Trabzonspor Emre'ye hak ettiği cezayı aldırmak için her yolu deniyor. Bir futbolcuya Türkiye'de ilk defa ırkçılık iddiasıyla dava açılıyor.

 

61saat.com’un haberine göre Trabzonspor’un Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'nın verdiği takipsizlik kararına yapılan itirazı kabul edildi. Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi, Emre Belözoğlu'na "Ayrımcılık" yaptığı iddiasıyla dava açılması için dosyayı Kadıköy'e gönderdi. Böylelikle Türkiye'de ilk defa bir futbolcu 'Ayrımcılık' ile yargılanacak.

 

Fenerbahçe ile Trabzonspor arasında 15 Nisan 2012 tarihinde oynanan karşılaşmanın ilk yarısında Didier Zokora ve Emre Belözoğlu arasında gerginlik yaşanmıştı. Trabzonsporlu oyuncu karşılaşma sonrasında yaptığı açıklamalarda Emre Belözoğlu'nun maç sırasında kendisine 'Pis zenci' dediğini iddia etmişti

 

Trabzonsporlu oyuncu, maç sonrasında şunları söylemişti: “Emre ile aramızda bir diyalog geçti. Burada özrünüze sığınarak söylüyorum. Kendisi bana 'pis zenci' diyerek hakaret etti. Bu kesinlikle kabul edebileceğim bir durum değil. Benim için daha üzücü olan şu; Sow ve Yobo ile aynı takımın formasını giyen, onlarla kader birliği yapan bir oyuncunun, bir Afrikalı oyuncuya bu şekilde hakaret etmesi çok büyük bir utanç. Kendisine herhangi bir cevap vermedim. Ama şunu çok merak ediyorum, eğer kavga çıksaydı, olay tatsız bir yere gitseydi kim bilir ne cezalar olacaktı. Kamera görüntülerinde bunlar vardır. Sanırım onlar da tespit ettiler.”

 

“SÖYLEMİŞ OLDUĞU KELİMEYİ DE SARF ETMİŞ OLABİLİRİM”

Emre Belözoğlu, Trabzonsporlu oyuncu Didier Zokora'nın kendisine ırkçı sözler sarf ettiğini iddia etmesiyle ilgili olarak, “Maçın içinde tansiyon yükseldiğinde, birbirimize ağır sözler söyledik. O da bana çok kötü sözler söyledi, benim de ağzımdan bazı kötü sözler çıkmış olabilir. Söylemiş olduğu kelimeyi de sarf etmiş olabilirim” demiş ancak milli futbolcu bir gün sonra yaptığı basın toplantısında asla böyle bir şeyin Zokora ile arasında geçmediğini belirtmişti.

 

PFDK'ya sevk edilen Emre olayla ilgili 2 maç hakaretten ceza alırken, konu Tahkim Kurulu'na taşınmış Tahkim Kurulu Emre'nin ırkçı bir eylemde bulunmadığını belirtmiş; ama 2 maçlık cezayı ağır hakaretten dolayı 3 maça çıkarmıştı.

 

Bununla yetinmeyen Fildişi Sahilli futbolcu Zokora'nın avukatı Nusret Yılmaz, Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Savcılık yaptığı inceleme sonrası yaptığı açıklamada, "Şüpheli Emre Belözoğlu'nun din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözetmek kastıyla hakaret ettiğine dair delil elde edilemedi" ifadelerini kullandı.

 

BİR FUTBOLCUYA TÜRKİYE'DE İLK DEFA “AYRIMCILIK” İDDİASIYLA DAVA

Bu gelişme üzerine geri adım atmayan Zokora, Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı 3. Ağır Ceza'ya gönderdi. 3. Ağır Ceza, TFF'den konuyla ilgili tüm veri ve kararları istedi. Ayrıca Zokora'nın ifadesini aldı. Bir süredir yapılan inceleme sonrası Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi, Emre için "Ayrımcılık yaptığı iddiasıyla" dava açılması için dosyayı Kadıköy'e gönderdi. Bir futbolcuya Türkiye'de ilk defa ırkçılık iddiasıyla dava açılıyor.

 

Gökhan Soysal / Demokrat Haber