İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü'nde kurulan kriz masasında depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bazı bölgelerden gelen 'ekip yok' eleştirilerine "Sahada olmayan ekip yok. Hava koşulları nedeniyle ulaşımda zorluklar çekildi" ifadeleriyle yanıt veren Soylu, "Kahramanmaraş'ta tespit edebildiğimiz 941 bina tamamen yıkılmıştır" diye konuştu.

Soylu'nun açıklamaları şöyle:

"Devlet bütün kurum ve kuruluşlarıyla seferberlik halindedir. Sahada olmayan ekip yok Elbette ki bulundukları yerlerden deprem alanına gelmeleri zaman almıştır. Sadece Maraş'ta tespit edebildiğimiz 941 bina tamamen yıkılmıştır. Biraz daha fazla olduğunu tahmin ediyoruz. Bütün ekipler ve gönüllüler buralarda enkaz altındaki vatandaşları canlı kurtarabilmek için ellerinden gelen mücadeleyi ortaya koymaktadırlar.

Ciddi bir mücadele içerisindeyiz. Burada onarıcı bir dile, birliğe, beraberliğe ihtiyaç var. Herkesin yardımına ihtiyaç var. İnsan hayatının mevzu bahis olduğu bir durumdur

Enerji konusunda 1,5 gün büyük zorluklar çektik. Hastanelerimize kısmi olarak enerji verilebiliyor. Yakıt ihtiyaçlarını karşılayabilmeye çalıştık. Doğalgaz konusunda problemimiz devam ediyor. Ekmek ve birtakım üretimlerimizi etkiliyor. Şu anda dışarıdan gelen ve buranın da yerel imkanlarıyla toplam tüm Kahramanmaraş çevresinde 75 bin öğün yemek çıkarmayı gerçekleştirebildik.

600 KİŞİ DEFNEDİLDİ

600 vatandaşımızın defin işlemlerini gerçekleştirdik. Maraş'ta yerli yabancı 2 bin profesyonel arama kurtarma ekibi çalışmaktadır. Her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Elbistan'da Göksun'da ve özellikle kuzey ilçelerinde ikinci depremle hasar oluştu. Ekiplerimizi oralara kaydırmaya başladık. Elbistan'da yoğun bir kar yağışı var. Gelen ekipleri oraya kaydırıyoruz. 11 bin çadır sevk ettik. Yaklaşık 5 bin kadarı kuruldu.

Jandarmamız, polisimiz ve TSK'da kahraman mehmetçiklerimiz arama kurtarma, lojistik hizmetlere destek olmak için çaba sarf etmektedir. 17 bin jandarma sevk ettik, 10 bin daha ediyoruz.

Hiçbir vatandaşımızın yalnız kalmaması için şu ana kadar 31 vali, 70'in üzerinde de kaymakam görevlendirilmiştir.

Eksiklikler olabilir. Bazen masada 100 kalem işle uğraşıyoruz. Provokatif bir dilden uzak durmak gerekir.

Enerji sağlamaya çalışıyoruz. Hastanelerimize kısmı olarak enerji verilebiliyor. Doğalgaz konusunda sıkıntımız devam ediyor. Bu da ekmek üretimimizi etkiliyor.

Bugüne kadar bir sürü afetle karşılaştık. Hiçbir afette milletimize mahçup olmadık."