Başbakan’ın Galatasaray maçında yuhlanması üzerine gelişen tartışmalar çok boyutlu süredursun, taraftar grupların da hızlı bir saflaşmaya yol açtı.

Küçük ama etkili Galatasaray taraftar gruplarından Tek Yumruk “Özür dilemiyoruz! Özür dilemeye ve istifaya çağırıyoruz!” başlıklı açıklamasıyla bir anda yoğun bir sempati toplarken, Galatasaray’ın en büyük taraftar grubu olarak bilinen ultrAslan, taraftarına sahip çıkamayınca bölündü. 11 alt gruptan 5'i bu yıl 10 yaşına giren ultrAslan'ın çatısını terk etti.

Galatasaray’ın yeni stadının açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’a yönelen protestolar, yönetimden sonra taraftar grubu ultrAslan’ı da zorluyor. 2001’de muhalif Avrupa tribün kültürü ‘ultras’ manifestosuyla, farklı eğilimlerden alt grupların oluşturduğu ultrAslan son olaylarda kulüp yönetiminden yana tavır alınca kendi bünyesindeki bazı grupların da tepkisini çekti ve tribün organizasyonlarında etkin rol alan 5 grup ultrAslan çatısından ayrıldı. Ayrılanlar arasında kongre üyelerinin yer aldığı gruplar da var. Uzun süredir sağ-muhafazakâr eğilimin hâkim olduğu ultrAslan şimdi bir yol ayrımında gibi görünüyor.

Protesto gerilimi
2001’de ‘altın’ dönemini yaşayan takımda taraftarlar da hareketlenmiş, ‘ultrAslan’ kurulmuş ve ‘endüstrileşen futbola karşı taraftar kültürü” temelli bir bileşim olduğunu ilan etmişti. Ama başarılı günlerle birlikte tribündeki bahar havası da geçmeye başladı. ultrAslan önce kuruluş dönemindeki çok sesliliği kaybetmeye başladı. Ardından eleştiriler geldi. Bu eleştiriler, çarpıcı tribün eylemleriyle tanınan ‘Yürüyedur’ grubunun ‘baskıyla tasfiye edilmesi’ suçlamasına kadar vardı. Yine de uA armasını terk eden olmadı.

Bu görüntü ‘açılış’la değişti. Protestolar sadece Galatasaraylıların değil, tüm ülkenin gündemindeydi. Başkan Adnan Polat’ın açıklamalarında, TOKİ Başkanı’nın merhum Özhan Canaydın hakkındaki büyük tepki çeken sözlerine tepki verilmeden protestocuların ‘Galatasaraylı olmadıkları’nın ilan edilmesi ve ‘bir daha stada sokulmayacakları’ fetvası ortalığı karıştırdı. Öncelikli hedef yönetim ve özellikle de Polat oldu. Ama daha olayların yaşandığı gece Genel Koordinatör Oğuz Altay imzasıyla yayımlanan ultrAslan açıklaması fırtınayı bu kıyıya da sürükledi: “Siyasi görüşleri için fırsat bekleyen bu aciz kişilerin Türk misafirperverliğini ve ahde vefalarını tekrar gözden geçirmelerini şiddetle tavsiye ediyorum.” Altay belki bu açıklamayı yazarken ‘aciz’ kişiler diye adlandırdıkları arasında kongre üyelerinin de olduğunu bilmiyordu. Büyük tepki aldı. Ertesi gün yeni bir açıklama yaparak durumu yatıştırmaya çalıştı. ‘Her kesimden insanın ortak tavrı ve baskısıyla biraz sert bir açıklama’ yaptığını, AKP’li olmadığını söylüyor, Bayraktar’ı kınıyordu. Ama protestolar hakkındaki görüşü değişmemişti.

