Göztepe taraftarları, kendilerine polis terörü uygulandığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunup basın açıklaması yaptılar.

 

29 Ocak 2012 tarihinde İzmir Atatürk Stadyumunda oynanan Karşıyaka - Göztepe karşılaşmasında çıkan olaylar hakkında bir de bizi dinleyin diyen Göztepeliler şöyle konuştu:

 

Maçtan günlerce önce Emniyet yetkililerine stada gelişimiz ve gidişimiz ile ilgili olarak belirlenen güzergahlar sorulmuş emniyet yetkilileri herhangi bir güzergahın söz konusu olmadığını taraftarı bir yere toplama uygulamasının, önceden kontrol uygulamasının olmayacağı sadece 15:00’ten önce stadyum kapılarında olmamızın yeterli olduğu ifade edilmiştir.

 

Taraftarlarımız gerek geçmiş yıllarda yaşanan olaylar, gerekse de maçın önemine binaen münferit gidişlerde sorun olabileceği için gerek park yeri, gerek metro, otobüs ve dolmuş ile en uygun ulaşılan lokasyon olan Bornova Bölge metro durağında buluşarak 3000 kişilik bir kortejle stadyuma yürümüştür.

 

3.000 taraftarımız yaklaşık 10 kmlik yolda hiçbir olay olmaksızın özellikle seçilmiş küfürsüz tezahüratlar ve çevre esnafın alkışları eşliğinde yürümüştür. Metro stadyum durağında emniyet tarafından önceden de belirttiğimiz üzere gişelere gelin denmesine rağmen panzerlerle yollar kesilmiş taraftarımızın iki polis panzerinin arasından tek tek geçmesi sağlanmıştır. Taraftarımız bu ani ve gereksiz müdahaleye rağmen sağduyusunu koruyarak tüm olgunluğu ile bir insanın zor geçeceği panzer aralarından geçerek stadyum yoluna devam etmiştir.

 

Yaklaşık 3.000 taraftarımız, stadın dış kapısında ikişer kez, stadın iç kapısında ikişer kez olmak üzere dört kez stadyum metro durağını da ilave eder isek toplam beş kez aranarak ve bilet kontrolü yapılarak saat 15:00’de maça 4 saat kala tribündeki yerini almıştır.

 

Dört saat boyunca taraftarımız emniyet kuvvetleri ile sohbet etmiş, çay içmiş, kendi fazla atkısını kumanyasını paylaşmış hiçbir taşkınlık ve olay yaşanmamıştır. Maç esnasında 35. dakikada yaşanan meşale şov ve münferit kısa süreli küfürler dışında kanuna aykırı hiçbir eylem ve fiilde bulunulmamıştır.

 

Maçın bitmesi ile beraber yaklaşık on beş taraftarımız geriye kalan 2985 taraftarımızın tasvip etmediği şekilde ona yakın koltuğu kırarak Karşıyaka tribünlerine doğru atmıştır. Polis barikatının arkasına düşen koltukları orada bulunan elindeki telsizi ve tavırları ile o grubun amiri olduğu zannedilen şahıs, tek tek alarak, Göztepe tribünlerinde yer alan taraftarlarımızın üzerine fırlatmıştır. (Kendisinin görüntüleri elimizde mevcuttur.) Bu koltukların taraftarımıza atılması üzerine zaten maçın, soğuğun etkisi ile stres altında olan taraftarımızın bir kısmı emniyet kuvvetlerinin üzerine yürüyerek çitleri yıkmıştır.

 

Çıkan arbede kısa sürede sağduyulu taraftarlarımızın araya girmesi ile yatıştırılmıştır. Bu noktadan sonra taraftarımızın gerginliği had safhaya çıkmıştır. Çoğumuzun tasvip etmediği ve tribünden ve sahadan polis kameraları ile tamamı kayda alınan yangın ve koltuk kırma olayları yaşanmıştır. Yaklaşık otuz dakika içerisinde tribünler sakinleşmiş soğuğun etkisi ile herkes bir köşede ısınma gayreti ve çabasına girmiştir.

