HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, sporda şiddet ve ayrımcılığı Meclis Gündemine taşıdı. 

Cizrespor, kendi sahaları ve deplasmanlarda görmüş oldukları adaletsizlik ve ırkçılık sebebiyle ligden çekildiğini duyurmuştu.

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Meclis Araştırması istedi. 

Kaçmaz, "Özellikle son yıllarda Cizrespor Dersimspor ve Amedspor’a yönelik nefret söylemleri deplasmanda oynadığı bütün müsabakalara sirayet etmiştir. Nefret söylemlerinin sürekli devam etmesi nedeniyle bu durum kollektif linçe dönüşmüştür. Kollektif linç sonucunda mücadele eden bölge takımları neredeyse gittiği her deplasmanda hem saha içinde hem de saha dışında fiziksel ve sözel şiddete maruz kalmışlardır" dedi.

Cizrespor'un, ligin 22’nci haftasında çıktığı Serik Belediyespor maçının ardından saldırıya uğradığını hatırlatan Kaçmaz, sporda artan şiddet olaylarının araştırılması için Meclis’e sunulan Araştırma ve soru önergelerinin karşılık bulmadığını kaydetti.

Spor sahalarında artan şiddet olaylarının, müsabakalarda görev yapan hakem kararlarının ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF)’nin takımlara yönelik aldığı kararların araştırılması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyen Kaçmaz şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle 2016'dan bu yana Amedspor, Dersimspor ve Cizrespor’u hedef alan saldırılara sıklıkla rastlanmaktadır. Artan saldırılar, çoğu zaman statlarda hoparlörlerden çalınan milliyetçi marşlar, tezahüratlar ya da futbolcuların asker selamı vermesi gibi “savaş” ritüelleriyle desteklenmektedir.

Futbolcuları stada taşıyan otobüsün taşlanmasından, yöneticilerin protokol tribününde tartaklanmasına, futbolcu ve teknik ekibin soyunma odası koridorlarında saldırıya uğramasına kadar çeşitli şekiller alabilen şiddetin sürekli cezasız kalması, saldırıların tekrarlanmasında önemli bir etkendir.

Meclis gündemine de taşınan saldırılara karşı yetkililerin aldığı tek önlem ise Amedspor Cizrespor Derdimspor ve diğer liglerde mücadele eden bölge takımları taraftarlarına getirilen deplasman yasağıdır. Sporda yaşanan tüm bu yasak ve benzeri uygulamaların yanı sıra hakemlerin takımlar üzerinde ayırımcı tutum ve kararları takımları ekonomik olarak zor durumda bıraktığı gibi taraftarları da takımsız bırakmaktadır.

Bu ve benzeri haksız ve hukuksuz uygulamalara maruz kalan Cizre Spor Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Merkez Hakem Kurulu’na (MHK) karşı güçlerinin yetmediğini belirterek, kendi sahaları ve deplasmanlarda görmüş oldukları adaletsizlik sebebiyle ligden çekildiklerini duyurmuşlardır."