İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı bir programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Soylu, "Olası büyük İstanbul depremi için büyük İstanbul planı hazırlıyoruz" dedi.

İstanbul'da da deprem olabileceğinin hep aklında olduğunu ifade eden Soylu, "Burada çok tecrübeler elde ettik. Bu depremin her saniyesinde Elazığ'da yaşarken ben ve arkadaşlarım, bakanlarımız, bakan yardımcılarımızın zihninde hep büyük İstanbul depremi vardı. O toplantıların tamamında trafikte İstanbul'da ne yapmalıyız, herkesin kendine ait yoğun bir tecrübesi oldu" dedi.

 “PKK bir kadın örgütüdür, bunun üzerine konuşlanmıştır” diyen Soylu, “Türkiye özellikle çukur olaylarından sonra terörü kaynağında kurutmaya geçti. Sadece teröristle değil kültürel terörizmle mücadele ediyoruz. PKK bir kadın örgütüdür, bunun üzerine konuşlanmıştır. PKK’nın tüm eylemlerinde kadınların bulunma oranı yüzde 56” ifadelerini kullandı.

'150 BİN KİŞİYE SOSYAL REHABİLİTASYON UYGULANDI'

Depremin ardından şu ana kadar Elazığ ve Malatya'da yaklaşık 150 bin kişiye sosyal rehabilitasyon uygulandığını ifade eden Soylu, "Hem Malatya hem Elazığ olsun, bu kadar hızlı hasar tespitinin yapıldığı başka bir ülke olmamıştır" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Soylu, Elazığ ve Malatya'daki depremlerin ardından şu ana kadar 460 milyon lira harcandığını bildirdi.

Soylu, "Depremde yardımları STK'ların, belediyelerin kendi başına dağıtmasına izin vermedik. Bu, bizim değil Türkiye Afet Müdahale Planı'nın kararı" dedi.

'MUHTARLARLA WHATSAPP GRUBU KURDUK'

İçişleri Bakanı Soylu ayrıca, "(Elazığ ve Malatya'daki deprem sonrası çalışmalar) Muhtarlarla WhatsApp grubu kurduk. Hala WhatsApp grubumuz devam ediyor. Bir taraftan muhtarlarla, bir taraftan sivil toplum örgütleri ile yardım götürdük, bir taraftan gönüllüler yardım götürdü. Yardımı da tek alanda dağıtmadık. Kendi koordinasyonumuzda 4-5 ayrı yapı içerisinde bu yardımı dağıtmaya çalıştık" diye konuştu.

'1 YILDA ELAZIĞ İLE MALATYA'YI NORMALLEŞTİRECEĞİZ'

Bakan Soylu, "Vatandaşlarımızın yıkılan binaları, acil yıkılacak binaları, çok ağır hasarlı olarak tespit edilen binalarının paralarını, kanunun da önüne geçerek ödemeye başladık. 1 yılda Elazığ ile Malatya'yı normalleştireceğiz. Elazığ ve Malatya ile ilçelerinde önümüzdeki nisan ayının sonunda genel perspektif olarak hayat normale dönecek. Hasarlı binayı yıkarız" ifadesini kullandı.

İMRALI’DAKİ YANGINDA RİSK YOK’

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevinde bulunduğu İmralı Adası’ndaki yangına ilişkin konuşan Soylu, risk olmadığını söyledi. Soylu “İmralı’daki cezaevinin çok ötesinde, çok uzağında köşede bir yer, bir risk söz konusu değil” diye konuştu.

ABDULLAH GÜL’ÜN AÇIKLAMALARI VE GEZİ DAVASI

Gezi olaylarından sonra Türkiye’de ray değişti. Kim ne söylerse söylesin Gezi olayları büyük bir ihanettir. Bizden sonra gelecek nesiller çocuklarımız bunun hesabını soracaklar. Yakmak yıkmak kabul edilemez. İsteklerini görüyorsunuz. 3. Boğaz köprüsünü 3. havalimanını yapmayacaksınız dediler. Sivil bir muhtıra verdiler. Ya bizim istediklerimizi yaparsınız ya Türkiye’de savaşı bitirirsiniz dediler PKK ile mücadelemizi savaş olarak nitelendiren…

Büyük yatırımlarınızı yapamazsınız dediler. Bunun Taksim’deki Gezi ile ne alakası var? Bütün büyük projeleri ortaya koydular. Siz kimsiniz Allah aşkına? Demokrasiyi bitirmek için ortaya konulan hadisenin ta kendisidir. Masum eylem olarak değerlendirmek aklımızı peynir ekmekle yedirmek gibi bir şeydir. ‘Can Dündar masum.’ Nasıl masummuş Can Dündar? O gün Cumhurbaşkanlığı yaptınız bu olayları görmediniz mi? Sayın Cumhurbaşkanımıza hiçbirisi kuvvet ve güç vermedi. Sayın Cumhurbaşkanımızı tek başına havalimanına indirmeye çalıştılar. Koltuğa oturup puro içecekler. Buna ait koruyucu çerçeve ortaya koyarsa tarihin düzeltilmesi için doğrusunu söylerim. Mahkemenin süreci içerisinde değerlendirme yapmak doğru değil ama mahkeme bitmiş. Türkiye’ye zaman kaybettirdiler.

‘AHMET DAVUTOĞLU’NUN KORUMALARI’

Sayın Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti eski başbakanıdır, korunmakla mükellef bir kişidir. Sayın Davutoğlu’nun bugün 63 koruması var. Bir bağ evi var arkadaşlarımız şöyle değerlendirme yapmışlar polise ihtiyacımız var etrafımız ateş çemberi her yere polis gönderiyoruz. Arkadaşlar demişler ki bağ evinde yılda bir gün kalıyor polis kalmasın kendinden 2 gün önce polis gelsin ondan önce devriye ile bunu sağlasınlar. Allah biliyor ve görüyor.

Kaynak: euoro news