Galatasaray Başkanı Ünal Aysal’ın, önceki gece 32. Gün programında söylediği “Galatasaray’ın 25 milyon taraftarının hemen hemen 20 milyonunun AK Parti’ye oy verdiğini tahmin ediyorum” sözleri düne damgasını vurdu. Özellikle sosyal medyada Aysal’ın verdiği rakam hem esprilerin hem de tepkilerin odağındaydı.

Türkiye’de taraftarların siyasi eğilimlerine dair en kapsamlı anketleri Konsensus Araştırma Şirketi yapıyor. Konsensus’un 2009 ve 2010 yıllarında Habertürk gazetesi için yaptığı iki farklı ankete bakıldığında, AK Parti’ye en fazla oy Fenerbahçe taraftarından çıktı. Buna karşın AK Parti içinde en fazla taraftarı olan kulüp ise Galatasaray.

Konsensus’un 2009 yılında yaptığı ‘Taraftar Eğilimi’ anketine göre, Cimbomlular içinde AK Parti’yi tercih edenlerin oranı fazla olmasına rağmen, aslında en fazla oy Fenerbahçe’den çıktı. İkinci sırada ise Trabzonlular yer alıyor. “Hangi partiye oy verdiniz?” sorusuna Galatasaraylılar’ın yüzde 32,7’si AK Parti yanıtı verdi. Yüzde 25’i CHP, yüzde 22,1’i ise MHP’yi tercih ettiğini belirtti. 

Aynı araştırmada AK Parti’yi en fazla tercih eden taraftar kitlesi Fenerbahçe’de. Fenerliler’in yüzde 38,4’ü oyunu AK Parti’den yana kullandığını beyan etti. Fener taraftarının yüzde 25,8’i CHP, yüzde 22,2’si MHP’ye mühür basmış. BDP’ye oy verenlerin oranı ise yüzde 5. Beşiktaş’ta da durum şöyle: Yüzde 31 AK Parti, yüzde 30 CHP, yüzde 20,8 MHP yüzde 3 BDP. Trabzonspor taraftarının yüzde 35,2’si AK Parti’ye oy verirken yüzde 13,5’i CHP, yüzde 7,3’ü MHP’yi tercih etti. 

Konsensus, 2010 yılında da bu kez partilerin taraftarlarına, hangi takımı tuttuklarını sordu. Bu araştırmadan çıkan sonuçlara bakılırsa en fazla Galatasaraylı taraftar AK Parti’de bulunuyor. AK Partililer’in yüzde 32,5’i Cimbom’u tutuyor.

'GALATASARAY'DI AKSARAY OLDU'

Twitter'da Aysal'ın açıklamasından sonra mesajlar ardı ardına geldi. Bunlardan bazıları şöyle:

- Galatasaray'dı Aksaray oldu!

- Aysal, “Beraber yürüdük biz bu yollarda” şarkısı söylenirken rol çalan koristtir.

- AKP seçimlerde 21 milyon 442 bin oy aldı. Ünal Aysal, 20 milyon GS’linin AKP’ye oy verdiğini söylüyor. Bu hesap, Devlet Bahçeli’yi bile aşar.

- Alınan oy sayısı 21 milyon, bunların 20 milyonu GS’liymiş, Ünal Aysal Galatasaray Lisesi terk herhalde.

- Ünal Aysal’ın bu son açıklamasından sonra GS’ın aldığı her 5 şampiyonlukta formaya yıldız yerine ampul konulmasına karar verildi.

- Ünal Aysal açıkça yalan söylüyor, AKP’ye 19.999.999 kişi oy verdi. Sabri yanlış partiye basmış mührü.

- Aysal; Başbakanla ilgilendiğini borsaya bildirdi. Bonservis bedeli olarak 20 milyon Galatasaraylı gösterildi.

- “Fenerbahçe Türkiye’dir, Galatasaray AKP.

- 20 milyon oy olduğunu öğrenen E.Bayraktar, kupanın GS’a verilmesi için”ince ayarlı” çalışmalara başladı.

- Sadri Şener YSK’ya başvurarak 20 milyon GS’linin oylarının iptalini ve yerine kendi oylarının sayılmasını talep etti. (radikal)