İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından “terörist” denilerek hedef gösterilen gazeteci Aziz Oruç, "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 11 Aralık 2019’da gözaltına alınarak tutuklanan ve daha sonra tahliye edilen gazeteci Aziz Oruç ile Dicle Fırat Gazeteciler (DFG) Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, Muhammet İkram Müftüoğlu ve eski HDP İlçe Eş Başkanı Abdullah Ekelek’in de aralarında olduğu 6 kişi hakkında açılan davanın karar duruşması görüldü.

Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya gazeteci Oruç, farklı bir dosyadan tutuklu bulunduğu Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlik Güvenlikli Cezaevi’nden, Dicle Müftüoğlu ise Diyarbakır'dan SEGBİS ile katıldı.

Avukatların da hazır bulunduğu duruşmada savunma yapan Oruç ve Müftüoğlu, beraat talep etti.

DFG EŞ BAŞKANI’NA CEZA VERİLDİ

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Oruç’un “terör örgütü üyeliği” suçlamasından beraatine karar verdi. “Terör örgütü propagandası” suçlamasını ise mükerrer olduğu gerekçesiyle reddetti.

Dicle Müftüoğlu, Muhammet İkram Müftüoğlu, Abdullah Ekelek, Turgay İlboğa ve Yücel İlhan hakkında ise “suçluyu kayırmak” iddiasıyla 6 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme, verilen hapis cezasında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

SOYLU HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Bir süre IKBY'de kalan gazeteci Oruç, Avrupa’ya gitmek için İran üzerinden geçtiği Ermenistan sınır kapısında gözaltına alınmıştı.

Gözaltındayken Ermenistan polisinin şiddetine maruz kalan Oruç, daha sonra İran askerlerine teslim edilmişti.

İran askerleri tarafından sınırdan Türkiye'ye gönderilen Oruç, daha sonra geldiği Doğubayazıt'ta gözaltına alınmıştı. 13-18 Aralık 2019 tarihleri arasında gözaltında bulunduğu sırada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından “terörist” denilerek hedef gösterilmişti.