Tam adı Socrates Brasileiro Sampaio de Sousa Vieira de Oliveira olan Socrates, Botafogo (1974-1978), Corinthians (1978-1984) ve Fiorentina'da (1984-1985) forma giydi.

 

Brezilya futbolunun efsane isimlerinden Socrates yaşamını yitirdi. Ülke basınındaki haberlerde, önceki gün bağırsak enfeksiyonu geçirerek yoğun bakıma alınan Socrates'in Sao Paulo'daki Albert Einstein hastanesinde öldüğü belirtildi.

 

Hastaneden dün yapılan açıklamada, ''Socrates'in durumu ağır. Solunum cihazına bağlı ve diyaliz tedavisi görüyor'' denilmişti.

 

57 yaşındaki Socrates, geçen ağustos ayında da sindirim sistemindeki kanama nedeniyle yoğun bakıma alınmış, yaklaşık 2 hafta aradan sonra taburcu edilmişti.

 

Tıp fakültesi mezunu olduğu için ''doktor'' lakabıyla bilinen Socrates, 1982 ve 1986 Dünya Kupalarında Brezilya Milli Takımı'nın kaptanlığını yapmıştı.

 

Oyunu okumadaki yeteneğiyle büyük takdir toplamıştı. En büyük özelliği topuk paslarıydı. Tıp diplomasını futbol oynadığı dönemde almıştı. Aynı zamanda bir entelektüeldi (felsefe doktorası vardır).

 

Futbol tarihinin en iyi orta saha oyuncularından bir olan Sócrates Brezilya milli takımında oynamış ve takımın kaptanlığını da yapmıştı. Profesyonel futbol hayatına 1974 yılında Sao Paulo eyaletinde memleketi Riberão Preto'da Botafogo takımında başlamıştı. Ancak kariyerinin büyük bölümünü (1978-1984) Corinthians takımında geçirmiş ve burada futbolu ülkedeki mevcut askeri diktatörlüğe meydan okumak için kullanmasıyla meşhur olmuştu.

 

Mayıs 1979 ile Haziran 1986 arasında altmış kez milli takıma çağrılmıştı. Sócrates kariyerinin sonlarında İtalyan klubü Fiorentina ve Brazilya klupleri Flamengo ve Santos'da da oynamıştı. Futbolu bıraktıktan on küsur sene sonra 2004 yılında İngiltere'nin Kuzey İlleri Doğu Futbol Ligi'ndeki Garforth Town Football Club'da bir aylığına futbolcu/antrenör olarak oynamayı kabul etmişti. En son ülkesinde spor alanında pratisyen hekim olarak çalışmaktaydı.