Yaprak dökümü başlıyor
Bu tedbir yangını söndürmeye yetmedi. Pazartesi günü, sert eleştiriler yerini ‘terk etmelere’ bıraktı. İki kanallı bir tepki yürüdü aslında. O güne kadar biraz daha az bilinen bir grup olan ve uA çatısına katılmayan Tekyumruk’un yayımladığı bir bildiri internet mecrasında hızla yayıldı ve popülerleşti. Sol eğilimli taraftarların grubu Tekyumruk, tek özür borcunun bu süreçte hayatını kaybeden 3 işçiye olduğunu söylüyordu. Galatasaraylılar bu bildiriyi internette o kadar yaygınlaştırdı ki olaylara ‘provokatör’ aranan bir süreçte, Tekyumruk grubu ‘odak’ olarak gösterilmekten endişe eder oldu. Grup sözcülerinden biri, “Birçok olumlu tepkiyle mutlu olduk ama bunun yanında hedef tahtası durumuna geldik. Bizi boyumuzu aşan konularla itham ediyorlar” diyor. İkinci kanalda ise ultrAslan çatısından ayrılanlar vardı. Özellikle Eski Açık tribünün önemli grupları, Parçalı, SultanS ve Karşı ile birlikte Ölümüne ve Hell –zehir zemberek bildiriler yayımlayarak- ya kendilerini feshettiler ya da uA çatısından ayrıldılar. Gidenler arasındaki en sert tepki ise ‘Ölümüne’ grubundan geldi. Kulüp üyesi de olan Timur Kuban şöyle diyordu: “Ya biat kültürüne ayak uyduran ultrAslan gibi davranacağız ya da bu işi bırakacağız.”

Giden var ama kan kaybı yok
Dün ultrAslan genel koordinatörü Oğuz Altay’la telefonda konuştuk. Uzun uzun meşgul çalan telefonu, Altay’ın bu gündemle bir hayli meşgul olduğunu gösteriyor. ‘Başından beri olaylara aklı selim bakmaya çalıştık’ diyor. Protesto döneminin popüleri Tekyumruk’un küçük bir grup olduğunu ve bir sorun yaşamadıklarını söylüyor. Taraftarın, hakaretamiz ifadelere yönelik büyük tepkisi üzerine, ilk günlerden farklı tonda hazırlanmış bir açıklama da yaptı. Ayrılanlar içinse temkinli Altay: “Zaman içinde, evlilik, iş gibi özel yaşam sorunları nedeniyle zaten tribünlerden uzaklaşmışlardı. Bir kan kaybı yok.”

GS 150 kişiyi polise bildirdi
Galatasaray yönetimi Başbakan Erdoğan’a yönelik protestoyla ilgili olarak kameralardan belirlediği 150 kişiyi İstanbul Emniyeti’ne bildirdi. Şu anda yürürlükte olan yasaya göre stadyuma giriş yasağı cezasına İl Spor Güvenlik Kurulu yetkili. Görüntüleri saptanan kişilerle ilgili böyle bir karar gündeme gelebilecek. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise “Böyle bir görkemli açılış töreninde üzücü bir tablonun doğmasına vesile olanlarla ilgili neler yapılabilirse, tespit çalışmalarından sonra değerlendirilecek” dedi.

‘Özür ve istifa’ bildirisi
Tekyumruk grubunun pazartesi günü “Özür dilemiyoruz! Özür dilemeye ve istifaya çağırıyoruz!” başlığıyla yaptığı açıklama, özellikle internette yankı uyandırdı. O açıklamanın bir bölümü şöyle: “Bu stat için, ne devlete, ne de Adnan Polat’a bir borcumuz var. Bizler bu stat için sadece evine ekmek götürmek derdinde olan, günlerini gecelerini şantiye alanında geçiren, kimi zaman maaşını bile alamayan, iş güvenliği olmadan çalıştırılan emekçilere teşekkür ederiz. Cumartesi akşamı yapılan protesto için Galatasaraylılığımızı sorgulayan Adnan Polat’ı, özür dilemeye ve istifa etmeye davet ediyoruz.”

