Arat Saadetyan / Demokrat Haber

Bu yıl 2.si düzenlenecek olan “CF Challenge Girls”  öncesi İpek Yaşar ile ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan ve özellikle kadınların yöneldiği,  spor dalında yeni bir akım olacak gibi gözüken crossfit üzerine konuştuk…

Crossfit’e nasıl yöneldiniz?

Sutopu oynuyordum. Bizim kara antrenmanlarımız da oluyor. Fitness yapıyordum Sonra üniversiteyi bitirmem gerektiği için sutopuna ara verdim. Boş geçmesin diye kondisyon yapıyordum arkadaşlarım crossfite yönel tavsiyesinde bulundu. Ben o zaman Adana’da yaşıyordum. Orada bir salon buldum ve başladım. Sonra İstanbul’a takım için döndüğümde, direk burada başladım.  Bir senedir yapıyorum. İlk yarışmama iki yıl önce girdim. İlk turnuvamda Türkiye 7. Oldum. Benim için iyi bir skordu. 

İpek Yaşar kimdir?  

8 yaşında yüzmeye başladım. Uzun yıllar yüzdüm sonra su topuna yöneldim. 2008  yılında milli takıma seçildim. Avrupada dereceler aldım. Galatasaray’a transfer oldum, Türkiye şampiyonu olduk, sonra Euroligde oynadım. Üniversite eğitimimi hep donduruyordum, hukuk mezunuyum.  Milli olimpiyat komitesindeyim.  Spor hukuku üzerine uzmanlaşmak istiyorum. Sporcu hayatı yaşadım hep oradan birden hukukun içinde buldum kendimi.

CF Challenge Girls’ü anlatır mısın biraz?

 Çekirdek kadrosu 6 kişiden oluşmaktadır İpek, Sibel, Neyran, Dilay, Işıl, Ceren. Hepimiz farklı salonlardan farklı mesleklerden CrossFit'e gönül vermiş bayanlarız. Kendi aramızda yaptığımız antrenmanları büyütmek, daha fazla bayanla crossfit yapmak ve geniş bir aile olmak için kurduğum bu grup eventlerinin ilk sezonunu  6 eventle kapattık. Geçtiğimiz bu 1 sene içerisinde bayan sayımız 18'e yükseldi. Her event yanındaki arkadaşından çok kendini geçme mücadelesi veren bayanlarımız arasında mükemmel arkadaşlıklar kurulduğunu gördük. Büyük bir aileye dönüşme yolunda ilk adımımız başarıyla tamamladık ve şimdi CF Challenge Girls olarak 2 .sezon eventlerimize tekrar başlıyoruz.

2 .Sezon için zaman ve yer belli oldu mu?

1. turnuvamız 31.10.2015 tarihinde Crossfit 1453 – Mecidiyeköy’de, 2.turnuvamız 14.11.2015 tarihinde Crossfit Antrum-Maslak’ta.

Peki Crossfit’i anlatır mısın biraz. Neden Crossfit?

Crossfitin salon sporlarından farkı, sürekli kendi içinde bir meydan okuma isteği var.  Başka insanlarla da meydan okumaya girebiliyorsunuz bizim yaptığımız eventlerde olduğu gibi. Sürekli daha iyisini yapma isteği, daha iyi bir yere gelme isteği.  Kısa sürede çok fazla tekrar, çok fazla tekrar .  Ancak uzun antrenman programlarımızda var. Genelde kondüsyona yönelik antrenmanlar yapılıyor. Metkomlar var, vücut esnekliğini kullanabiliyorsun, ağırlık kullanabiliyorsun, jimnastik de var, koşma da var, yüzme de var. Bütün sporların birleşimi diyebiliriz. Crossfitte bir diğer ilgimi çeken konu ise her gün çok farklı bir antrenman karşılaşmanız. Rutin, sıkıcı ,birbirini tekrar eden programlar yok, her yeni gün yeni bir macera. Bu da zor olan bu sporu bu sporu, daha ilgi çekilir ve zevkli hale getiriyor.

Bütün sporlar derken en ağırlıklı hangileri?

Tabi ki halter. Bunun yanında jimnastik hareketleri var… üzerinde yapılan hareketler var. Vücut ağırlığı ile yaptığınız hareketler var. Bunların çoğu sizin kondüsyonunuza göre ilerliyor. Bir şey yapamıyorsanız yapamıyorsunuz ama geliştirirseniz daha iyisini yapabiliyorsunuz.