 

Bu dakikadan itibaren emniyet kuvvetlerinin tören şovu başlamıştır. Stadyumun arka kısmında yaklaşık 750 çevik kuvvet yetkilisi, iki zırhlı araç onlarca köpekli ve atlı polis, iki ambulans ile  adeta görsel şov yapmıştır. Sürekli yeniden dizilen yukarıdan bakan taraftarlara sözle taciz yapan emniyet kuvvetleri en nihayetinde dayanamamış kapıların hemen önünde bulunan yaklaşık 20 taraftarımızı bir anda 750 kişilik kuvvetin içine çekerek ağır bir saldırıdan geçirmiştir. 7-8 taraftarımız yerlerde sürünerek ambulanslara bindirilmiş, geriye kalanları da çevik kuvvet otobüslerine fırlatılmıştır.

 

Saat 23.30’a kadar inanılmaz soğuk bir havada tam 3 saat taraftarımız bilinçli olarak gerilmiş, bilinçli olarak tahrik edilmiştir. 15:00’den 23:30’a kadar tam sekiz buçuk saat bekletilen taraftarımızı, saat 23.30’da çevik kuvvet görevlileri, sağda üç solda üç sıra olmak üzere zaten dar olan kapının iki yanına sıralanarak yaklaşık üç kişinin yan yana geçeceği 70 metrelik bir koridor oluşturup oradan çıkartmaya başlamıştır.

 

Her adımı insanlık ayıbı, bu koridordan 3000 taraftarımız çevik kuvvet yetkilileri tarafından tekmelenerek, joplanarak, bu da yetmezmiş gibi ağır küfür, ağır tahrik ve ağır taciz altında geçmiştir. Kafasını çeviren, sağa sola bakan taraftarlarımız adeta suç işlemiş gibi çullanan emniyet görevlileri tarafından alınmıştır. Elindeki jopla tatmin olmayan bir grup çevik kuvvet kafasındaki kaskla taraftarımıza kafa atmakta sakınca görmemiştir.

 

Hiçbir suçu tespit edilmeksizin sadece gözünün üstünde kaşın var tekniği ile göz altına alınan yaklaşık 130 taraftarımız sabah dörde kadar göz altında tutulmuş sonra da nöbetçi savcı tarafından salıverilmiştir.

 

Şunu açıkça belirtmek gerekir ise içeride yaşanan meşale şovu, kırılan koltuklar ve çıkarılan yangın kanuna aykırı uygulamalardır. Ancak kanunlarda bu suçların cezası bellidir.

 

Bu suçları işleyenlerde stadyumda bulunan on beş TRT kamerası, sürekli tribünü çeken 3 polis kamerası, tribünde bulunduğunu hepimizin bildiği resmi ve sivil polis görevlileri tarafından kolayca tespit edilecek durumdadır.

 

Bu suçların hiçbirisi, beş aramaya rağmen meşaleleri bulamayan, taraftarı sakinleştirmek ve güvenli bir şekilde bulunduğu yerde oturmasını sağlamak birinci görevi iken taraftara koltuk atıp, orantısız güç kullanarak taraftarı tahrik eden, Türkiye’nin en büyük 2. şehrinde 3000 insanının güvenliğini sağlamanın tek yolunun insanları sekiz buçuk saat -5 derece bir tribüne hapsederek sağlayabilen beceriksiz emniyet görevlilerinin sırf amirlerinin verdiği sayıda gözaltı yapabilmek için şehrin göbeğinde kanunsuzluk yapmasının mazereti olamaz.

 

Suçluların yakalanması ve cezalandırılarak tribünümüzden uzaklaştırılması bizimde kabul ettiğimiz ve istediğimiz bir gerçektir. Ancak bu gerçek o gece orada görev yaptığını zannedip insanlıktan çıkan her bir memura, her bir amire karşı dava açmamızı, sonuna kadar yasal hakkımızı aramamızı, kamuoyunda önünde her zamanki gibi tek yürek tek bilek olmamızı engellemeyecektir.

 

Dün joplar kafamıza inerken tekmeler ayaklarımızı yerden keserken hep beraber tek yürek bağırdığımız gibi bağırmaya devam edeceğiz.

 

Göztepemiz Sen Çok Yaşa

Canım Feda Olsun Sana

Hiçbir Şeye Değişilmez

Senin Sevgin Bu Dünyada

 

GÖZTEPE TARAFTARLARI