29 Ocak 2012 Pazar günü İzmir Atatürk Stadı’nda yapılan Karşıyaka – GÖZTEPE futbol müsabakasının öncesinde ve sonrasında yaşanan olaylar üzerine GÖZTEPE taraftarları, polis tarafından meşru sınırların dışına çıkıldığını ve yasal olmayan uygulama yapıldığını düşünerek, çıkan olaylarda sorumluluğu bulunan kolluk güçleri hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve basın açıklaması yapmıştı.

 

Amaçlarının, “29 Ocak 2012 Pazar günü güvenlik güçlerine koltuklarla ve meşalelerle saldırmaya kalkan 40-50 kişinin intikamını yaklaşık 3000 kişiden çıkartan, günün soğuğunda 7 saat statta beklettiği bu insanları, genç yaşlı, erkek bayan demeden çevik kuvvet koridorundan, hakaret, sövme ve dayak eşliğinde geçiren sorumluların, yine yasaların öngördüğü şekilde hesap vermeleri” olduğunu söyleyen taraftarlar, o gece sorumlu olan amir ve memurların suçlu suçsuz ayrımı yapmadıklarını vurgulayarak açıklamalarına şöyle devam etti:

 

“Ancak bizler, böylesine insafsız davranmıyoruz ve işini yasalara uygun olarak yerine getiren güvenlik kuvvetlerimize olan güvenimizi bir kez daha belirterek o gece yasaların ve yetki sınırlarının dışına çıkan sorumluların cezalandırılmasını istemekteyiz.

 

Bunu yaparken hareket noktamız yasalar ve mahşeri vicdandır. Zira o gece güvenlik güçlerinin hakaret ettiği, dövdüğü ve aşağılayıcı her türlü hareketi sadece ve sadece tahrik etmek üzere yaptığı insanların içerisinde, askerler, avukatlar, esnaflar, devlet memurları ve hatta polis memurları da vardı. O gece orada bulunan herkes, yaşamı boyunca bir daha hatırlamak istemediği, çocuğuna ve hatta torunlarına asla anlatamayacağı insanlık dışı muameleyi bire bir yaşadılar.

 

Çabamız, kolluk güçlerinin görev anlayışıyla değil, intikam duygusuyla hareket etmesi neticesinde bizlere yaşatılan o dehşet dolu saatlerin bir daha bu ülkenin hiçbir yerinde, hiçbir insana yaşatılmaması içindir. Çabamız, bu devletin memuru olduğunu unutanlar ve giydiği üniformanın sorumluluğunu kaldıramayanlar hakkında gerekli idari ve yasal işlemlerin yapılması içindir. Çabamız, arma sevdalısı taraftarların her şeyden önce birer insan olduğunu ve bu ülkenin her yurttaşı gibi hakları olduğunu bilince çıkartmak içindir. Çabamız, tribünleri ve taraftarları kriminalize etmeye çalışanların toptancı yaklaşımına karşı tribünlerdeki bizlerin varlığına işaret etmek içindir.

 

Bu çabalarımızın bir adımı olarak hazırlamış olduğumuz dosyalar, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere devletimizin yetkili ve ilgili makamlarına, bakanlıklara, parlamentodaki siyasilere ve adalet arayışımızın iletilebileceği birçok yere gönderilmiştir.

 

Dosyalarımızın ulaştığı yetkililerden tarafımıza geri dönüşler olmuş ve konunun üzerinde hassasiyetle durulacağının sözleri verilmiştir.

 

Ayrıca, 5 Mart 2012 Pazartesi günü oynanacak olan Göztepe-Akhisar Belediyespor futbol karşılaşması öncesi, sırası ve sonrasında Göztepe taraftarları olarak 29 Ocak sürecine benzer bir uygulamayla karşı karşıya kalmamak için yetkili kurumları göreve davet ediyoruz. Bu kapsamda, hazırladığımız dosyaları ilettiğimiz İzmir’deki sivil toplum örgütlerini ve İzmir kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin bir polis devleti değil, hukuk devleti olduğu inancını taşıyan Göztepe taraftarları olarak hak arayışımız ve adalet istemimiz devam etmektedir.”

 

GELİŞMELER

1-Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, telefon ile arayarak bilgi aldı ve konuyu İçişleri Bakanı ile de görüşeceğini belirtti.

 

2- Karşıyaka maçından sonra ilk seyircili maç olacak olan, 5 Mart 2012 Pazartesi günü saat:20.00'de Göztepe-Akhisar Belediyespor maçına İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi Gözlemci Heyet gönderecek.

 

3- Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, İzmir Valiliği ve İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne gönderdiği yazı ile süreci takip ettiklerini ve Pazartesi günü oynanacak olan Göztepe-Akhisar Belediyespor futbol karşılaşması öncesi, esnası ve sonrasında kolluk güçlerinin hukuksuz ve keyfi uygulamalarına karşı uyarıda bulundu. Olabilecek olaylarda da, sorumluluğun bu makamlarda olacağı hatırlatıldı.

DEMOKRAT HABER