Ne kadar süre alıyor bir crossfit antrenmanı?

Antrenman süresi değişiyor,  ısınma ve soğuma hariç antrenmanların yoğun olarak 16-20 dakika sürüyor. Tabi antrenmanların 1 saate kadar çıktığı da oluyor  (Ağırlık çalışmanız, Jimnastik çalışmanız, metkon yapmanız)

Metcon dediğiniz?

Metcon dediğim, Metabolic Conditioning Endurance öncelikle olmak üzere Hipertrofi esneklik (mobility) teknik ve yine zaman zaman patlayıcı kuvvet kazanımına yönelik idmanlardır. Ağırlıklı olarak dayanıklılık ve kas gelişiminize katkıda bulunacak birçok farklı  tipte idmanımız bulunmaktadır. Mesela dakika antrenmanları ya da dört seferli antrenman oluyor.  Daha yüksek nabız ve hızlı tempo ile yaptımığız antrenmanlar diyebiliriz

 CROSSFİT’TE  BERABER BİTİRELİM, YAPABİLİRSİN HIRSI VAR

Crossfit ne sağlıyor?

Crossfit’in amacı insanı hız , güç denge koordinasyon, kuvvette devamlılık, dayanıklılık, esneklik, çeviklik ve isabetlilik gibi alanlarda geliştirmek performansını artırmak diyebiliriz.

Yüksek kardiyo ile beraber kondüsyon sağlıyor. Süper bir nefes açımı sağlıyor. Daha sağlıklı ve dinç olmanızı sağlıyor. Vücudunuzun gelişmesini sağlıyor. Crossfit’e meydan okuma diyoruz ama yanındaki insanla beraber birbirinizi iterek, motive ederek daha iyi bir yere gelmenizi sağlıyor. Bir düşmanlık yok, onu geçeceğim hırsı yerine beraber bitirelim, yapabilirsin hırsı var genelde.

Ekip olarak mı yapılıyor, kaç kişi birlikte yapabilir bu sporu?

İki kişi de olabilir takım olarak bir sayısı yok. Tek başınıza da yapabilirsiniz ama yanınızda bir arkadaşınızla yapmak sizi daima daha fazla ateşleyecektir.

Geçmişi neye dayanıyor. İlk kim bulmuş, nasıl bugüne gelmiş, ne kadar yeni?

Sanırım, 2006’ya dayanıyor, araştırdım. Kurucusu Greg Glassman, 1995 yılında Kaliforniya’da ilk box’ı açtı ve  SWAT ekipleriyle o kadar büyük bir başarı yakaladılar ki, polislerin ardından Santa Cruz’daki itfaiye ekibi de çalışmaya başladı.2005 yılında Amerika’da CrossFit’in temsilciliğini yapan 18 spor salonu vardı. O günden bu yana büyümesi Facebook’a rakip olacak cinsten: Glassman’ın değişiyle şu an 4000’in üzerinde box “Birbirinden farklı alanlarda, geniş zaman içerisinde iş yapabilme kapasitesini artırma” felsefesini tanıtıyor. Tercümesi: Her şartta en yüksek performansınızı, en uzun süre sergilemenizi sağlayan antrenman programı. Daha sonra Rebook sponsor oluyor onlarla. 25 yıllık sözleşmeleri var Rebook ile. Her sene crossfit open yarışmaları oluyor. Kendilerinin yaptığı bir  turnuva oluyor. Ondan sonra Asya ve Afrika var. Kıtalara bölündü.  Dünyanın pek çok yerinden sporcular yarışıyor. Türkiye Afrika kıtasından yarışmaya katılıyor. Burada ilk 5’e 10’a giren insanlar kıtalararası yarışmalara katılıyor. Belli bir dereceye girerlerse Amerika’daki crossfit yarışmasına gidiyorlar.

 KITA YARIŞMALARINA GİDEN KADIN ARKADAŞLAR ÇIKACAK ARAMIZDAN

Türkiye’de ne kadar eski?

