Viva Beşiktaş /Arat SaadetyanBeşiktaş taraftarları dün akşam saat 19:03’te Abbasağa Parkı’nda toplanarak yeni sezonun ilk provasını yaptı. Açılışa Beşiktaş’ın muhalif taraftar gruplarından Çarşı, Beleştepe, Halkın Takımı ve Semtin Çocukları destek verdi. Açılışın ana gündemi  Passolig, e-bilet,  6222 sayılı yasa ve deplasman yasaklarıydı. Gruplar açıklamalarında bu yasakları  geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tribünleri boş bırakarak protesto edeceklerini ifade etti, diğer takım taraftarlarını da protestoya davet etti.

SURUÇ KATLİAMINDA HAYATINI KAYBEDENLER UNUTULMADI  

Açılış, Beleştepe taraftar grubunun Suruç  katliamında hayatını kaybedenlerinin anmasıyla başladı. Suruç katliamında hayatını kaybedenlerin resimlerinin üzerine unutmayacağız yazılı pankartlar açtı.

ÇARŞI’NIN TRİBÜNDEKİ YERİNİ FİKRET ORMAN BELİRLEYEMEZ

Ardından ÇArşı grubunun liderlerinden Ayhan Güner söz aldı. Güner konuşmasında Passoligi  ve  6222 sayılı yasayı tanımadığını ifade etti. Güner, “Biz bugüne kadar Beşiktaş kulübü ne isterse onu yaptık, hep onların yanında olduk. Bu taraftar ilk defa onlardan bir şey istedi Passolig’e girmeyin dedik. İlk uygulanan kulüp biz olduk” ifadelerini kullandı. Fikret Orman’ın Vodafone Arena ile ÇArşı grubunun artık kapalının ortasında yer alamayacağına dair yaptığı açıklamaya da değinen Güner, “Bunu Fikret Orman’ın belirleyemeyeceğini, ÇArşı’nın staddaki yerinin kapalı tribün” olduğunu savundu.

PASSOLİG AĞIZLARIMIZA BAĞLANMAYA ÇALIŞILAN BİR BANTTIR      

Ayhan Güner’den sonra söz alan isim ise Mehmet Derviş Yıldız oldu. Yıldız konuşmasında 6222 sayılı yasanın neden geldiğine değindi. “Stadyumlar kral çıplak diye bağırmaya başlamıştı. Tarihe bakalım Kral çıplak diyen tek platform stadlardı, Türkiye’nin gerçekleri konuşabildiği tek platform statlar kalmıştı. Bu gerçekleri televizyonlarda, gazetelerde göremiyorsunuz okuyamıyorsunuz ama tribünler size anlatıyor ben bunu anlattığım zaman da aklınıza bir tek ÇArşı geliyor… Passolig bizlerin ağızlarına bağlanmaya çalışılan bir bant. 6222 sayılı yasa ile 5 bin tl, 6 bin tl ceza yer miyim korkusuyla sadece gol diye bağırsın istiyorlar bu güne kadar buna direnen bir grubuz.  Bundan sonra da benim görüşüm maça giren arkadaşlar da, maça girmeyen arkadaşlarda seslerini çıkarmaya devam edecekler. Bizler de gittiğimiz her platformda bunu izah etmeliyiz, her yerde bunu anlatmalıyız. Biz passolige içki içememek için değil, alkol muayenesinden değil ağzımıza bant takıldığı için karşıyız. Bunun içki özgürlüğü ile bir ilgisi yok. Bizi alkol içemediğimiz göstererek küçültmeye çalışıyorlar. Passolig bu toplumun, bu medeniyetin çocuklarının ağzına tıkılan bir banttır. Biz bu bandı takmayacağız’’diyerek sözlerini tamamladı.

HANİ ÇARŞI FAŞİZME KARŞIYDI?

Gecenin üzücü olayı ise Mehmet Derviş Yıldız‘ın konuşmasından sonra yaşandı. Beleştepe taraftar grubundan Suha Selçuk söz aldı. Suha Selçuk sözlerine “Gezi direnişinde yitirilen yoldaşları saygıyla selamlıyorum” cümlesi ile başladı ancak Suruç’ta yitirilen hayatları anmak istediğinde bir grup taraftar ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’ sloganları yükseldi. Bu sloganın ardından organizasyon moderatöründen ‘toparlıyoruz’ uyarısını aldı. Konuşmasına devam eden Süha Selçuk “ÇArşı şu ana kadar gösterdiği tavırla, varoluşuyla, var olma nedeniyle  bu ülkeye umut oldu. Bu ülke Gezi direnişinde düşeni kaldıran Beşiktaş taraftarıyla gurur duydu. Müebbet hapis ile yargılanan ÇArşı üyesi bütün arkadaşlarımızı, bütün abilerimizi …”  diye cümleye devam ederken bir kez daha sözü kesilen Suha Selçuk ‘Ben mikrofonu vereyim arkadaşlar, siz zaten söylenecek her şeyi söylediniz’ diyerek tepkisini gösterdi ve konuşmasını yarım bırakmak zorunda kaldı.

Etkinlik Mustafa Kemal Çokşen ve grubu Şehir Işıklar’nın müzikleri ile tamamlandı.