sorumluluğu bulunan kolluk güçleri hakkında da 3 Şubat 2012 tarihinde suç duyurusunda bulunmuş ve basın açıklaması yapmıştı. Göztepe taraftarları, karşılaşmada görevli güvenlik güçleri misafir takım Göztepe'nin taraftarlarına yönelik çok sert ve keyfi uygulamalarda bulunduğunu, polisin, çoğu toplumsal olayda olduğu gibi Göztepe maçında da dayak, küfür ve benzeri şiddete başvurması yetmezmiş gibi 82 kişiyi de gözaltına aldığını belirten bir bildiri yayımlamışlardı.

 

Göztepe taraftarları ayrıca, Cumhurbaşkanlığı'na, Başbakanlık’a, İçişleri Bakanlığı'na, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na, siyasi partilerin genel merkezlerine, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne, İzmir Valiliği’ne, İzmir’deki sivil toplum örgütleri ve demokratik kitle örgütlerine çağrı yaparak polisin maçlardaki tutumunu izlemelerini ve gerekli tutumu almalarını istemişti.

Göztepe taraftarlarının çağrısı üzerine;

· Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, telefon ile arayarak bilgi aldı ve konuyu İçişleri Bakanı ile de görüşeceğini belirtti.

 

· İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi bir soru önergesi vererek konuyu TBMM gündemine getirdi.

 

· Karşıyaka maçından sonra ilk seyircili maç olacak olan, 5 Mart 2012 Pazartesi günü saat:20.00'de oynanan Göztepe-Akhisar Belediyespor maçına İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi gözlemci heyet gönderdi.

 

· Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi; İçişleri Bakanlığı, İzmir Valiliği ve İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne gönderdiği yazı ile süreci takip ettiklerini ve Pazartesi günü oynanacak olan Göztepe-Akhisar Belediyespor futbol karşılaşması öncesi, esnası ve sonrasında kolluk güçlerinin hukuksuz ve keyfi uygulamalarına karşı uyarıda bulundu. Olabilecek olaylarda da, sorumluluğun bu makamlarda olacağı hatırlatıldı. 

 

(yurtsuz.net)