Türkiye’de üç yıl önce ilk salon açıldı. Ciddi sporcuların çıkması iki seneye dayanıyor. Şu an da Türkiye’yi temsilen Utku Tuncer ve Ateş Boran Afrika crossfit yarışmasına gidecekler. Baya iyi bir noktadalar. Kadınlardan biz çalışıyoruz. Kendi içimizde kadınlar olarak çok ilerlediğimizi düşünüyorum. İyi yerlere geldik. İleride bizden de kıta yarışmalarına gidecek kadın arkadaşlar olacaktır.

Haftada kaç gün ayırmak gerekir bir crossfit antrenmanına?

Atlet olarak yapacaksanız haftanın 7 günü diyebilirim belki o bir günü aktif dinlemedir sizin için. Geri kalan 6 gün sıkı bir antrenman yapmanız gerekir. Ben sadece fit olmak istiyorum diyorsanız haftada 3 ya da dört antrenman sizin içni yeterlidir.

CROSSFİTTE KISA SÜREDE ÇOK DAHA FAZLA ETKİ GÖRÜYORSUNUZ

Spor dalı mı?

Bu bir spor dalı ama bir federasyonumuz yok. Amerika’da çok popüler.  Fitness yapan insanlar tek düzelikten sıkılmış durumda. Crossfitte kısa sürede daha fazla etki görebiliyorsunuz.  Daha çabuk, daha kısa sürede, çok tekrar var. Yüksek nabız daha verimli sonuç almak.  Meydan okumanın olması spora dayandırılan noktası.  Heyecan var içinde. Tek bir bölgenin çalıştığı bir spor değil. Tüm vücudun çalıştırıldığı bir spor.

Daha önce spor yapmayan biri crossfite başlayabilir mi?

Crossfitin adaptasyon dersleri oluyor. Salonlarda. Crossfit yapılan salonlara Box deniliyor bu arada, belirtelim. İki haftalık adaptasyon dersleri var. Hiç spor yapmamış birine nasıl bar tutulacağından, teknik düzeyde, nasıl esneme yapılacağına kadar her şey öğretiliyor. Çünkü ağırlıkları kaldırmak için tekniğin oturması lazım. Çalışmalar sonucunda da hiç spor yapmayan biri iyi bir yerlere gelebilir.

Benim kökenim sutopu. Milli takım sporcusuyum. Galatasaray’da sutopu oynadım. Bunun bana kondüsyon ve nefes açısından etkisi oldu. Daha rahat hareket yapabildim, daha rahat adapte olabildim. Daha bir motive edebildim kendimi.  Sporculuktan gelenler daha rahat adapte olup daha iyi yapabiliyor bu işi.

Türkiyede kaç salon var?

Tahminim  20 salon var. Adana, İzmir’de var. Yeni yeni yaygınlaşıyor. Ankara’da iki salon var ama ağırlıklı olarak İstanbul’da  var sadece İstanbul’da 11-12 salon bulunmakta. Salon açmak için bir resmiyetiniz olması gerek. Onanmış bir şekilde bir sertifikanız olması gerekiyor.

Fitness?

Koşu bandı yok dikkat ettiyseniz, kendiniz koşuyorsunuz. Gelenler soruyor, koşu bandınız var mı? Bzi koşu bandı ile ısınmıyoruz, zıplayarak ısınıyoruz. Mekik çekerek ısınıyoruz. Koşuyorsun sonra mekik çekiyorsun, tüm vücut çalışıyor bunları kısa  sürede yapıyorsun

Bir crossfit antrenmanında kaç kalori harcanır?

Antrenman programına göre Crossfitle dakikada 14 kalori yakılması mümkün. Kürekli  antrenmanlarda daha çok harcanır. İçine kardiyolu antrenmanlarda daha çok harcanır. Barlarla yapılan antrenmanlarda daha bir standart.

Federasyon yok dediniz, bunun için bir girişim var mı?

Türkiye’de federasyonlaşma var, birçok ülkede böyle bir sistem yok. Devlete bağlı olmak ne kadar yerinde bu tartışılır birşey. Taraflı bakamıyorum, aynı zamanda hukukçuyum. Halter eğitmenleri, sadece lise mezunu insanlar, burayı yönetebilir anlamına gelecek bu çok etik olmayacak. Seviyesi yüksek bir spor olmayacak. Bence federasyonlaşmamak gerekiyor bu konuyla ilgili.

Crossfit antrenörü ne kadar sürede yetişiyor, nereden sertifika alıyor?