Ayrılanların, ultrAslan’ı sahip çıkmamakla eleştirdikleri ‘manifesto’dan:
Tüm lig maçları, aynı gün ve saatte oynanmalıdır.
Türkiye Kupası kuralarına ilk kademeden itibaren tüm takımlar katılmalı, böylece, büyük takımlarla küçük takımlar eşleşebilmeli, futbol zevki ve heyecanı Türkiye’nin her yerine taşınabilmeli.
Formaların reklamla dolması engellenmelidir. Her takımın kendi klasik forması korunmalı, abartılı ‘tasarım’ gariplikleriyle semboller zedelenmemelidir.
Stat içinde emniyet görevlisi olmamalıdır. Emniyet güçleri, görev yaparken taraftarların coşkusunu ve desteğini engellememelidir.

Tek Yumruk’un açıklamasını tam metni de şöyle:

Cumartesi akşamı Galatasaray'ımız yeni evine kavuştu, yeni evine onurlu bir merhaba dedi. Galatasaray adı ile rant sağlamaya çalışanlar, kulüp yönetiminden devlet yönetimine, büyük Galatasaray taraftarının tepkisi ile hakettikleri cevabı aldılar.

Ali Sami Yen Spor Kompleksi, şehrin ortasındaki evimiz Ali Sami Yen'imizin yerine bize tahsis edildi. Değeri yüksek olan Mecidiyeköy'deki araziyi alıp, kuşa döndürülmüş bir proje ile yeni stad yapılmış olmasına rağmen başbakan ve devlet erkanı Galatasaray Spor Kulübüne büyük bir lütufta bulunmuş gibi davranarak kendi siyasi hesaplarını hayata geçirmek istediler. Yapılan propaganda, Adnan Polat'ında katkısına rağmen Cumartesi günü kulübün gerçek sahibi Galatasaray taraftarının bilinçli tepkisi ile bir balon gibi patladı.

Bizlerin bu stad için, ne devlet erkanına, ne de Adnan Polat'a bir borcumuz var. Bu stad kimsenin cebinden çıkan para ile yapılmadı. Kendi yandaşlarına peşkeş çektiği Ali Sami Yen arazisi karşılığı yapılan stad için bizim tek borcumuz, bu stadı yapan, üçünü çalışmalar sırasında yitirdiğimiz emekçileredir. Bizler bu stad için sadece evine ekmek götürmek derdinde olan, günlerini gecelerini şantiye alanında geçiren, kimi zaman maaşını bile alamayan, iş güvenliği olmadan çalıştırılan emekçilere teşekkür ederiz.

Cumartesi akşamı yapılan protesto için Galatasaraylılığımızı sorgulayan, ancak kendi çıkarlarının söz konusu olduğunu bildiğimiz Adnan Polat'ı, Galatasaray taraftarından özür dilemeye ve istifa etmeye davet ediyoruz. Aynı şekilde Recep Tayyip Erdoğan ve tokinin başkanı olan şahsı da büyük Galatasaray taraftarından özür dilemeye davet ediyoruz.

Galatasaray Spor Kulübünün gerçek sahibi büyük Galatasaray taraftarına; Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nin açılışında onurlu duruşunuzla kulübümüzü kimsenin kendi çıkarları, rantı için kullanamayacağını gösterdiniz. İyi günlerinde olduğu gibi kötü günlerinde de bu kulüp bizim. Yapılan ve yapılacak tüm saldırılara karşı, kulübümüzü kendi menfaatleri için kullananlara karşı, tek çıkarı arma aşkı olan bizler tek yumruk, tek yürek olarak duralım. Biliyoruz ki büyük kulüp, büyük taraftar olmak, alınan kupalarla, tribünü kaplayan pankartlarla değil, zalimin önünde başını eğmeyen onurlu duruş ile mümkündür.

Korkunç ellerinle bastırıp yaranı
dudaklarını kanatarak
dayanılmakta ağrıya.
Şimdi çıplak ve merhametsiz
bir çığlık oldu ümid...
Ve zafer
artık hiçbir şeyi affetmeyecek kadar
tırnakla sökülüp koparılacaktır...

Yaşasın Galatasaray! Yaşasın büyük Galatasaray taraftarı!


Kaynaklar: Radikal ve http://www.tekyumruk.com/