Geçmişte Fenerbahçe'nin teknik direktörüğünü de yapan Brezilya futbolunun unutulmaz isimlerinden Arthur Zico, yolsuzluk ve rüşvet skandalıyla sarsılan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA) başkanlığına talip oldu.

62 yaşındaki Zico, Rio de Janeiro'da düzenlediği basın toplantısında, "Tecrübemi ve bilgimi kullanmayı bir görev olarak görüyorum" dedi.

Yolsuzluk ve rüşvet skandalının kendisini üzdüğünü belirten Zico, son gelişmeler sonrası ise FIFA'da değişimin mümkün olduğunu söyledi.

Zico'nun resmen FIFA Kongresi'nde başkanlık için yarışabilmesi için ise Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği üyesi en az beş ülke tarafından bu göreve aday gösterilmesi gerekliyor.

Brezilyalı futbol adamı ise FIFA'nın belki de adaylık prosedürünü değiştirmesi gerektiğini söyledi.

FIFA Başkanı Sepp Blatter, ABD ve İsviçre'de yürütülen eski ve görevdeki bazı FIFA yetkililerine yönelik yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından, 9 gün önce görevi bırakacağını açıklamıştı.

Bu gelişmenin ardından FIFA üyesi 209 ülke yeni bir başkan seçecek.

FIFA İcra Komitesi önümüzdeki ay yapacağı toplantıda, seçimin ne zaman yapılacağına karar verecek.

88 MAÇTA 66 GOL

Kariyerinde yıldız bir orta saha oyuncusu ve "Beyaz Pele" lakabı takılan Zico ise Brezilya forması ile 3 kez Dünya Kupası'nda (1978, 1982 ve 1986) forma giymiş ancak ülkesi ile dünya şampiyonluğu kazanamamıştı.

Zico, Brezilya forması ile 88 maçta 66 gol atmıştı.

Brezilya'nın Flamengo takımıyla ülkesinde 12 lig şampiyonluğu yaşayan Zico, İtalya ve Japonya'da da çeşitli takımlarda forma giymişti.

Zico, teknik direktörlük kariyerinde ise 4 yıl Japonya milli takımını çalıştırdıktan sonra 2006'da Fenerbahçe Teknik Direktörü olmuştu.

Brezilyalı teknik adam Fenerbahçe'yi kuruluşunun 100. yılı olan 2007'de şampiyon yapmış, 2008'de de Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynatmıştı. (BBC Türkçe)