Crossfit kendi sayfasında seminer açılan yerleri belirtiyor. Yurt dışında, herhangi bir yerde. Türkiye’de de bu sene olacak. Crossfit 34’ün yapacağı bir etkinlik olacak. İlk önce tüm hareketlerle ilgili tanım veriyorlar. Sonra sınava giriyorsunuz. Bu sınav İngilizce. Beslenmeden hareketlerin yapılışına kadar. Anterenman sistemine kadar sorular soruyorlar. Çok zor olduğunu söylüyorlar. Çok çok iyi bir sporcu bu sertifikayı alamayabilir ama İngilizcesi iyi olan biri alabilir. Bu çok ortada. Ben sınava girmeyi düşünmüyorum çünkü ileride bir box açma gibi bir düşüncem yok.  Salon açmak isteyenler, antrenör olmak isteyenler gidiyor. Siz o eğitime gidiyorsunuz ve 1000 Dolar gibi bir ücreti var.  Sınava girmeniz de kazanacağınız anlamına gelmiyor.

Sınavın Türkçe yapılması ile ilgili bir girişim var mı?

Yok, Crossfit Amerika’da gelişmiş, ceosu var oradan ne çıkarsa insanlar onu yapmak zorunda.

Spor pazarlanıyor yani?

Ciddi paralar dönüyor 1000 dolar az buz para değil bu en alt sertifika için. Bir daha gidiyorsunuz bir daha 1000 dolar . Tribünlere bakarsanız o kadar çok izleyici var. Yapanların çoğu kadın.

KADINLAR GÜÇLÜ OLMAK İSTİYOR

Neden kadınlar daha çok tercih ediyor?

Güçlü olmak. Kadınlar daha istekli. Ekip çalışması ruhu da etkili olabilir.

Buraya gelen bildiğimiz sporculardan kimse var mı?

Salona gelen Pascal Nouma var. Şahan Gökbakar var, Burcu Esmersoy var. Bir ara Hidayet Türkoğlu geldi. Birçok sporcu yaz dönemlerinde sezon aralarında kondisyon ağırlık olduğu için kendilerini motive ediyorlar. Boş durmamak hareket halinde olmak içni bu sporu yapıyorlar.

Masraf yapmak gerekir mi spor kıyafetleri?

Spor kıyafetleri dışında bir şey gerekmiyor. Eldiven, dizlik belki

Hep antrenör eşliğinde mi çalışılıyor?

Evet hep bir antrenör oluyor saat başı antrenmanlarda.

Sen nasıl merak saldın?

Sutopu oynuyordum. Bizim kara antrenmanlarımız da oluyor. Fitness yapıyordum Sonra üniversiteyi bitirmem gerektiği için sutopuna ara verdim. Boş geçmesin diye kondisyon yapıyordum arkadaşlarım crossfite yönel tavsiyesinde bulundu .Ben o zaman Adana’da yaşıyordum. Orada bir salon buldum ve başladım. Sonra İstanbul’a takım için döndüğümde, direk burada başladım.  Bir senedir yapıyorum. İlk yarışmama geçen sene girdim. İlk turnuvamda Türkiye 7. Oldum. Benim için iyi bir skordu. Bu sene daha ciddi rakiplerim var. Daha çok idman olmuyor. Şimdi iş hayatı girdi hayata. Günde sadece bir idman yapabiliyorum.

Türkiye’de takımlar kuruluyor mu?

Türkiye’de takım oluşumu yavaş yavaş başlamakta . 2 kişilik ve 4 kişilik takımlar halinde . İki erkek, iki kadın ya da bir erkek bir kadın, iki kadın iki erkek gruplar olabiliyor ayrı olarak.

En yakın tunuva ne zaman?

16 Mayıs’ta şimdi bir turnuva var. Rebook düzenliyor. Geçen sene ilki yapıldı. Openlar ile ön elemeler yapıldı. Sonra kıtalar yarışması başlayacak.

Yeni yeni yaygınlaşan bir spor mu?

Üremekte olan sporlar var. İllaki çevrenizden biri yapınca yönele biliyorsunuz. Fitness sizi sıkmadı mı?

