Galatasaray'ın siyahi futbolcusu Emmanuel Eboue, Beşiktaş taraftarının kendisine "maymun" diyerek ırkçılık yaptığını öne sürdü. Fenerbahçeli yönetici ise 'Fildişi Sahilli futbolcuların kaba etine su gelince kafalarında acı hissetmeleri çok garip :) Anatomilerini incelemek lazim!?!' sözlerini twitter hesabından paylaştı

 

Galatasaray’ın Fildişi Sahilli defans oyuncusu Emmanuel Eboue, golsüz berabere kaldıkları Beşiktaş maçında pet şişe yağmuruna tutuldu. Kendisine küfür de edilen Eboue, maç sonrasında bu duruma tepki gösterdi. Eboue, kendisine ırkçı ifadeler kullanıldığını iddia etti.

 

'TÜRKİYE'DE IRKÇILIK MI VAR'

Emmanuel Eboue, soyunma odasında arkadaşlarına “Türkiye’de ırkçılık mı var? Tribünler bana ‘Maymun’ diye bağırıyor. Ben sahada sadece futbolumu oynamaya çalışıyorum. Böyle bir tepkiyle karşılaşmak sinirlerimi bozdu” dedi. Bunun üzerine bazı oyuncuların “Sen yanlış anlamışsındır. Burada öyle şey olmaz” dediği öğrenildi.

 

Eboue’nin iddia ettiği gibi ırkçılık yapıldığı tespit edilirse Beşiktaş kulübüne Türkiye Futbol Federasyonu’ndan ve UEFA’dan çok ağır cezalar gelebilir.

 

ÇETİNKAYA: EBOUE'NİN ANATOMİSİNİ İYİ İNCELEMEK GEREK

F.Bahçe İdari Menajeri Hasan Çetinkaya, Eboue'nin tribünden gelen yabancı maddeler nedeniyle yerde kalmasını alaya aldı. F.Bahçe idari menajeri Hasan Çetinkaya, Eboue'nin tribünden gelen yabancı maddeler nedeniyle uzun süre yerde kalmasını twitterdan şöyle değerlendirdi: 'Fildişi Sahilli futbolcuların kaba etine su gelince kafalarında acı hissetmeleri çok garip :) Anatomilerini incelemek lazim!?!

Çetinkaya daha sonra yazdığı tweeti twitter hesabından sildi.

 

TFF’NİN IRKÇILIK DÜZENLEMESİ

2 sezon önce oynanan Bursa-Diyarbakırspor maçlarında yaşanan benzer olayların ardından, TFF Disiplin Talimatı'nın 52. maddesinde yer alan "Çirkin ve Kötü Tezahürat" başlığı altına eklenen 12. fıkranın tam metni ise şu şekilde:

 

"Herhangi bir takımın mensuplarını veya taraftarlarını aşağılamak, tahrik veya taciz etmek amacıyla; etnik veya bölgesel ayrımcılık içeren ya da herhangi bir takımın mensuplarını veya taraftarlarını suç failleri veya suç örgütleriyle özdeşleştirecek şekilde toplu olarak ve devamlılık arz eden bir biçimde tezahürat yapılması ya da bu içerikte pankart açılması veya benzeri eylemlerde bulunulması halinde sorumlu kulübe ilk ihlalde; Süper Lig için 160.000 TL'den 320.000 TL'ye kadar, 1. Lig için 50.000 TL'den 100.000 TL'ye kadar, 2. Lig için 20.000 TL'den 40.000 TL'ye kadar, 3. Lig için 10.000 TL'den 20.000 TL'ye kadar para cezası, saha kapama cezası veya seyircisiz oynama cezası eylemin ağırlığına göre birlikte veya ayrı ayrı verilebilir.

 

Anılan yasağın aynı sezon içerisinde ikinci kez ihlali halinde sorumlu kulübe bir müsabakayı seyircisiz oynama cezası ve bir üst paragrafta gösterilen para cezalarının üst sınırı kadar para cezası birlikte verilir. Anılan yasağın aynı sezon içerisinde üçüncü kez ihlali halinde sorumlu kulübe iki müsabakayı seyircisiz oynama cezası ve bir üst paragrafta gösterilen para cezalarının üst sınırının 2 katı kadar para cezası birlikte verilir. Anılan yasağın aynı sezon içerisinde dördüncü kez ihlali halinde ve takip eden her ihlalde sorumlu kulübe üç puan indirme cezası verilir."(Radikal)