FIFA'nın eski yüksek düzey yetkililerinden Chuck Blazer 2010 Dünya Kupası seçimleri için kendisiyle birlikte yönetim kurulundaki diğer isimlerin rüşvet almayı kabul ettiklerini açıkladı.

ABD vatandaşı olan Blazer, 1998'de de kendisinin rüşvet ödemelerinin düzenlenmesinde rol aldığını söyledi.

Chuck Blazer, 1990-2011 yılları arasında FIFA'ya bağlı Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler (Concacaf) kolunda, ikinci en yüksek mevkide yer alan isimdi ve 1997-2013 arasında FIFA yönetim kurulunda da görev almıştı.

Blazer'ın itirafları 2013'te New York'da yapılan mahkemenin, yeni yayımlanan tutanaklarında yer alıyor. Söz konusu dava sırasında Blazer, kendisine yöneltilen 10 suçlamayı kabul etmişti. Chuck Blazer'ın itirafları, savcılık makamıyla vardığı mahkumiyet anlaşmasının parçasıydı.

Amerikan savcıları geçen hafta FIFA'da görevli 14 kişiyi rüşvet alma, haraççılık ve kara para aklamakla suçladı. Aralarında Blazer'ın da bulunduğu diğer 4 kişi daha önce suçlu görülmüştü.

ABD Adalet Bakanlığı söz konusu şahısların, 24 yıllık bir süre içinde 150 milyon dolardan fazla rüşvet ve avanta elde ettiklerini öne sürüyor.

Mahkeme tutanaklarında FIFA'dan "haraççı ve yozlaşmış bir örgüt" diye söz ediliyor.

Chuck Blazer, tutanaklarda, "2004'te veya o sıralarda başlayıp 2011'e dek devam etmek üzere, ben ve FIFA yönetim kurulundaki diğerleri Güney Afrika'nın 2010 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmasını sağlamak için rüşvet almayı kabul ettik." diyor.

Dün Güney Afrika, 2010 kupası için 10 milyon dolar rüşvet ödemiş olduğu iddialarını yalanlamıştı.

Blazer ayrıca, "Ben ve diğerleri 1996, 1998, 2000, 2002 ve 2003 yılları Altın Kupa'larında da yayın hakkı ve diğer haklarla ilişkili olarak rüşvet ve avanta almayı kabul ettik." diyor.

40 sayfalık mahkeme tutanaklarında yer alan 10 suçlamayla ilgili diğer itiraflar arasında, ABD'de vergi kaçırmak da bulunuyor.

Vergi kaçakçılığını soruşturan federal yetkililer Blazer'ı gözaltına almışlar, Blazer, soruşturmada işbirliği yapmayı kabul etmişti. Blazer'ın bir anahtarlığa gizlenen mikrofonla çalışma arkadaşlarının konuşmalarını kaydetmeyi kabul ettiği belirtiliyor.

70 yaşında olan Chuck Blazer'in ağır kalın bağırsak kanseri hastası olduğu bildiriliyor.

ABD'deki hukuki soruşturmaların yanı sıra, İsviçre makamları da 2018 ve 2022 Dünya Kupaları için ülke seçimlerin nasıl yapıldığı konusunda cezai soruşturma açtı.

Katar, rüşvet soruşturmalarına rağmen 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma hakkının, asla elinden alınamayacağını bildirdi.

Katar Dışişleri Bakanı Halid el Attiyah, Arap aleyhtarı bir taciz kampanyası yürütüldüğünü öne sürerek, Katar'ın, kupaya ev sahibi olarak seçilmesinde hiçbir usulsüzlük yapılmadığını kanıtlayabileceğini söyledi. (BBC Türkçe)