Ben 8 yaşında yüzmeye başladım Uzun yıllar yüzdüm sonra sutopuna yöneldim.  2008 yılında milli takıma seçildim. Avrupada dereceler aldık. Sutopunda profesyonelleşmiş değil, yüzme bir tık daha önde sutopuna göre. 5 sene milli takım sporculuğu yaptım. Galatasaray’a transfer oldum, türkiye şampiyonu olduk, sonra Euroligde oynadım. Üniversite eğitimimi hep donduruyordum, hukuk mezunuyum.  Milli Olimpiyat Komitesi’ndeyim.  Spor hukuku üzerine uzmanlaşmak istiyorum. Sporcu hayatı yaşadım hep oradan birden hukukun içinde buldum kendimi.

Yurt dışında hem öğrenci olup hem spor yapmak daha kolay galiba?

Tabi Amerika’da sistem başka, sutopçuyum desem orada tüm üniversiteler bana burs verirdi. Burada daha kendi başınızın çaresine bakma haliniz var. Ben üniversiteyi eğitim hayatımı bırakmamaya çalıştım. Geç de olsa bitirdim.

CROSSFİT’TE, DAHA İYİSİNİ YAPABİLİRİM DUYGUSU VAR

Her yaşta başlanabilir mi?

15 yaş ile 50 yaşında yapan var bizim salonumuzda. Hamile kadınlar var yurtdışında. Halter sonra, jimnastik, yaz turnuvalarında yüzme koyuyorlar, dağ koşusu koyuyorlar iyi bir halterci beni geçer ama yüzme de ben ön plana geçerim.

Bu sporda ilerlediğini görüyorsun.  Sutopunda zirveye geldiğimi düşünüyorum. Crossfitte bir numara olmam lazım duygusu değil, daha iyisini yapabilirim düşüncesi var.

Senin de başını çektiğin eventler var bir de…

 6- 7 ay önce bir girişimde bulundum. İki haftada bir kadınlarla bir event paylaşıyorum.  Sonra bunu boxlara taşıdım. Box adı duyulur, hem antrenman yapılır. Tüm bayanlar farklı salonlardan. Şu tarihte şurada buluşuyoruz dedim. 6 ila 19 kişi arasında katılım oluyor. Buluşup antrenman yaptık. Hiçbir ücret talebim olmadı. Bu son antrenmanım, şimdi yarışma için hazırlanmam gerekiyor. Ekim ayında daha ciddi daha güzel başlamayı düşünüyorum. Son event için pek çok destek buldum.  Burcu Esmersoy ve Merve İnal’ın  ortaklaşa yaptığı bir tayt var onlar taytlarını yolladı, kuru et markası sponsor oldu. Üç adet sponsorum var.

Sponsorlara nasıl anlatıyorsunuz?

İnstagramda takipçim yok ama takip edenler zaten crossfitle ilgili. Bilenler benim takipçim. Sponsorlar kendisi geldi bana, ben gitmedim. Antrenmana gelenlerin desteklenmesi iyi oldu.

Amerikada salonlar sabah 5 beş buçukta açılıyor. Her ülkenin senede bir kez yapılan kendi iç turnuvaları var. Şu an izlediğimiz dünya geneli turnuvası.   İleride olimpiyatlara girer mi olabilir. Çok para dönüyor.  Her bir kayıt 10 dolar . Sadece 5 bin tane bayan katıldı Afrikadan. Dünya genelinde kaç bin insan var düşünün. Afrika’da Türkiye’de var.  5 bin çarpı 10 dolar denirse. Bir de sponsorları var. Ana sponsorları Rebook. Üstü kapalı bir federasyon gibi çalışıyor Rebook.

Bu sporu yaptığından bu yana nasıl değişimler gördün vücunda?

Sıkılaştım, protein ağırlıklı besleniyor. Yüzme yaparken karbonhidrat ağırlıklı besleniyordum. Şimdi protein ağırlıklı besleniyor. Hayatım ve uyku düzenim yerine geldi. Vücudum toparladı. Kondüsyonum arttı. Çok güzel arkadaşlıklar ediniyorsunuz. Neler yapabileceğinizi gördükten sonra yarın daha iyisini yapabilirim duygusu oluşuyor. Benim rakiplerim bitirdikten sonra kendi antrenmanlarını benim başıma gelip beni destekliyor. Aslında rakibin değil onlar senin motive edicin. Göstermelik değil. Rakibinin başarısızlığından mutlu olan bir rekabet değil.