Muğla’nın Bodrum ilçesinde dördüncüsü düzenlenen BodRUN Ultra Maratonu'nda termik santral protestosu yaşandı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum Belediyesi ile Herkes İçin Spor Federasyonunun katkılarıyla, elektrik dağıtım şirketi Aydem’in isim sponsorluğunda gerçekleştirilen organizasyona, aralarında yabancı atletlerin de olduğu yaklaşık 800 kişi kayıt yaptırdı. Bodrum Belediye Meydanı’nda 60 kilometre mücadelesinin startının ardından, çocukları spora özendirmek amacıyla kısa mesafeli çocuk yarışı yapıldı. Daha sonra 6, 10 ve 23 kilometre koşuları yapıldı.

Aynı zamanda Demokrat Haber gönüllü muhabiri ve yazarı olan Ayhan Karahan geçmişte katıldığı atletizm müsabakalarındaki başarı grafiğini bu yıl 4.’sü gerçekleştirilen BodRun yarışlarında da sürdürdü. 6 kilometrede yarışan Karahan kategorisindeki yarışı açık ara önde bitirdi. En yakın rakibine mesafede 935 metre, sürede ise 4 dakika 52 saniye fark atan Ayhan Karahan’ın derecesi kadar yarışın bitimindeki etkinliği de dikkat çekti. Ultra Maratonun katılımcı sporcuları ve seyircileri eylemi ilgi ile izlerken aynı zamanda destek olmayı da ihmal etmediler. Katılmış olduğu müsabakanın son 100 metresini üzerinde; “Ölmek Niye, Hem de Kömürden” yazılı bir pankart ile bitiren Bodrumlu eylemci-çevre aktivisti, yazarımız Ayhan Karahan’ın eylemine; yarışmaya katılan diğer atlet ve izleyiciler alkışlarla destek verdi.

Minik sporcular ise Karahan finiş çizgisine ulaştığında; “Termik Santral İstemiyoruz” şeklinde slogan attılar.

Bilindiği üzere bacasında filtre bulunmayan 15 termik santralin gerekli şartları yerine getirmemeleri halinde en geç bu yıl sonunda kapatılacağı söylenmişti. Ancak 3 gün önce TBMM’den geçen torba yasa ile bu 15 termik santrale gereken koşulları oluşturması için 30 Aralık 2022 tarihine dek süre verildi. Bu süre içerisinde bacası filtresiz santraller faaliyetlerine mevcut haliyle devam edecekler. Başta santrallerin faaliyet gösterdiği yerleşim birimlerinde yaşayan kamuoyu olmak üzere toplumun geniş kesimlerinin tepki gösterdiği yasal düzenlemeye Bodrum’daki sivil toplum örgütleri de geniş tepki gösteriyor. Yarışmayı izleyen Bodrumlu Yüksek Mimar Nazan Yılmaz; “Yarışmayı izlemeye gelmiştim. Eylem beni heyecanlandırdı. Sayın Karahan’ın eylemini zehirli ölüm dayatmasına karşı atılmış bir işaret fişeği olarak görüyorum. Bodrum’da konu ile ilgili tüm mesleki örgütlenme ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya geleceğiz. Muğla’daki 3 termik santralin de bacalarında filtre olmaması gerçeği, suratımızda bir tokat gibi patlamıştır. Sadece kendimizin değil; çocuklarımızın, torunlarımızın hayatlarına da sahip çıkmak en basit insani vazifemizdir” görüşlerine yer verdi.

“ÜLKEYİ TORBACILAR YÖNETİYOR”

Ayhan Karahan yarış parkuru finiş çizgisinde yaptığı açıklamada; “AKP-MHP karışımlı Cumhur İttifakı ülke insanının aleyhine tüm kararları torba yasa ile ve gece yarısı meclis baskını ile alıyor. Termik santrallere bacasında filtre zorunluluğunu da önceki gün gene torba yasa ile gece yarısı kaldırdılar. Bunlar torbacıdır, memleket torbacı iktidar tarafından torbaya sokulmak isteniyor. Oysa bu ülke torbaya sığmayacak denli büyüktür. Filtreden muaf tutulan 15 termik mezarlığın 3’ü Muğla’da yer alıyor. Yani Yeniköy, Kemerköy, Yatağan termik santralleri kentimizin üzerinde adeta “Bermuda Şeytan Üçgeni” gibi durmaktadır. Cumhurbaşkanı 2 hafta önce filtresiz santrallere kapatma ile beraber yüksek para cezası uygulamasından söz etmişti. AKP Meclis Grup Başkan Vekili Ahmet Muş, “Filtresiz santraller eksiklerini gidermezse en geç bu yıl sonunda kapatılacak” demişti. İşte termik-ölüm fotoğraf önümüzde. Bu yarışmada +50 yaş grubu 6 kilometre kategorisinde birinci oldum. Madalyamı Cevat Şakir Mahallesi Mezarlığı’nda ışıklar içerisinde uyumakta olan Saynur Gelendost ablamıza takdim edeceğim. Bodrum’un en önemli değerlerinden olan Saynur ablamızın ömrünün önemli bir kısmı bu termik cinayetlerle mücadele ile geçmiştir. Hatta vefatında Gökova-Kemerköy Termik Santrali’ne karşı yapmış olduğu açlık grevindeki biyolojik hırpalanmasının da etkili olduğu iddia edilmektedir” dedi.

SAYNUR GELENDOST’A; AHDE VEFA, MADALYA, SÖZ…

Madalyasını ve yazmış olduğu bir mektubu Gelendost’tun mezar taşına takan Karahan mektuptan alıntılar yaparak şöyle konuştu: “Yoldaşımız, yüreğimiz, özlemimiz, mücadele geleneğimiz, Saynur ablamız… Bu kez sana çok hayırlı haberler vermiyoruz. Bu arada seni tanıyan-tanımayan tüm yol arkadaşlarının da sana sevgi ve salamlarını getirdim. Senin uğruna nerede ise hayatını vakfettiğin Termik Santrallere karşı mücadelede uğursuz ve ölüme davetiye çıkaran bir gelişme yaşandı. Bizler tüm çağdaş ülkelerde terk edilmiş termik enerjinin bu bereketli topraklar üzerinden tamamen tasfiye edilmesini savunurken; iktidar kanadı adeta aklımızla dalga geçercesine bu ölüm makinelerinin filtresiz çalışmasına yol verdi. Ablam termik terörün en baskın olduğu bölgemiz olan Yatağan, Muğla’da nüfusu giderek azalan tek ilçedir. Mali durumu iyi olan terk ediyor orayı. Seninle ebedi vedamızdan bu yana bölgede akciğer kanserinden ölüm oranı yüzde 89 artış göstermiştir. Eczane sayısı ise senden bu yana 2’ye katlanarak 40.000 nüfuslu Yatağan’da 30’a yaklaşmıştır. Ama sana sözümüz olsun Saynur abla: ‘Hayatı, senin bize nakşettiğin ilkeleri, mavi gökyüzünü, termiklerin tek ince dal olarak bıraktığı zeytini, santral küllerinin çoraklaştırdığı toprakları senin mirasın olan mücadele azmi ve kararlılığı ile savunmaya her zamankinden daha istekli olarak devam edeceğiz.”